16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][17]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Norjassa raju kasvu junioripelaajien määrässä – taustalla kaksi merkittävää syytä

Viktor Hovland on innostanut kotimaassaan runsaasti nuoria pelaajia lajin pariin. Kuva: Getty Images

Teini-ikäisten määrä Norjan golfseuroissa kasvoi viime vuonna lähes viidenneksellä.

Norjan golfliiton tilastoista käy ilmi, että maassa oli vuoden 2023 lopussa 136 205 rekisteröitynyttä golfin harrastajaa. Kasvua vuoteen 2022 verrattuna oli 4,9 prosenttia.

Vuonojen maassa on toivottu lisää nuoria lajin pariin, ja nyt näyttäisi siltä, että juniori-ikäisiä pelaajia suorastaan rynnii seurojen jäseniksi. Viime vuonna jäsenkasvu oli suurinta 13–19-vuotiaissa, peräti 19,6 prosenttia. Kun lisäksi 20–25-vuotiaiden osuus kokonaisjäsenmäärästä kasvoi 13,8 prosentilla, vaikuttaisi siltä, että Norjassa on löydetty toimiva resepti nuorten houkuttelemiseksi golfkentille.

Norsk Golfin päätoimittaja Tom Erik Andersen kertoi Golfpisteelle, että kasvun taustalla on kaksi tärkeää syytä.

Kun urheilutoiminta keskeytettiin vuosikymmenen alussa koronapandemian vuoksi, nähtiin golf Norjassa monen muun tavoin turvallisena vaihtoehtona harrastaa liikuntaa ulkona. Andersenin mukaan golfliitto ja -seurat tarttuivat tähän mahdollisuuteen ripeästi avaten nuorille tilaisuuksia golfin kokeilemiseen. Se kantaa nyt hedelmää.

Trendiä on ehdottomasti ruokkinut Viktor Hovlandin valtava menestys ja kasvava suosio.

”Kentät ovat houkutelleet juniori-ikäisiä ja nuoria ihmisiä lajin pariin edullisilla hinnoilla sekä aiempaa joustavammalla ja rennommalla tavalla. Green card -testistä on luovuttu, ja se on korvattu lyhyellä kurssilla. Tehokkaaksi keinoksi on osoittautunut myös jäsenmaksujen pudottaminen minimiin, ja monilla kentillä sitä ei ole peritty junioreilta ollenkaan.”

Hovland-ilmiö tehoaa

Todellisena nuorison vetonaulana on toiminut golfin norjalainen kiintotähti Viktor Hovland, joka on ylläpitänyt lajin buumia maassa jo muutaman vuoden.

”Trendiä on ehdottomasti ruokkinut Viktor Hovlandin valtava menestys ja kasvava suosio, erityisesti poikien ja nuorempien miesten keskuudessa. Hän sai tunnustuksia saavutuksistaan vuonna 2023, mikä lisäsi kiinnostusta. Hovland on muuttanut käsitystä golfista Norjassa, ja innostanut nuoria kunnianhimoisia urheilijoita ja harrastajia kaikilla tasoilla”, Andersen sanoi.

Ikäluokassa 13–19-vuotta on Norjassa nyt 12 914 rekisteröitynyttä golfin harrastajaa. 20–25-vuotiaita on vajaat 12 000.

Vertailun vuoksi, Suomessa tilastoitiin viime kauden päätteeksi 155 584 lajin harrastajaa. Määrä kasvoi vuodesta 2022 yhdellä prosentilla. Eniten kasvua oli pojissa, 5 prosenttia. Tyttöjen määrä hieman laski, mutta kun yhteen lasketaan sekä pojat että tytöt eli kaikki alle 21-vuotiaat juniorit, kasvoi heidän määränsä 2,5 prosentilla.

Kaikista pelaajista junioreiden määrä Suomessa on 11 prosenttia. Norjassa segmenttien ikähaitarit ovat tilastoissa erilaiset kuin Suomessa, mutta 25-vuotiaita tai sitä nuorempia pelaajia on norjalaisista harrastajista reilut 18 prosenttia.

Juttua muutettu 19.2.2024 klo 10.39. Suomea koskeviin tilastoihin oli lipsahtanut tekstiin vuoden 2023 lukujen sijaan vuoden 2021 tilastotietoja.

Lue seuraavaksi: Suomen Golfliiton jäsenmäärä kasvoi tänäkin vuonna

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje