23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista

23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf

Liian vanha maajoukkueeseen

Gary Wolstenholmen lyhyet, mutta tarkat lyönnit ja osaaminen lähipelissä ovat nostaneet hänet Senior Tourin kuumimmaksi pelaajaksi reilun kolmen kuukauden jaksossa © Getty Images

Gary

Gary Wolstenholme on pyhittänyt elämänsä golfille varsin harvinaislaatuisella tavalla, pelaten amatöörigolfia kansainvälisellä huipulla yli 20 vuoden ajan. Hän on kantanut jo pitkään titteliä, ”maailman kuuluisin ja karriääriltään pitkäikäisin amatööri”. Kaksi Amateur Championshipin voittoa ovat avanneeet portteja majoreihin, Tiger Woodsin hän kukisti Walker Cupissa tämän pelattua viimeistä vuottaan amatöörinä 1995, Anthony Kimin samassa taistossa kymmenen vuotta myöhemmin.

Hänen ansiolistansa amatöörikisoista on pidempi kuin kenelläkään muulla, Wolstenholme on ollut monella tavalla vastavirtaan uimari . Miksei hän muiden ikäistensä ja samantasoisten pelaajien tavoin siirtynyt ammattilaiseksi jo nuorukaisena, vaan teki sen vasta täytettyään 48-vuotta?

” Isäni oli aikoinaan ajatusta vastaan. Hän oli ammattilainen, joka oli nähnyt kuinka kovaa tuon ammatin harjoittaminen on niille, jotka eivät yllä terävimmälle huipulle”, Wolstenholme perusteli Mauritiuksella pidetyn Senior Tourin kisan jälkeen.

Syy ajankohdalle ammattilaiseksi siirtymiseen ”pappaiässä” oli lopulta se, että Wolstenholme koki tulleensa vahvan ikärasismin uhriksi maajoukkuevalinnoissa. ”Minulle ilmoitettiin loppukesästä 2008, että maajoukkueeseen tullaan valitsemaan nuoria pelaajia. Se tuntui todella pahalta,varsinkin kun olin pelannut tuolloin erittäin hyvin.Tämän kuultuani tein päätöksen siitä, että alan pelata rahasta ja valmistautua Senior Tourille, johon tuolloin oli aikaa kaksi vuotta”, Wolstenholme kertoo, ja silmistä näkee, että häntä on todellakin harmittanut tuo vaihe elämässään.

Ammattilaiseksi siirtymisen jälkeen Wolstenholme pelasi kolme kisaa ET:lla ja Challenge Tourilla, kaikissa tuloksena oli karsiutuminen. ”Olen pitänyt itseni formussa ja valmistautunut Senior Tourin kisoihin. Silti olen itsekin positiivisesti yllättynyt siitä, kuinka hyvin olen menestynyt. Tämä antaa hurjasti uskoa tulevaisuuteen, vuoteen 2011”, hän määrittelee.

Syksyn suuri sensaatio

Wolstenholme on pelannut yhdeksän kisaa Senior Tourilla. Hän voitti Tsekissä syyskuussa ansaiten 90.000 euroa, kokonaisansiot ovat jo yli 170.000. Varsin hyvin miehelle, joka oli amatööriaikoinaan käytännössä työtön ja asui pitkiä jaksoja äitinsä luona. Uusista välineistä potkua draiviin Wolstenholme on ollut pitkään melkoinen ihmetyksen aihe myöskin lyhyiden lyöntiensä johdosta.

Pitkästä miehestä ei ole koskaan irronnut draivin mittaan tarvittavia tehoja, tarkkuus ja lähestymiset lyhyillä raudoilla sekä putit ovat tuoneet tulosta. Kuten amatööriaikoinaan, Wolstenholme pelaa edelleen kovempikuorisilla palloilla joilla hän pyrkii saaamaan lisämetrejä. ” Näin se on ollut koko ajan. Pyrin etsimään entistä sopivamman draiverin ja tähän aion todellakin panostaa. Merkki tullee vaihtumaan. Palloissa olen aina ollut tarkka, sen on istuttava ominaisuuksiltaan. Koska mailanpäässä on vähän vauhtia, tarvitsen pallon, joka sinkauttaa sen ilmaan vähemmälläkin”

Hämmästyttävä on se Wolstenholmen arvelu, että hän ei saisi edes ilmaisia mailoja sopimusteitse parilta merkittävältä valmistajalta. ”Näin se on. Jollet ole tehnyt ammattilaisuralla jo aiemmin uraa, seniori-ikäisen on vaikea päästä mukaan”.

Suuri Suomen ystävä

GaryGary Wolstenholme on kiertänyt maailmaa amatöörinä kaikilla mantereilla edustaen Englantia käsittämättömästi 218 kertaa. Walker Cupissa hän on eniten pisteitä ansainnut GB& Irlannin pelaaja. Moni voisi kuvitella, että Tigerin voittaminen kaksinpelissä, tai kaksi Amateur Championshipin voittoa olisivat suurimmat saavutukset.

”Ei, kyllä näistä menee ohi amatöörien maailmanmestaruus joukkueena 1998 Chilessä. Kun lippumme nostettiin salkoon, tuli tunne jollaista ei voi sanoin kertoa. Siksikin vuoden 2008 joukkuesta pudottaminen ikäperusteella sattui”. Wolstenholme on käynyt Suomessa oman nopean laskutoimituksensa perusteella 7-8 kertaa. ”EM-kisoissa Aura Golfissa 1994. Tämän lisäksi tietysti Finnish Amateurissa joka on järjestelyiltään aivan ykkösluokkaa. Se oli kisa, johon halusin päästä aina mukaan kun se vain aikataulullisesti oli mahdollista. Teillä on taito järjestää urheilukilpailuja. Lisäksi ihmiset ovat erittäin mukavia, luonnollisia ja sopivalla tavalla ”hulluja”.

Wolstenholme on voittanut Talissa yhden kerran. Omasta tulevaisuudestaan hän ei halua maalailla hulppean alunkaan jälkeen tiukkoja tavoitteita.

”Olen varsin onnellinen. Minulla on työpaikka Tourille, sisääntullut raha on monella tavalla helpottanut elämistäni. En olisi voinut kuvitella, että syksyllä 2010 pelaan ammattilaisena kolme viimeistä kilpailuani Australiassa, Japanissa ja Mauritiuksella, upeissa paikoissa joihin kaikkiin haluan palata myös vuonna 2011”

”En ole sentyyppinen ihminen joka rakentaisi ehdottomia tavoitteita . Mutta uskon kyllä pystyväni tällä kiertueella pärjäämään varsin hyvin monen vuoden ajan. USA:n Tourille en ole lähdössä, en usko sikäläisten kenttien sopivan minulle, kulttuurikin on täysin toisenlainen”, Wolstenholme lopettaa.

Mailantestaukseen ja itsensä kuntoonlaittamiseen on Mauritiuksen kisan jälken reilusti aikaa. Seuraava kalenteriin varmana merkitty kisa osuu vasta toukokuulle. Edellivuonna kilpailuja oli 21.

Teemu Tyry

Gary Wolstenholme, kotisivut

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje