28.11.–5.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][3]
KilpailuaSuomalaista

28.11.–5.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][3]
KilpailuaSuomalaista
Challenge Tour - Kilpagolf

Kahden tulen välissä

Jamie Elsonilla on taitoa, mutta hän ei ole osannut hyödyntää riittävästi potentiaaliaan oikeassa paikassa. © Getty Images

Ammattiurheilijoilla on tapana pyrkiä mahdollisimman koviin haasteisiin. Kun lajiaan kiitettävästi taitava ihminen osaa hyödyntää koko kapasiteettiaan, niin miksipä sitä pitäisi kynttiläänsä vakan alla. Kysymys ei ole kuitenkaan aina niin yksinkertainen, sillä esimerkiksi golfissa onnistumisilla on taipumus kallistua suuntaan tai toiseen harvinaisen herkästi.

Teknisesti Challenge Tourilla ja Euroopan Tourilla pelaavat ammattilaiset eivät ole kovin kaukana toisistaan: voisimme seurata harjoitusalueella huoletta kymmentä naamioitunutta harjoittelijaa – joista puolet olisi CT:n ja puolet ET:n pelaajia – saamatta selville, kuka heistä on tottunut voittaja ja kuka tavallinen ”sarjajyrä”. Se mikä tekee tietyistä pelaajista parempia, onkin mitattavissa monilla muilla asioilla kuten kokemus, luonteen lujuus ja henkinen kantti sekä kyky harjoitella antaumuksella ilman herkkyyden kadottamista.

Yksi suuren kysymyksen alla olevista pelaajista on Jamie Elson. Pitkin 2000-lukua aaltoliikettä CT:n ja ET:n välillä tehneen britin kategoria riittää tällä kaudella satunnaisiin Euroopan Tourin kisoihin, mutta muutamista ykköskiertueen kovista (Joburg Open 4:s ja Sicilian Open 5:s) sijoituksista huolimatta hän on hieman kahden vaiheilla jatkosuunnitelmiensa kanssa. Taidot riittävät epäilemättä Euroopan Tourille, mutta ilman kahta peräkkäistä kautta parhaiden seurassa on pysyvämpää paikkaa auringossa työlästä tavoitella.

Elsonin kannalta voisi olla viisaampaa pelata riittävän kattavasti CT:n ohjelmassa, jotta paikka 20 parhaan joukkoon rankingissa ja samalla ET:lle aukeisi. Viime kaudella liian suuren kalan pyydystäminen kostautui.

”Kun syksyllä oli kuutisen kisaa pelaamatta, olin CT:n rankingissa 35:s ja ET:llä 140:s. Päätin kuitenkin pelata loput kisat ET:llä, joka ei välttämättä ollut kannaltani kovin järkevä ratkaisu”, vuoden 2001 Walker Cup -voittaja sanoi.

Antti

Antti Ahokkaalle kausi 2011 on koko uraa ajatellen tärkeä. &copy Getty Images

Elsonin hyvät otteet ET:n alkukauden kisoissa ovat nostaneet hänet Race to Dubai -listalla 52:nneksi, 104000 euron tienesteillä. Kortin saamista varten kaudelle 2012 hän tarvitsisi vielä ansioita toiset 100000 lisää, joten nykykategorialla tehtävä on kaikkea muuta kuin helppo.

”En ole vielä päättänyt, kumpaa reittiä aion tällä kaudella edetä, mutta tärkeintä olisi, ettei kausi päättyisi pettymykseen.”

Eurooppalaisten huippupelaajien ”korkeakoulu” Challenge Tour jatkuu torstaina Nairobissa pelattavalla Kenya Openilla. Koska kyseessä on vasta kauden kolmas turnaus, ei varsinaisista asetelmista kannata puhua. Viivalle on lähdössä joka tapauksessa tukku varteenotettavia voittajaehdokkaita kuten Elson, Alessandro Tadini, Sam Walker ja Charlie Ford.

Viime ajat melkoista alamäkeä liukunut Antti Ahokas on tällä erää ainoa suomalainen, jolla on kunnon kategoria Challenge Tourille; kiitos suhteellisen hyvin sujuneen ET:n karsintafinaalin. Nairobissa mukana olevalle Ahokkaalle ei ole lähiaikoina liiemmin luvassa kutsuja ykköskiertueen kisoihin, joten Euroopan parhaan vasurin titteliäkin kantaneella pelaajalla on nyt hyvä paikka keskittyä etsimään CT:llä parasta osaamistaan. Kaiken kaikkiaan kausi 2011 on Ahokkaan uran kannalta hyvin merkittävä.

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje