21.2.–28.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][9]
KilpailuaSuomalaista

21.2.–28.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][9]
KilpailuaSuomalaista
European Tour - Kilpagolf

Kaymerin voittokulku jatkui Hollannissa

Martin Kaymer otti Hilversumissa jo seitsemännen voittonsa Euroopan Tourilla. © Getty Images

Paluu lomalta arkeen ei suju välttämättä kaikilta erityisen juoheasti. Tästä päinvastainen esimerkki on Martin Kaymer, joka voitettuaan PGA Championshipin vietti kolmen viikon loman. Saksalainen kierteli aikansa New Yorkissa ja palasi kotiin viettämään vapaa-aikaa perheensä ja ystäviensä kanssa, kunnes patterit olivat täynnä uutta energiaa.

Energialataus onnistui niin hyvin, ettei Hollannissa takaisin leipätyönsä ääreen palanneen Kaymerin (-14) otteissa ollut merkkiäkään menestyskrapulasta. Tuloksena kauden kolmas voitto ja kaikkiaan uran seitsemäs ykköstila Euroopan Tourilla.

Kolmannen kierroksen jälkeen lyönnin edellä Christian Nilssonia ja Fabrizio Zanottia ollut Kaymer laittoi jo finaalikierroksen alussa sen verran pökköä lisää pesään, ettei hänen voittonsa ollut jatkossa uhattuna. Itse asiassa Kaymerin konemainen peli vei sen verran uskoa kaikilta muilta voitosta haaveilleilta, ettei sunnuntaina minkäänlainen pirístysruiske olisi hetkauttanut tämän hetken parasta eurooppalaista pelaajaa.

Kaymerin voitto oli Euroopan Ryder Cup -joukkueen jäsenille jo viides peräkkäinen ykköstila vanhan mantereen kiertueella. Hän itse käynnisti elokuun puolivälissä ”Montyn miesten” voittomarssin, jota jatkoivat järjestyksessä: Peter Hanson, Edoardo Molinari, Miguel Angel Jiménez sekä jälleen Kaymer.

Christian

Christian Nilsson varmisti jaetulla kakkostilallaan itselleen töitä ET:lle myös ensi kaudeksi. &copy Getty Images

Hilversumista tienattu palkintoshekki vei Kaymerin Euroopan Tourin ansiolistan kärjessä jo puolen miljoonan karkumatkalle tosiena olevaan Graeme McDowelliin nähden.

”Tavoitteeni oli pelata hyvä turnaus, mutta totta puhuen en odottanut voittoa”, Kaymer sanoi.

Neljä lyöntiä Kaymerille hävinneet Nilsson ja Zanotti olivat silminnähden tyytyväisiä jaettuun kakkostilaan. Kaymerin lyöminen olisi ollut sittenkin tällä erää mahdotonta, mutta samalla varmistui pelioikeus Euroopan Tourille myös ensi kaudeksi.

Kaymerin lisäks muistai KLM Openissa mukana olleista Ryder Cup -pelaajista Francesco Molinari oli kahdeksas ja Ross Fisher 11:s.

Marko Kuivasaari

Kaymer otti ohjat käsiiinsä

Hollannin turnauksen suurin ennakkosuosikki Martin Kaymer siirtyi lauantaina KLM Openin johtoon. Saksalaisen johtoasemaa siiivitti kolmannen kierroksen lopun kaksi peräkkäistä birdietä. Hänen seuranaan finaalikierroksen kärkiryhmässä pelaavat Christian Nilsson sekä Fabrizio Zanotti.

Martin

Martin Kaymerin pelituntuma näyttää säilyneen ennallaan kolmen viikon tauosta huolimatta. &copy Getty Images

Martin Kaymerin (-10)mahdollinen voitto Hollannin Hilversumissa pelattavassa KLM Openissa merkitsisi mielenkiintoista merkkipaalua Euroopan tulevalle Ryder Cup -joukkueelle. Kyseessä olisi siinä tapauksessa ”Montyn miehille” jo viides peräkkäinen ykköstila Euroopan Tourin kisassa.

Loistavan joukkueen neljän voiton putki käynnistyi nimenomaan Kaymerin voitolla PGA Championshipissä. Tämän jälkeen voittokannua ovat peräkkäisinä viikkoina nostelleet Peter Hanson (Czech Open), EdoardoMolinari (Johnnie Walker Championship) sekä Miguel Angel Jiménez (Omega European Masters).

Hollannin turnaus on Kaymerille ensimmäinen sitten voittoisan PGA Championshipin. Mikäli Kaymer onnistuu kaappaamaan isoimman potin myös Hilversumissa, tietää se hänelle lähes puolen miljoonan euron etumatkaa kiertueen ansiolistalla toisena olevaan Graeme McDowelliin nähden.

KLM Openin päätöskierroksella maailmanlistan kuutonen saa kirittäjikseen tilanteessa yhdeksän alle olevat Christian Nilssonin (OWGR 255) sekä Fabrizio Zanottin (OWGR 279). He ovat onnistuneet kahteen top-ten-sijoitukseen tällä kaudella 38 pelaamassaan turnauksessa – yhdessä.

Molemmille kunnon menestys Hollannissa olisi erittäin tervetullut, sillä heidän ansiolistan sijoituksensa (138:s ja 111:s) ovat vielä täynnä epävarmuutta ensi kauden pelioikeutta ajatellen.

Neljännen sijan jakavat Gonzalo Fernandez-Castaño sekä kisan kärkipaikan 36 reiän jälkeen jakaneet Shiv Kapur ja Nicolas Colsaerts.

Kymmenen parhaan joukkoon mahtuvat lisäksi David Horsey, ToddHamilton sekä aina yllätysvalmiiden ranskalaisten leiriin kuuluvat Raphaël Jacquelin ja Jean-Francois Lucquin.

Marko Kuivasaari

Hamilton kokeilee siipiensä kantavuutta Euroopan Tourilla

Vuonna 2004 British Openin voittanut Todd Hamilton päätti vaihtaa maisemaa menetettyään täyden pelioikeuden PGA Tourille. Nyt Euroopan Tourin kirjoissa oleva Hamilton on KLM Openissa kolmantena, lyönnin kärjessä olevia Shiv Kapuria ja Nicolas Colsaertsia jäljessä. Mikko Ilonen paransi avauspäivän tulostaan lyönnillä, mutta karsiutui taas Hollannin kisan jatkokierroksilta.

Euroopan

Euroopan Tour on Todd Hamiltonin tämänhetkinen työmaa. &copy Getty Images

Mikko Ilonen ei päässyt vielä tänäkään vuonna sinuiksi Hollannissa pelattavan KLM Openin kanssa. Ilosen perjantain tulos, 73 lyöntiä, oli lyönnin parempi kuin avauspäivänä, mutta cut-raja jäi seitsemän lyönnin päähän. Vain yhden birdien molemmilla kierroksilla tehnyt lahtelainen hyytyi kisassa 136:nneksi, joten esitys lukeutui hänen osaltaan tämän kauden kehnoimpien joukkoon.

”Tuli toinen mitäänsanomaton läpikävely kentällä joka ei erityisemmin ollut makuuni. Voipi olla, että tämä Hollannin kisa jää seuraavalla kaudella väliin. Perjantaina putit eivät uponneet alkuvaiheilla ja pakottaminen putteri kädessä ei tunnetusti johda kummoisiin tuloksiin”, Ilonen sanoi.

Yksi kiertueen mielenkiintoisimmista uusista pelaajista on USA:n Todd Hamilton. Vuonna 2004 Troonissa British Openin voittanut Hamilton menetti täyden pelioikeuden PGA Tourille, ja päätti lähteä hakemaan uutta virtaa uralleen Euroopan kiertueelta.

Hamilton on selvittänyt 19 viimeisimmässä kisassaan cutin vaivaiset kaksi kertaa, joten maailmanlistan tämänhetkinen sijoitus 545 kertoo hänen tilanteestaan kaiken karuuden.

Hilversumissa Hamilton on kuitenkin esiintynyt edukseen. Hän on kierroksin 66-67 kisassa kolmantena, lyönnin verran kärkipaikan jakavia Shiv Kapuria ja Nicolas Colsaertsia jäljessä. Mikäli 44-vuotias jenkki onnistusi kääntämään KLM Openin nimiinsä sunnuntaina, olisi se hänelle ensimmäinen voitto sitten yli kuuden vuoden takaisen British Openin.

”Katselin Euroopan Tourin ohjelmaa, ja ajattelin että olisi hienoa käydä uusissa paikoissa”, Hamilton sanoi.

”En ollut aikaisemmin käynyt Sveitsissä enkä Hollannissa. Seuraavaksi on vuorossa Itävalta ja Ranska, kunnes loppukaudesta saan 12 kisaa täyteen pelattuani vielä Singaporessa ja Hong Kongissa.”

”Väyläosumat tuntuivat jääneen täällä perjantaina vähiin. Mutta minulla vaikutti olevan joka suunnasta hyvät näkymät lipulle, joten hyvin sujui.”

Hamiltonin kanssa kolmannen sijan jakavat Christian Nilsson sekä Jean-Francois Lucquin.

Jaetulta kuudennelta sijalta löytyvät kuuden muun pelaajan ohella kisan suurin voittajakandidaatti MartinKaymer sekä kotiyleisön lujasti kannustama Joost Luiten.

Marko Kuivasaari

Colsaerts vakuuttavana Hilversumissa, Ilosella huono päivä

Nicolas Colsaertsin nousujohteiset esitykset Euroopan Tourilla johtivat KLM Openissa hurjaan esitykseen. Belgialainen täräytti taululle tuloksen 62, ja johtaa kisaa kahdella lyönnillä. Mikko Iloselta ei onnistunut torstaina mikään. Hän on tuloksellaan 74 vasta sijalla 135.

Nicolas

Nicolas Colsaerts osoitti pitävänsä Hilversumin kentästä, tulos 62 lyöntiä. &copy Getty Images

Nicolas Colsaerts pelasi Hollannin Hilversumissa käynnistyneen KLM Openin ensimmäisellä kierroksella kiertueuransa parhaimman tuloksen 62 lyöntiä. Huippukierroksen kruunasi kolmen peräkkäisen birdien lopetus.

Colsaerts teki täksi kaudeksi paluun Euroopan Tourille oltuaan yksi Challenge Tourin tähdistä viime vuonna. Hän oli mm. Vanajanlinnassa pelatun kisan ykkönen, jääden kuitenkin kokonaistilastossa kaikkien aikojen kauden CT:lla pelanneen Edoardo Molinarin varjoon.

Molinarin huikea harppaus maailman huipulle on ollut yksi kilpagolfin valovoimaisimpia ilmiöitä viimeisen vuoden aikana, mutta johdonmukaisesti näyttää etenenvän myös Colsaertsin ura. Kiertueen pisin draivaaja on Race to Dubai -listalla 68:ntena, maailmanlistallakin jo sijalla 125.

”Tämä on hieman kuin kotikisa minulle, sillä vartuin pelaajaksi harjoittelemalla pitkälti samantapaisilla kentillä kuin Hilversum. Tunnen oloni mukavaksi perinteisen tyylisellä kentällä, jossa on paljon puita”, Colsaerts sanoi.

Viimeksi kolme vuotta sitten ET:lla pelannut Colsaerts ei ole vielä yltänyt voittoihin Euroopan Tourilla, mutta uskoo pelinsä kehityksen olevan menossa isompaa menestystä kohden.

”Tärkeintä on ollut huomata pystyvänsä kilpailemaan korkeimmalla tasolla. En ole vielä tyytyväinen lähipeliini, mutta teen sen eteen koko ajan kovasti töitä.”

Mikko

Mikko Ilonen ei löytänyt torstain kierroksestaan mitään hyvää sanottavaa. &copy Getty Images

Toisen sijan jakaville Kenneth Ferrielle ja Shiv Kapurille (64) pärjääminen Hollannissa tekisi hyvää, sillä he ovat kiertueen ansiolistalla parhaillaan sijoilla 110 ja 105, kun listan 115 parasta saavat pelioikeuden Euroopan Tourille myös ensi kaudeksi.

Mikko Iloselle KLM Openin avauskierros oli varsin vaikea. Hän sai tuloksekseen 74, ja on sijaluvulla 135. Eroa cut-rajalle on viisi lyöntiä, joten perjantaina aamuvuorossa oleva Ilonen tarvitsisi jatkoonpääsyyn tuloksen 64-65, mikäli tulostaso säilyy samanlaisena.

Torstaina Ilonen teki kymmenellä viheriöosumalla vain yhden birdien. Viidestä bogista neljä syntyi par-nelosilla, yksi par-kolmosella.

”Lyöntejä tuli kyllä tuohon tuloskorttiin maksimimäärä. En saanut mitään tapahtumaan. Siinä tuli kierroksen puolivälissä vaihe, jossa lähestymislyöntini wedgellä jäivät aivan liian kauaksi lipusta”, Ilonen sanoi.

”Perjantaina pääsemme tuoreemmille viheriöille, ja jatkoonpääsy on kyllä edelleen omissa käsissä, vaikka vaatii tiukkaa tulosta. Virtaa ja tahtoa pelata myös viikonloppuna riittää”, Ilonen jatkoi odottaessaan iltapalaa klubiravintolan pöydässä.

”Hotelli sijaitsee hieman syrjäisemmällä paikalla, siellä palvelu on tökkinyt parina päivänä illallistarjoiluissa, siksi pelaan varman päälle ruokailun suhteen. Toisella kierroksella on sitten hyökkäyksen aika, tuloskorttiin pitää saada punaisia merkintöjä jo ensimmäisillä viheriöillä.”

Marko Kuivasaari

Kaymer Hollannin kisan kuumin nimi

Kauden viimeisen major-turnauksen, PGA Championshipin voittanut Martin Kaymer palaa muutaman viikon kilpailutauon jälkeen tositoimiin Hollannissa pelattavassa KLM Openissa. Parin tunnin ajomatkan päässä Kaymerin kotoa sijaitseva Hilversum on myös hyvin Sveitsin kisassa menestyneen Mikko Ilosen seuraava määränpää. Lahtelaiselle Hollannin kisa ei ole aikaisemmin tarjonnut ilon hetkiä…

Kolmen

Kolmen viikon lomalta palannut Martin Kaymer on valmiina taas taistelemaan voitosta. © Getty Images

Eurooppalaisten hienoja major-saavutuksia USA:n maaperällä elokuussa jatkanut MartinKaymer esiintyy tällä viikolla pitkästä aikaa kotimantereellaan. Race to Dubai -listan kärkinimi on mukana torstaina käynnistyvässä KLM Openissa, jonne on ilmoittautunut jälleen liuta vahvoissa liemissä keitettyjä pelaajia. Suomalaisten katseet kääntyvät ennen kaikkea Mikko Iloseen, jonka yhdeksäs sija viime viikonlopun turnauksessa antaa hyvät lähtökohdat myös Hilversumissa pelattavaan kisaan.

Kaymer pelasi KLM Openissa viimeksi vuonna 2008, jolloin hän taisteli paikasta Valhallassa sittemmin pelattuun Ryder Cupiin. Tuolloin ei Kaymerille paikkaa Nick Faldon kipparoimaan joukkueeseen irronnut, mutta tänä vuonna saksalainen varmisti paikkansa Euroopan RC-ryhmään hyvissä ajoin.

Esiintyminen lokakuun alussa pelattavassa Ryder Cupissa tulee olemaan 25-vuotiaalle Kaymerille ensimmäinen, mutta mistään keltanokasta ei sanan varsinaisessa merkityksessä ole kyse. Tuore major-voittaja on paitsi Euroopan Tourin ansiolistan ykköspaikan haltija myös maailmanlistan kuutonen. Tuskin kukaan USA:n joukkueen pelaajista haluaisi kohdata juuri tuollaista ”rookieta” Celtic Manorissa.

PGA Championshipin jälkeen Kaymer piti muutaman viikon tauon ja tuntee akkujen olevan taas täynnä latausta uutta menestystä varten.

”Tuntuu hyvältä olla takaisin Euroopassa. Pidin kolme viikkoa lomaa US PGA:n jälkeen – poikkesin New Yorkiin muutamaksi päiväksi katsastamaan kaupunkia, kunnes palasin perheen ja ystävien luokse kotiin”, Kaymer sanoi.

”Treenasin loman päätyttyä viikon verran valmentajani kanssa ennen Hollantiin lähtöä. Tänne (Hilversumiin) kesti ajella kotoani vain parisen tuntia. Hieno viikko on tiedossa, sillä lähipiirini on tulossa kisapaikalle: tämä on minulle vähän kuin kotikisa.”

”Nyt on levätty kunnolla, toivottavasti pelituntuma on säilynyt hyvänä. Olen joka tapauksessa taas valmis voittamaan.”

Mikko

Mikko Iloselle Hollannin kisa on ollut todellinen monsteri, nyt kuntopuntarin viisari osoittaa parempaa. © Getty Images

Mikko Ilonen nousi Euroopan Tourin ansiolistalla Sveitsin kisan jälkeen 72:nneksi. Kun listan 60 parasta pääsee mukaan kauden loppuhuipentumaan, Dubai World Championshipiin, on World Rankingilla sijalle 198 nousseella suomalaisella edelleen hyvät mahdollisuudet raivata tiensä tuohon joukkoon.

Ilonen starttaa Hilversumin turnauksen avauskierrokselle torstaina klo 15.25 Suomen aikaa yhdessä Damien McGranen ja Michael Hoeyn kanssa.

”Toivottavasti ehdin pelata kierroksen loppuun ennen pimeän laskeutumista. Kentälle, lähinnä viheriöihin on tehty uudistuksia jotka eivät välttämättä ole minun makuuni. Sateiden vuoksi kenttä pelataan normaalista poiketen varsin pitkänä, se on kaikkinensa hyvä testi”, Ilonen sanoi.

Iloselle Hollannin osakilpailu on ollut varsinainen murheenkryyni, musta aukko. Hän on osallistunut kisaan neljä kertaa, parhaan sijoituksen ollessa 114:s – jatkoonpääsy on jäänyt kaukaiseksi unelmaksi. Edellisvuonna Kennemeerin kentällä eroa jatkoonpääsyyn oli hyvästä esityksestä huolimatta useita lyöntejä.

”Nyt voisi hyvin maksella vähän takaisin noita aiempien vuosien epäonnistumisia. Nilkka vaivaa treenatessa jonkun verran, kentällä se toimii ihan ok”, Ilonen päivitti blogissaan vasemman jalkansa tilanteen.

Hollantilaisten suursuosikki Robert-Jan Derksen on sijoitettu yleisöystävällisesti samaan ryhmään Martin Kaymerin kanssa. Klo 14.30 Suomen aikaa starttaavan ryhmän kolmas jäsen on Alvaro Quiros.

KLM Openissa odotetaan lisäksi innokkaasti mm. Louis Oosthuizenin, Robert Karlssonin, Ross Fisherin, Charl Schwartzelin, Seung-yul Nohin sekä Matteo Manasseron edesottamuksia.

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje