Onko ensikertalaisista yllättäjiksi? - Golfpiste.com

24.1.–31.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][11]
KilpailuaSuomalaista

24.1.–31.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][11]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

Onko ensikertalaisista yllättäjiksi?

Uransa toiseen majoriin valmistautuva Victor Dubuisson saattaa olla eurooppalaisten kaipaama musta hevonen. Kuva: Getty Images.

Mastersissa pelaa tänä vuonna 24 ensikertalaista. Määrä on yhden suurempi kuin vuoden 1935 edeltävä ennätys. Vuoden 1979 Mastersin jälkeen ensikertalainen ei ole kilpailua voittanut. Jason Day pääsi lähelle vuonna 2011, kun sijoittui uransa ensimmäisessä Mastersissa toiseksi hävittyään kahdella lyönnillä Charl Schwartzelille.

Day jakoi toisen sijan Adam Scottin kanssa ja oli jopa lähellä jättiyllätystä, sillä Schwartzel nousi voittoon vasta neljän viimeisen reiän aikana tehtyään kaikille birdiet. Dayn lisäksi ensikertalaiset ovat yltäneet kakkospallille Augustassa neljästi.

Kaikki ensikertalaiset eivät edes haaveile suuresta menestyksestä ensimmäisellä yrittämällä, keskimäärin voittoon on tarvittu kuusi yritystä.

”Sinne mennessäsi yrität toki vakuutella itsellesi, että pystyt voittamaan kisan, mutta rehellisesti sanottuna, en ajatellut voittamista ensimmäisellä kerralla ollenkaan”, Justin Rose sanoi.

Moni kokenut konkari on painottanut kenttätuntemusta Augustassa. Jos pelaaja on Augustassa ensimmäistä kertaa, on caddiella hyvä olla kokemusta kentästä. Asian voi kuitenkin nähdä myös toisin päin.

”Ensimmäisen kerran jälkeen pelasin varsin keskinkertaisesti muutaman vuoden, kun opin, missä pahat paikat ovat”, kertoo Masters-debyytissään vuonna 2002 sijalle 9 päätynyt kilpailun hallitseva mestari Adam Scott.

”Rupesin pelaamaan puolustusvoittoisemmin… Kun opit missä hankaluudet ovat, pelaat puolustavammin. Ei niin voi pelata. Sillä tavoin todella päätyy hankaluuksiin”, Scott jatkaa.

Tänä vuonna mukana olevista ensikertalaisista ennakolta kovimmat luut ovat Patrick Reed, Harris English, Victor Dubuisson, Jimmy Walker ja Jordan Spieth.

Patrick ja Justine Reed poseeraavat Humana Challengen voittopokaalin kanssa. Kuva Getty Images.

Patrick ja Justine Reed poseeraavat Humana Challengen voittopokaalin kanssa. Kuva Getty Images.

Reedillä, Harris Englishillä ja niin ikään ensimmäiseen Mastersiin valmistautuvalla Chris Kirkillä on puolellaan yksi etu: he ovat kaikki jo pelanneet Augustassa. Kolmikko on opiskellut Georgian yliopistossa ja saaneet sitä kautta esimakua kentästä.

”Nähdäkseni kuka tahansa paikallaolijoista voi tänä päivänä voittaa kisan”, Reed kommentoi.

Tällä kaudella 13 PGA Tour -startissaan yhden kisan voittanut ja kuudesti itsensä top 10:n pelannut Harris English, 25, on samoilla linjoilla.

”Ei ole olemassa mitään syytä valmistautua golfturnaukseen, jos ajattelee, ettei voi voittaa”, hän sanoo.

Paineet voivat kuitenkin tehdä tepposensa ensikertalaisille. Mastersin arvo vuoden ensimmäisenä majorin on sittenkin poikkeuksellisen suuri. Kun mahdollisuus voittoon avautuu, on hermojen pysyttävä kasassa loppuun asti. Viime vuonna kolmanneksi sijoittunut Jason Day myönsi kisan jälkeen rehellisesti, että paineet olivat sittenkin vielä liikaa – ja kyseessä oli Dayn kolmas Masters.

”Siitä asti, kun edes muistan pelanneeni golfia, on Masters ollut SE kisa. Se erityislaatuinen kisa, jonka voittoputista unelmoimme kisaillessamme kavereiden kanssa viheriöllä. Se on se kisa, jonka haluan voittaa. Haluan olla maailman paras pelaaja ja voittaa Mastersin. Mielestäni ne kulkevat käsi kädessä”, Jordan Spieth summaa.

Eurooppalaisittain yksi mielenkiintoisimmista debytanteista on Victor Dubuisson. Hondurasiin Ranskan kovaa verotusta paennut Dubuisson täyttää 24 vuotta reilu viikko Mastersin päättymisen jälkeen.

Kovan paineen alla parhaan pelinsä löytävä, hiljainen ja muskettisoturimaisen tyyni Dubuisson ei ole pitänyt melua itsestään, mutta hänen arsenaalistaan saattaa löytyä sellaiset aseet, että muidenkin suut pysyvät kiinni.

Katso Mastersin ensikertalaiset tästä linkistä.

Sami Sarpakunnas

—————————————————————————————————————————-

Ilmoitus
Masters yksinoikeudella Ruudussa. Tilaa tästä!

—————————————————————————————————————————-

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje