28.11.–5.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][3]
KilpailuaSuomalaista

28.11.–5.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][3]
KilpailuaSuomalaista
European Tour - Kilpagolf - World Golf Championships

Olesenin mustasta sunnuntaista tasan vuosi – kilpailukiellosta toistaiseksi vapautunut tanskalainen palaa ET-kisoihin

Thorbjørn Olesen pelaa tällä viikolla Birminghamin ET-kilpailussa. Kuva: Getty Images

Pitkälle lykätty oikeuskäsittely antaa Thorbjørn Olesenille mahdollisuuden kilpailla myös koko ensi kauden.

Yhdysvaltain Memphisissä käynnistyy torstaina turnaus, johon viisinkertainen ET-voittaja Thorbjørn Olesen osallistui vuosi sitten. Tanskalainen kuului ennakkoon WGC-FedEx St. Jude Invitationalin yllätyskortteihin, sillä hänellä on aiemmin Bridgestone Invitationalin nimellä tunnetusta kilpailusta hyvä menestyshistoria.

Olesen pelasi TPC Southwind -kentällä kolme ensimmäistä päivää vahvasti, mutta päätöskierroksen tulos 75 oli koko joukon heikoin, ja hän putosi jaetulle 27. sijalle.

Pettymyksen käsitteleminen tuntui olevan Olesenille tavallista vaikeampaa, sillä hän syyllistyi silminnäkijöiden mukaan epäasialliseen käytökseen paluulennolla Lontooseen. Pelaaja pidätettiin Heathrow’n lentoasemalla toisen henkilön koskemattomuuden loukkaamisesta, seksuaalisesta ahdistelusta ja päihtymisestä ilma-aluksessa.

European Tour sulki Olesenin tilapäisesti kilpailutoiminnan ulkopuolelle, ja hän jäi odottamaan tapauksen myöhempää käsittelyä. Juttua oli tarkoitus puida tänä keväänä ja uudelleen kesällä, mutta istuntoa lykättiin koronapandemian takia vuoden 2021 joulukuulle. European Tour päätti tämän jälkeen vapauttaa 30-vuotiaan Olesenin pannastaan.

Hän pelasi kesäkuussa kotimaassaan ensimmäisen kilpailukieltonsa jälkeisen turnauksen, josta heltisi jaettu seitsemäs sija.

”Olen erittäin surullinen tapahtuneesta, ja haluan pyytää anteeksi kaikilta tanskalaisilta, jotka ovat tukeneet uraani monta vuotta”, Olesen sanoi Tanskan PGA:n mestaruuskilpailuiden jälkeen.

”Koska tapaus on keskeneräinen, en halua kommentoida sitä millään tavalla. Olen kiitollinen, että voin jatkaa uraani, vaikka jutun käsittely on kesken.”

European Tour on ilmoittanut, että Olesen on vapaa kilpailemaan, kunnes oikeus on käsitellyt hänen tapauksensa. Kiertue ilmoittaa tämän jälkeen pelaajan osalta oman ratkaisunsa.

Olesenin kanssa heinäkuussa 2019 Lontoon lennolla matkustanutta Ian Poulteria kuultaneen aikanaan jutun oikeuskäsittelyssä. Kuva: Getty Images

Olesen saavutti vuoden 2012 Open Championshipissä ensimmäisen top 10 -sijoituksensa major-turnauksissa, ja nousi maailmanlistalla 99:nneksi. Hän on ollut rankingissa parhaimmillaan sijalla 33, mutta pitää nyt hallussaan heikointa OWGR-sijoitustaan kymmeneen vuoteen. Pitkä pelaamattomuus on pudottanut Olesenin maailmanlistan 62. sijalta 207:nneksi.

Olesenia ei tänä vuonna Memphisin turnauksessa nähdä, eikä hän kilpaillut aiemmin heinäkuussa pelatuissa ET-turnauksissa. Euroopan vuoden 2018 voitokkaaseen Ryder Cup -joukkueeseen kuulunut Olesen osallistuu sen sijaan tällä viikolla Englannin Birminghamissa ensimmäiseen pääkiertueturnaukseensa tasan vuoteen. Hero Openin kahdella ensimmäisellä kierroksella seuraa Olesenille tekevät Englannin Oliver Wilson ja Belgian Thomas Detry.

Olesenin viidestä ET-voitosta viimeisin on peräisin kesäkuussa 2018 pelatusta Italian Openista, mikä olennaisesti edesauttoi hänen valintaansa syksyn Ryder Cupiin. Pariisissa Le Golf National -kentällä pelatun haasteottelun sunnuntain kaksinpeleissä Olesen kaatoi Jordan Spiethin vakuuttavasti lukemin 5/4.

ET-kisan kanssa samaan aikaan Memphisissä pelattavassa World Golf Championships -sarjan kilpailussa on ensimmäisen kerran koolla major-tasoinen osallistujajoukko. WGC-FedEx St. Jude Invitationalissa on mukana 78 pelaajaa, joista 20 on eurooppalaisia.

Turnauksen menestyssuosikkeja ovat muun muassa maailmanlistan tuore ykkönen Jon Rahm, Rory McIlroy, Justin Thomas, Webb Simpson ja Bryson DeChambeau. Pohjoismaalaisista kilpailuun starttaavat Viktor Hovland, pitkän kilpailutaukonsa päättävä Henrik Stenson sekä Sebastian Söderberg.

Söderberg ansaitsi paikkansa Memphisin huipputurnaukseen otettuaan voiton viime syyskuussa käydyssä European Mastersissa. Kilpailun viiden pelaajan playoffissa oli mukana myös Kalle Samooja.

Lue seuraavaksi: Thorbjørn Olesen pidätettiin Lontoon lennolla seksuaalisen ahdistelun vuoksi

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje