23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista

23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf

Mies ilman ystäviä – "Tuntuu, että Reedin voitontahdolla on jotain tekemistä vihan kanssa"

Menestyminen merkitsee kiistellylle pelaajalle enemmän kuin yleisön tai muiden pelaajien arvonanto.

Patrick Reed on ollut Yhdysvaltain kantava voima kahdessa viimeksi käydyssä Ryder Cupissa. Hän oli jo ottaa ensimmäisen major-voittonsa viime kesän PGA Championshipissä ja osoitti viime viikon Mastersin ensimmäisillä kierroksilla jälleen olevansa yksi maailman parhaista pallonlyöjistä ja lähipelaajista.

Miksi siis yleisö tuntui sunnuntaina osoittavan ykköstiillä enemmän suosiotaan Pohjois-Irlannin Rory McIlroylle kuin Augustassa yliopistoaikanaan vaikuttaneelle ”omalle pojalle”?

Selitykseksi tarjotaan yleisesti Reedin ylimieliseksi tulkittua käytöstä ja sellaista minä ensin -asennetta, jolla ei haalita ystäviä ympärille.

Brittiläinen Telegraph on kutsunut Reediä maailman vihatuimmaksi golfariksi. Ja kun ESPN vuonna 2015 kysyi pelaajien mielipidettä, vain Bubba Watsonia inhottiin enemmän.

Reedin kannalta on onneksi, että hän on onnistunut toistuvasti kääntämään tuon vastenmielisyyden positiiviseksi voimaksi. Niin myös ykköstiillä viime sunnuntaina.

”Se oli kuin olisi heittänyt bensaa liekkeihin”, Reed itse totesi medialle. Näyttämisen nälkä vain kasvoi.

Myrskyisät yliopistovuodet

Asiat alkoivat mennä väärille kierteille jo ensimmäisellä yliopistokaudella Georgiassa. Jälkeenpäin on ollut puhetta varastelusta ja väärennetyistä kierrostuloksista. Muodollinen syy joukkueesta pois potkimiseen saatiin alkoholista, alaikäisyydestä ja väärennetyistä papereista.

Oli otettava suunta yliopistogolfissa vaatimattomasti menestyneeseen Augusta Stateen, jonka golfvalmentaja Josh Gregory näki Reedin potentiaalin pelaajana.

”Tule isoksi kalaksi pieneen altaaseen”, Gregory houkutteli.

20-vuotias Reed tarttui syöttiin jo nousi pian joukkueensa ykköspelaajaksi. Siltoja tosin paloi Augustassakin, ja Reed siirrettiin heti alkukaudesta rangaistukseksi joksikin aikaa syrjään hämärän peittoon jääneiden väärinkäytösten vuoksi.

Tulokset puhuivat puolestaan. Reed johti joukkueensa kahdesti yliopistojoukkueiden kansalliseen mestaruuteen ja voitti itse kaikki kuusi finaaliotteluaan.

Kuvaavaa on, että kun Reed oli jälkimmäisellä kerralla asettumassa Georgian, entisen opinahjonsa, tähtipelaajaa Harris Englishiä vastaan, muut Augustan pelaajat ilmoittivat Englishille toivovansa tämän selviytyvän kamppailusta voittajana.

Reediä ei pidetty joukkuepelaajana, vaan hänen koettiin hakevan voittoja vain itselleen. Tahto oli rautainen, mutta mistä se kumpusi?

Ehkä vanhan joukkuetoverin kommentti osuu johonkin olennaiseen.

”En milloinkaan ole tavannut toista pelaajaa, joka janoaa voittoa niin kipeästi, hintaan mihin hyvänsä. Tuntuu, että Reedin voitontahdolla on jotain tekemistä vihan kanssa.”

Välit poikki myös omiin vanhempiin

Sillat ovat palaneet myös omiin vanhempiin. Reed ei päästänyt heitä mukaan hääjuhliinsa, eikä tapaamisia ole senkään jälkeen ollut. Vanhemmat eivät ole toistaiseksi saaneet tutustua esimerkiksi kumpaankaan lapsenlapsistaan.

Sunnuntaista Masters-voittoa isä ja äiti seurasivat televisiosta noin viiden kilometrin päästä. Vuoden 2014 U.S. Openissa he olivat katsomossa, mutta mitä ilmeisimmin Reedin Justine-puolison pyynnöstä USGA:n järjestysmiehet poistivat heidät paikalta.

Onko Justinessa annos Pekka ja Pätkä -elokuvien Justiinaa? Ainakin hän on halunnut pistää sormensa myös aviomiehensä golfiin. Justine kantoi Patrickin mailoja kahdella ensimmäisellä ammattilaiskaudella ennen kuin hänen veljensä astui tilalle. Myöhemminkin Justine on ollut mukana luomassa pelistrategiaa kilpailujen edellä.

Patrick Reed on linnoittautunut omia vanhempiaan vastaan Justine-puolisonsa kanssa. Kuva © Getty Images.

Lehdistön ja sosiaalisen median hampaisiin Reed joutui vuonna 2014, kun hänen koettiin rehvastelleen saavutuksillaan TV-haastattelussa. Itsetunto oli korkealla kolmannen reilussa puolessa vuodessa otetun voiton jälkeen.

”Olen vahvasti sitä miltä, että olen yksi maailman viidestä kärkipelaajasta.”

Se oli monen mielestä paljon sanottu mieheltä, jota ei vielä ollut koeteltu yhdessäkään majorissa.

Tiukkojen paikkojen mies

Saman syksyn Ryder Cup näytti, että Reed ei säikkynyt kovimmassakaan seurassa. Ja sama tahti jatkui vuoden 2016 kohtaamisessa. Tähän mennessä Reed on pelannyt Ryder Cupissa yhdeksän ottelua, joista hävinnyt vain yhden. Kaksinpeleissä ovat kaatuneet niin Henrik Stenson kuin Rory McIlroykin, molemmat vakuuttavan esityksen päätteeksi.

Rautaisen tahtonsa Reed oli osoittanut jo kaudella 2012. Taskussa ei ollut pelioikeutta PGA Tourille, joten Reed panosti maanantaikarsintoihin. Ne ovat kova mankeli, jossa varsinaiseen kilpailuun on jaossa vain neljä paikkaa usein lähes sadalle yrittäjälle.

Reedin onnistumisprosentti oli uskomattoman kova. Hän pelasi itsensä varsinaiseen kilpailuun kuudesti kahdeksalla yrittämällä. Vastaavaan on tuskin kukaan muu pystynyt. Alkoi olla ilmeistä, että Reedin kuuluikin pelata pääkiertueella.

Reed on nyt 27-vuotias, joten hänet tullaan mitä luultavimmin näkemään kilpagolfin huipulla vielä pitkään. Kahden viimeksi pelatun majorin valossa odotukset ovat kovat. Paluu maailmanlistan kymppikärkeen vaikuttaa vain ajan kysymykseltä.

Jatkuuko Reedin komea putki Ryder Cupissa? Se nähdään syksyllä. Sitä paitsi Reed voi alkaa henkisesti valmistautua myös ensi vuoden Presidents Cupiin. Tiger Woodsilta Masters-viikonloppuna saatu viesti varmisti jo sen, että Reed on mukana joukkueessa – jos ei muuten, niin kapteenin villillä kortilla.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje