Miksi DeChambeau sai vaihtaa mailaansa uuden varren, vaikka sama ei ole klubikisassa mahdollista? - Golfpiste.com

28.6.–5.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][27]
KilpailuaSuomalaista

28.6.–5.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][27]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

Miksi DeChambeau sai vaihtaa mailaansa uuden varren, vaikka sama ei ole klubikisassa mahdollista?

Bryson DeChambeau ojensi draiverinsa kahdessa osassa caddielleen Tim Tuckerille. Kuva Getty Images

Rikkoutunut varsi kesti DeChambeaun kovassa käytössä yli vuoden.

Huippugolfin keskikesän kuuma nimi, Bryson DeChambeau, kirjoituttaa otsikoita jo tahtomattaankin. Torstaina käynnistyneen PGA Championshipin avauskierroksen seitsemännellä tiillä DeChambeau katkaisi vahingossa draiverinsa.

Tapauksen tallentaneissa videoissa tilanne näytti koomiselta, kun hurjan massakuurin läpikäynyt DeChambeau kumartui poimimaan tiinsä maasta nojaten samalla draiveriinsa, jonka varsi napsahti lavan yläpuolelta poikki. 110-kiloisen lihaskimpun käsittelyssä mailatkaan eivät näytä enää kestävän.

Moni kuitenkin hieraisi vielä toistamiseen silmiään, kun selvisi, että DeChambeau sai vaihtaa draiverinsa varren uuteen. Golfin säännöt eivät sitä nimittäin suoraan salli.

Jos hyväksytty maila on vaurioitunut kierroksen aikana tai pelin ollessa keskeytyneenä säännön 5.7a mukaisesti, pelaaja ei normaalisti saa korvata sitä toisella mailalla”, säännöissä sanotaan.

Vaurioituneen mailan suhteen pelaajalla on kaksi vaihtoehtoa:

  • Hän voi jatkaa lyömistä vaurioituneella mailalla (mikä ei ollut DeChambeaulle varren katkettua mahdollista) .
  • Hän voi korjata mailan palauttamalla sen mahdollisimman lähelle kuntoa, jossa se oli ennen vaurioitumistaan kierroksen aikana tai pelin ollessa keskeytettynä. Tällöin on käytettävä alkuperäistä kädensijaa, vartta ja lapaa (tämäkään ei ollut mahdollista samasta syystä, varren mentyä poikki).

Poikkeuksen sääntöön muodostavat tilanteen, jolloin pelaaja itse ei ole aiheuttanut mailan vaurioitumista, vaan maila on rikkoutunut esimerkiksi toisen pelaaja, ulkopuolisen tekijän tai luonnonvoimien vaikutuksesta.

Tästä ei kuitenkaan ollut DeChambeaun kohdalla kysymys, sillä DeChambeau aiheutti mailansa katkeamisen itse, vaikkakaan ei tahallisesti. Maila rikkoutui ilmeisesti jo varsinaista katkeamista edeltäneessä lyönnissä. Samassa peliryhmässä pelanneet Adam Scott ja Ricky Fowler kuulivat molemmat epätavallisen räsähdyksen DeChambeaun osuessa draiverillaan palloon. DeChambeaulta ääni meni ohi korvien, mutta hänkin ihmetteli lyönnin erikoista käyttäytymistä.

”Tunsin lyöneeni draw’n, mutta lyönti aukesi oikealle ja otti hurjasti kierrettä. Ajattelin, ettei tuo ole normaalia”, DeChambeau sanoi.

DeChambeau oli kahdeksannen reiän tiille saapuessaan saanut mailaansa jo uuden varren.

Lyhyen selvittelyn jälkeen DeChambeau sai kuitenkin hakea autostaan uuden varren mailaansa. Ratkaiseva seikka oli se, ettei hän ollut rikkonut mailaansa tahallaan. Jos DeChambeau olisi esimerkiksi lyönyt hermostuksissaan mailansa maahan rikkoen sen samalla, vaihto ei olisi ollut mahdollinen.

Tahattomuuskaan ei kuitenkaan riitä golfin sääntöjen mukaan perusteeksi mailan vaihtamiseen, ellei asiasta ole erikseen säädetty paikallissäännöllä – kuten PGA Tourilla on.

Viime vuodesta alkaen kiertueen ”paikallissäännöissä” eli PGA Tourin omissa kilpailumääräyksissä (hard card) on ollut maininta, että mailan osan vaihtaminen on DeChambeaun tapauksen kaltaisessa tilanteessa mahdollista. Sama maininta on mukana myös Suomessa Golfliiton järjestämien suurimpien kisojen kilpailumääräyksissä.

Huippugolfissa, ja erityisesti pääkiertueilla, poikkeuksen soveltaminen tavallisista klubikisoista poiketen onkin sikäli perusteltua, että varaosia mailoihin on eri välinevalmistajien rekoista, ns. tour vaneista – ja näköjään myös pelaajien omien autojen takaluukuista – helposti saatavilla.

DeChambeaun mukaan rikkoutunut varsi oli ollut hänen käytössään jo yli vuoden ja joutunut lukemattomien toistojen ja yhä kasvaneiden mailanpäännopeuksien edessä lujille.

DeChambeau teki episodin näyttämönä toimineelle seitsemännelle reiälle helpon parin ja oli kahdeksannen reiän tiille saapuessaan saanut mailaansa jo uuden varren. Hän jakaa avauskierroksen jälkeen 20. sijaa tuloksella 68 (-2) kolme lyöntiä kärkikaksikko Jason Dayn ja Brendon Toddin takana.

Lue seuraavaksi: Rajoja rikkova DeChambeau teki vaikuttavan tilastotempun ensimmäisenä pelaajana 16 vuoteen

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje