Ko laittoi ennätykset uusiksi - Golfpiste.com

30.5.–6.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][19]
KilpailuaSuomalaista

30.5.–6.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][19]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - LPGA Tour

Ko laittoi ennätykset uusiksi

15-vuotiasta Lydia Ko'ta juhlittiin Vancouverin turnauksen voittajana. © Getty Images

Superlahjakas style="font-weight: bold;">Lydia Ko (-13) piti pintansa Vancouverissa ja voitti Canadian Women’s Openin kolmen lyönnin marginaalilla. Samalla 15-vuotias amatööri teki LPGA Tourin historiaa voittamalla kiertueen kilpailun kaikkien aikojen nuorimpana pelaajana. Amatöörien voitot Yhdysvaltain naisten kiertueella eivät ole muutenkaan arkipäivää: edellisen kerran saman tempun teki JoAnne Carner vuonna 1969.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu

”Ennätysten rikkominen ja historiaan pääseminen on mahtavaa”, Ko sanoi. ”Tunsin lopussa itseni hieman hermostuneeksi, mutta Stacy Lewis kannusti minua. Tuntuu hienolta, että sain toiselta pelaajalta niin paljon tukea.”

Ko voitti tammikuussa nuorimpana pelaajana ammattilaisturnauksen Australiassa, mutta tämä ennätys kesti vain puolisen vuotta. 14-vuotias Brooke Henderson kaappasi tittelin haltuunsa voittamalla Kanadan naisten kiertueen 36 reiän kilpailun kesäkuussa.

Ko juhli pari viikkoa sitten myös USA:n naisten amatöörimestaruutta.

”En itkenyt tämän (Kanadan avoimet) jälkeen, mutta US Women’s Amateurin jälkeen itkin”, korealaistaustainen pelaaja sanoi. ”Se tuntui jopa isommalta voitolta kuin Kanadan turnaus.”

Ko’lta on viime aikoina udeltu useasti mahdollisista aikeistaan ryhtyä ammattilaiseksi. Hän teki sunnuntaina selväksi, että kyseisellä asialla ei ole vielä mitään kiirettä.

”Aion edelleen pysä amatöörinä. Käyn lukion loppuun ja jatkan sitten Stanfordin yliopistoon. Tämä oli mahtava voitto, mutta se ei muuta aiempia suunnitelmiani.”

Lydia Ko’n sunnuntain finaalikierroksella käyttämä hanska tullaan laittamaan esille World Golf Hall of Fameen.

Kun uusiseelantilainen ei voinut ottaa Vancouverissa vastaan rahapalkintoa, meni kisan ykköspotti 300 000 dollaria toiseksi sijoittuneelle Inbee Parkille. Korealaisten hienoa panosta täydensivät kolmatta sijaa jakaneet Na Yeon Choi, Jiyai Shin ja Chella Choi. He jäivät voittajasta viiden lyönnin päähän.

Ruotsin Anna Nordqvist (-7) oli parhaana eurooppalaisena kuudes.

Marko Kuivasaari (27.8. klo 8.22)

Tekeekö Ko historiaa Vancouverissa? 15-vuotias Lydia Ko voitti kaksi viikkoa sitten USA:n naisten amatöörimestaruuden. Nyt hän taistelee LPGA Tourin kisan voitosta Vancouverissa. Linda Henriksson johtaa Nordea Tourilla 36 reiän jälkeen.

<a href=Lydia Ko'n päätä ei kylmää, vaikka kenttä on täynnä maailmantähtiä. &copy Getty Images" src="/wp-content/uploads/2012/08/12082610315668.jpg" width="505">

Lydia Ko’n päätä ei kylmää, vaikka kenttä on täynnä maailmantähtiä. &copy Getty Images

Teinitähti Lydia Ko pelasi lauantaina Vancouverissa jatkuneessa Canadian Women’s Openissa tuloksen 72, mikä oikeuttaa kisan kärkipaikkaan ennen viimeistä kierrosta. 15-vuotiaalla uusiseelantilaisella on päätöspäivänä luvassa tukalat oltavat, sillä Stacy Lewis, Jiyai Shin, ChellaChoi ja Inbee Park jakavat toista sijaa vain lyönnin päässä.

Eteläkorealaissyntyinen Ko voitti tammikuussa ammattilaisturnauksen kaikkien aikojen nuorimpana pelaajana. Nyt hänellä on mahdollisuus tehdä sama temppu Yhdysvaltain naisten kiertueella. JoAnne Carner voitti edellisenä amatöörinä kilpailun LPGA Tourilla vuonna 1969.

Mistään sattumasta ei Ko’n kohdalla ole kysymys, sillä hänet on rankattu maailman parhaaksi amatööripelaajaksi. Viimeisimpänä osoituksena poikkeuksellisista lahjoistaan, Ko voitti kaksi viikkoa sitten US Women’s Amateur Championshipin.

Ko’n caddiena Vancouverissa toimii paikallisen seuran jäsen Brian Alexander, joka ei ole koskaan aiemmin ollut vastaavassa tehtävässä. US Women’s Amateurissa caddien virkaa hoiti Lydia Ko’n oma äiti. Alexander on ollut Ko’n mukaan suureksi avuksi, sillä hän tuntee kentän tavallista paremmin.

”Hän (Alexander) on ollut täällä jäsenenä käsittääkseni kymmenen vuotta, joten saan hyviä neuvoja mihin pitää ja mihin ei pidä lyödä.”

”Tuntuu siltä kuin lapsi näyttäisi sinulle kuinka golfia pelataan. Hän on hyvä – ongelma on vain siinä, että hän on liian nuori käsittämään tätä tilannetta”, Kanadan avoimissa sijalla 13 oleva Suzann Pettersen (-3) sanoi.

Ruotsin Anna Nordqvist (-4) on parhaana eurooppalaisena sijalla kahdeksan.

Henrikssonilla voitto kiikarissa

Linda Henriksson (-5) on Ruotsissa pelattavan VW Söderbergs Ladies Mastersin johdossa ennen finaalikierrosta. Isäntämaan Maria Ohlsson on Henrikssonista lyönnin päässä. Muista suomalaisista Sohvi Härkönen (+3) on sijalla 23. Elina Nummenpää ei selviytynyt Bråvikensin kentällä pelattavan Nordea Tourin kisan kolmannelle kierrokselle.

Marko Kuivasaari (26.8. klo 9.15)

Ko jahtaa ennätystä Kanadassa Lydia Ko’lla on hyvät mahdollisuudet nousta viikonvaihteessa naisten Yhdysvaltain kiertueella kaikkien aikojen nuorimmaksi voittajaksi.

<a href=Lydia Ko ihastuttaa upealla pelillään Vancouverissa. &copy Getty Images" src="/wp-content/uploads/2012/08/12082510041577.jpg" width="505">

Lydia Ko ihastuttaa upealla pelillään Vancouverissa. &copy Getty Images

Hallitseva USA:n amatöörimestari Lydia Ko ei katsonut perjantaina tulostaululle ennen 15. reikää. Samalla uusiseelantilainen ymmärsi, miksi kamerat seurasivat niin tiiviisti hänen liikkeitään Vancouver Golf Clubin kentällä. Vasta 15-vuotias teinityttö jakaa Kanadan avoimen mestaruusturnauksen kärkipaikkaa Chella Choin kanssa. He ovat kisassa 36 reiän jälkeen tuloksessa 136 (-8).

Ko’n toinen peräkkäinen 68 lyönnin kierros sisälsi neljä birdietä, joista hän taituroi kolme putkeen rei’illä 12-14: ”En tehnyt tänään yhtään bogia, siitä oli paljon hyötyä. Tavoitteeni oli pelata neljä alle, ja se onnistui hyvän sisääntulon avulla”, hän sanoi.

Lydia Ko’lla on mainio tilaisuus ottaa kaikkien aikojen nuorimman voittajan titteli haltuunsa naisten Yhdysvaltain kiertueella. Nykyistä ennätystä pitää hallussaan Lexi Thompson, joka voitti Navistar LPGA Classicin viime kaudella, 16 vuoden ja kahdeksan kuukauden ikäisenä.

Mikäli Ko voittaisi Canadian Women’s Openin, merkitsisi se viidettä amatööripelaajan ykköstilaa LPGA Tourin historiassa. Kiertueen edellinen amatöörivoittaja (JoAnne Carner) on haettava niinkin kaukaa kuin vuodelta 1969.

Choilla ja Ko’lla on Vancouverissa mukava etumatka, sillä kolmatta sijaa jakavat Moira Dunn,Na Yeon Choi, Inbee Park ja Angela Stanford ovat kolme lyöntiä jäljessä. Norjan Suzann Pettersen (-4) on parhaana eurooppalaisena, seitsemäntenä.

Marko Kuivasaari (25.8. klo 8.15)

Tsengin itseluottamus palaamassa takaisin Yani Tsengin pelivireen katoaminen on ollut suuri mysteeri, mutta umpisolmut ovat aukeamaan päin. Kanadan avointen ensimmäisellä kierroksella epäonnistunut Minea Blomqvist-Kakko jätti leikin sikseen.

Yani Tsengillä on taas aihetta tuuletuksiin.  &copy Getty Images

Yani Tsengillä on taas aihetta tuuletuksiin. &copy Getty Images

Yani Tseng on ollut pelinsä kanssa pitkään kuutamolla, mutta tilanne on maailman ykkösen osalta rauhoittumaan päin. Safeway Classicissa sijalle 11 päätynyt taiwanilainen aloitti Kanadan avoimen mestaruusturnauksen tuloksella 66 ja johtaa kisaa lyönnillä ennen Na Yeon Choi’ta.

Tseng johtaa Vancouverissa ensimmäistä kertaa kisaa täyden kierroksen jälkeen sitten maaliskuussa pelatun Kraft Nabisco Championshipin. Hän teki torstaina kahdeksan birdietä ja yhden tuplabogin Vancouver Golf Clubin kentällä, jolla on kerran aiemmin voittanut Canadian Women’s Openin viisi vuotta sitten.

”Erittäin tärkeä aloitus”, sanoi Tseng, joka karsiutui kesällä pelatussa neljän turnauksen putkessa kolme kertaa. ”En enää jää murehtimaan jos lyön pari huonoa lyöntiä, kuten yhdessä vaiheessa. Bogin jälkeen yritän vain tehdä birdien seuraavalla reiällä.”

Inbee Park ja vasta 15-vuotias amatööritähti Lydia Ko ovat seuraavina tuloksellaan 68. BelenMozo, Janice Moodie, Karen Stupples, Suzann Pettersen ja Becky Morgan jakavat parhaina eurooppalaisina 16. sijaa. He ovat viiden lyönnin päässä Tsengistä.

Minea Blomqvist-Kakko pelasi avauskierroksen huonoimman tuloksen, 84 lyöntiä, ja vetäytyi kisasta.

Marko Kuivasaari (24.8. klo 7.50)

Blomqvist-Kakko tiukassa paikassa Minea Blomqvist-Kakon pelien jatkuminen LPGA Tourilla on ensi kaudella epävarmaa, mikäli otteisiin ei tule pian kohennusta.

<a href=Minea Blomqvist-Kakko kilpailee tällä viikolla Vancouverissa. &copy Getty Images" src="/wp-content/uploads/2012/08/11050917533416.jpg" width="505">

Minea Blomqvist-Kakko kilpailee tällä viikolla Vancouverissa. &copy Getty Images

Minea Blomqvist-Kakko pelaa tällä viikolla ensimmäisen kilpailunsa LPGA Tourilla 2,5 kuukauteen. Kyseessä on Vancouverissa torstaina käynnistyvä Canadian Women’s Open, joka on palkintoarvoltaan kahden miljoonan dollarin turnaus.

Blomqvist-Kakko on pelannut tänä vuonna kuusi kilpailua naisten Yhdysvaltain kiertueella. Näistä hän on onnistunut selvittämään tiensä finaalikierrokselle vain maaliskuussa ohjelmassa olleessa Kia Classicissa. Tämän turnauksen 69:s sija tuotti Blomqvist-Kakolle 3465 dollarin tienestit.

On selvää, että kiertueen ansiolistalla sijalla 153 olevan suomalaisen on saatava nopeasti jonkunlainen piristysruiske peliinsä, jotta pelit LPGA Tourilla jatkuisivat ensi vuonna ilman karsintoja. LET-kiertueella Blomqvist-Kakon rahalistan sijoitus on 81:s, joten pelioikeuden kaudeksi 2013 varmistavia euroja olisi vielä tienattava vanhan mantereen puolellakin.

Brittany Lincicome puolustaa Montrealin lähistöllä viime vuonna voittamaansa mestaruutta. Pitkälyöntinen Lincicome on sijoittunut vuoden sisällä kuudessa turnauksessa Top 10:een, mutta uusia voittoja ei ole kuulunut. Viime viikolla oli lähellä, sillä hän sijoittui Mika Miyazaton voittamassa Safeway Classicissa toiseksi. Lincicome on voittanut naisten Yhdysvaltain kiertueella kaikkiaan viisi kertaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu

Canadian Women’s Openissa on mukana 48 pelaajaa rahalistan 50 parhaasta. Kisan aikaisemmista voittajista kisaan ovat starttaamassa mm. Michelle Wie, Suzann Pettersen, Katherine Hull, CristieKerr sekä Meena Lee. Monet odottavat myös Safeway Classicissa elpymisen merkkejä esittäneeltä Yani Tsengiltä vahvaa panosta Vancouverissa.

Kanadan avoimiin tuovat oman mielenkiintoisen lisämausteensa 15-vuotias Lydia Ko (Uusi-Seelanti) ja 16-vuotias Ariya Jutanugarn (Thaimaa), jotka ovat maailman amatöörirankingin kärkikaksikko. Listoilta löytyy lisäksi 14-vuotias kanadalainen Brooke Henderson, joka sai kisaan villin kortin voitettuaan kesäkuussa turnauksen Ontariossa.

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)

  • Kontti P. says:

    Olisko Golfpisteellä kenelläkään palleja mennä asioiden lähteelle itselleen ja tehdä syvähaastattelu Minnin pelin tilasta? Ja nimenomaan Rauhalan kanssa. Minniltähän ei valitettavasti kuule muuta kun ”vähän draivi hukassa ja pari puttia ei uponnut, mutta todella hyvältä näyttää”. Itsekritiikki on täysin hukassa. Siinäkö yksi syistä?! Mistä on kysymys? Minni on poissa LPGA tourilta 2.5kk, ei osallistu Safeway-turnaukseen (paikalla kuitenkin pelattu US Openia ja Tiger voittanut amatööri-mestaruuden) mutta menee suoraan ahtaaseen naapuriin, pelaa 84 ja WD. Olen jo pitkään ihmetellyt, että milloin asioita aletaan pitkästä aikaa ottamaan taas tosissaan. Vai aletaanko enää? Oliko tämä tässä? Eikä siinä mitään, jos oli. Onhan siellä kotona tärkeämpääkin tekemistä! Ammattiurheilu ei vain ole pelleilyä. Tämä valitettavasti alkaa kyllä näyttää siltä.