16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][17]
KilpailuaSuomalaista

16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][17]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf

Juniorikiertueen epäreiluna pidettyyn sarjajärjestelmään tehtiin kaivattu uudistus

Future Tourille perustettiin kolme uutta sarjaa. Kuva: Suomen Golfliitto

Kahdeksanvuotiaiden ei tarvitse enää kilpailla samassa sarjassa 18-vuotiaiden kanssa.

Suomen suurimman juniorikiertueen Future Tourin sarjajärjestelmään on tehty toivottuja muutoksia. Näkyvin uudistus koskee Future-sarjoja, joiden ikäraja on ollut 8–18 vuotta. Kaudesta 2024 lähtien sekä tytöille että pojille on erikseen 14- ja 18-vuotiaiden Future-sarjat.

Aiemmin 8–16-vuotiaille tarkoitettu ”Easy Red” on niin ikään kokenut uudistuksen, ja sarjat löytyvät nyt 12- ja 16-vuotiaille junioreille.

Future Tourin keskeinen ongelma on ollut sarjojen liian lavea ikähaitari, mikä on herättänyt kritiikkiä etenkin nuorempien pelaajien vanhempien keskuudessa. Esille on toistuvasti nostettu ehdotuksia, että pienemmille junioreille perustettaisiin omaan kehitysvaiheeseensa sopivampia sarjoja, ettei mielenkiinto kilpailemiseen ja lajiin sammuisi.

Tärkeä muutos kilpagolfkulttuurin näkökulmasta

Vaikka jotkut juniorit ovat ehtineet epäkohdan vallitessa tehdä muita lajivalintoja ja jättäneet golfin, olennaista on, että asiaan on nyt reagoitu. Muutos on tärkeä myös suomalaisen kilpagolfkulttuurin näkökulmasta, koska juniorit ottavat kilpailemisen ensiaskeleita Future Tourilla. Osa heistä etenee aikanaan vaativimmille juniorikiertueille, FJT Challengelle ja Finnish Junior Tourille.

Halusimme edistää Easy Redin kilpailullisuutta muuttamalla sarjat tasoituksettomiksi.

”Kaikkia pelaajia emme saa sarjojen näkökulmasta samalla viivalle. Juniorit voivat kuitenkin jatkossa kilpailla Future Tourilla suurin piirtein omanikäistensä kanssa, ja se on avainasia”, muutosta laatimassa ollut Suomen Golfliiton kilpailuasiantuntija Arto Teittinen sanoo.

Easy Redin sarjat pelataan jatkossa ilman tasoituksia, reiän maksimituloksen ollessa yhdeksän. Tyttöjen ja poikien Future-sarjat kilpaillaan entiseen tapaan 18 reiän tasoituksettomana lyöntipelinä.

”Halusimme edistää Easy Redin kilpailullisuutta muuttamalla sarjat tasoituksettomiksi. Tämä kannustaa junioreita hyvään peliin.”

Easy 9 säilyy ennallaan

Ainoa sarja, minkä ikärajaan ei Future Tourilla puututtu, on 9 reiän tasoituksellisena pistebogeynä pelattava” Easy 9”. Siinä on jatkossakin vain yksi sarja 8–16-vuotiaille. Niin sanotulla lyhyellä easy-kentällä pelattava Easy 9 ei ole luonteeltaan yhtä kilpailullinen kuin muut Future Tourin sarjat, joten lavealla ikärajalla ei ole suurempaa merkitystä.

Future Tourin finaali pelattiin viime vuonna Naantalin Aurinko Golfissa. Kuva: Suomen Golfliitto

Pohjoisen alueella Future Tourin kisoihin osallistuu tyypillisesti noin 20–30 pelaajaa, kun taas Etelä-Suomen kilpailuissa pelaajia voi olla lähes viisinkertainen määrä. Tässä mielessä uusi sarjajako palvelee paremmin etelää kuin pohjoista, jossa voi joidenkin sarjojen osalta ilmetä osallistujapulaa.

”Saatamme joutua yhdistämään pohjoisessa joitakin sarjoja, jotta kaikki halukkaat pääsevät kilpailemaan”, Teittinen kertoo.

Juniorivalmentajat saivat kommentoida Future Tourin sarjojen uudistuksia ennen muutosten voimaantuloa. Palautteissa muun muassa ehdotettiin, että nuoremmat pojat pelaisivat keltaisen sijaan siniseltä tiiltä.

Future Tourilla kilpaili viime vuonna 623 eri pelaajaa.

”Joku kenttä voi olla nuoremmille pelaajille pitkä keltaisilta. Tähän muutokseen emme ryhtyneet, koska kaikilla kentillä ei välttämättä ole sinistä tiitä. Toisaalta jos haluttaisiin, että alle 12-vuotiaat pelaisivat sinisiltä, olisi hassua, että samassa sarjassa kilpailtaisiin kahdelta eri tiiltä”, Teittinen perustelee.

Kaikille pisteitä

Myös pistelaskukäytäntöä on muutettu siten, että pisteitä jaetaan kilpailuissa osallistujamäärästä riippumatta samalla kaavalla (40, 30, 24, 20 jne.) ykkössijasta eteenpäin. Sijalle 20 ja sen ulkopuolelle sijoittuneet saavat kisoista yhden pisteen, joten yksikään pelaaja ei jää jatkossa ilman pisteitä.

Future Tourilla kilpaili viime vuonna seitsemällä alueella ja 40 kilpailussa kaikkiaan 623 eri pelaajaa. He kokosivat yhteensä 2503 kilpailusuoritusta eli keskimäärin neljä kilpailua pelaajaa kohden.

Toiseksi suurimmalla juniorikiertueella FJT Challengella pelasi viime kaudella 331 eri pelaajaa. Junioreiden haastajakiertueen ohjelmassa kilpailuja on puolet vähemmän kuin Future Tourilla.

Lue seuraavaksi: Norjassa raju kasvu junioripelaajien määrässä – taustalla kaksi merkittävää syytä

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje