Jordan Spieth otti komennon Mastersissa - Golfpiste.com

16.–23.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][16]
KilpailuaSuomalaista

16.–23.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][16]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

Jordan Spieth otti komennon Mastersissa

Mastersissa aiemmilla osallistumiskerroillaan kakkostilan (2014) ja voiton (2015) saavuttaneen Jordan Spiethin juna puksutti torstaina tehokkaaseen tahtiin Augustassa. Tulos 66 nosti hänet kahden lyönnin johtoon.

Voittoa kauden ensimmäisessä majorissa puolustava Jordan Spieth (-6) pelasi tuloksellisesti virheettömän kierroksen torstaina. Kenttäpeli oli varmaa, mutta ei missään mielesssä loisteliasta. Tilastojen mukaan Spieth oli keskikastia kaikilla muilla osa-alueilla paitsi puteissa.

Viheriöosumia oli kierroksen aikana vain 12, näillä hän upotti kuusi birdieputtia. Putteja kertyi vain 25, joka oli vähiten kaikista pelaajista.

Lähes pelottavaa muiden kisailijoiden kannalta seuraavia kierroksia silmällä pitäen oli se, että 22-vuotias teksasilainen onnistui raapimaan monesta paikasta paremman mahdollisen tuloksen kahdesta tarjolla olleesta. Skooraaminen oli jälleen kerran teräksistä.

Väyläosumia oli vain kahdeksan, avausten keskimittakin (239 m) oli kahdeksan metriä vähemmän kuin  kaikkien pelaajien keskiarvo (247 m).

Spieth oli mielissään siitä, että hän selvisi ilman bogeja, vaikka svingi ei tuntunut hyvältä ja itseluottamus oli tästä johtuen tavallista horjuvammalla tasolla. Keskiviikkkona hän rikkoi draiverinsa, mutta sai hyvän otteen uloslyönteihinsä uudella työkalululla.

“Hyvä asia kannaltani oli se, että Augustassa peli perustuu paljolti tunteeseen. Joudumme lyömään pinnoilta, jotka ovat lähes aina kallellaan johonkin suuntaan. On ylämäkeä ja alamäkeä. Jatkuvasti joutuu tekemään myös ajatustyötä suoritusten kanssa. Tärkeintä on aina se, miten pallo lähtee matkaan osumassa. Siinä onnistuin avauspäivänä mielestäni oikein hyvin”, ruoti Spieth päiväänsä.

Eurooppaalaisilla vahva avauspäivä

Yhteensä yksitoista pelaajaa on 2–4 lyönnin päässä Spiethista tuloksissa 68–70. Näistä peräti kahdeksan on eurooppalaisia. Shane Lowryn (68) ja Uuden-Seelanin Danny Leen (68) todellinen kovuus tulee mitatuksi seuraavilla kierroksilla.

HOYLAKE, ENGLAND - JULY 20: <a href=Sergio Garcia of Spain walks off the 18th green during the final round of The 143rd Open Championship at Royal Liverpool on July 20, 2014 in Hoylake, England. (Photo by Andrew Redington/Getty Images)" width="630" height="932" />

Sergio Garcia (69) kehitti mainion loppukirin, edellisvuoden kakkosen Justin Rosen (69) hyvä suoritus ei myöskään tullut yllätyksenä. Paul Casey (69), Sören Kjeldsen (69) ja Ian Poulter (69) lukeutuivat  positiivisiin yllättäjiin.

Iltapäivän aamua tuulisemmat olosuhteet olivat mm. viimeisessä ryhmässä pelanneen Rory McIroyn (70) jarruna. Esikoisensa syntymän takia osallistumistaan pitkään arvuuttanut Danny Willett (70) lukeutuu myös onnistujiin.

Jason Day (72) näytti iltapäivällä jyräävän Spiethin varjoksi oltuaan 14:n jälkeen viisi alle. Bogey heikon wedgelyönnin seurauksena 15:llä sekä aggressiivinen, veteen päätynyt yritys seuraavalla pudottivat hänet hetkessä kauas kärjestä.

Ensimmäinen kierros koitui melkoiseksi taistelukentäksi yllättävän monelle suosikille. Bubba Watson ja Branden Grace ovat tuloksessa 75. Charl Schwartzelin (76) sekä Adam Scottin (76) nousuun kisan kärkeen on torstain jälkeen hyvin vaikea uskoa.

Rickie Fowler (80) koki täydellisen mahalaskun, josta jatkoonpääsy olisi lähes ihme. Fowleriin liittyi valtavia odotuksia majoreissa hänen oltuaan kaudella 2014 kolmasti kakkonen ja kerran viides.

Viimevuonna paras sijoitus oli 12., US Openissa Fowler karsiutui masentavin tuloksin (81-73). Eroa kisan voittaneeseen Spiethiin oli tuolloin 19 lyöntiä. Nyt on tulossa viides perättäinen pettymys Fowlerille ja hänen faneilleen.

Ernie Elsin maailma musteni Augustassa ensimmäisellä viheriöllä.Kuva Getty Images

Ernie Elsin maailma musteni Augustassa ensimmäisellä viheriöllä.Kuva Getty Images

Nopeimman tyrmäyksen Augusta Nationalilla koki Mastersissa useaan otteeseen voitosta taistellut Ernie Els. Etelä-afrikkalaisella oli ensimmäisellä viheriöllä noin 60 sentin par-putti. Tämän missattuaan alkoi ennennäkemätön show, Els puttasi yhteensä kuusi kertaa, korttiin merkittiin yhdeksän.

66-vuotias Tom Watson (74) on asemassa, jossa uran viimeisessä Mastersissa voi vielä pelata itsensä jatkoon.

Ennen kolmea viimeistä kierrosta pöytä on katettu varsin selkeän oloisesti historiallisen kovaa sarjaa Augustassa pelaavalle Jordan Spiethille. Hän on pelannut yhdeksän kisakierrostaan (2014–2016)  tulosten 64–72 väliin.

Viimeiset viisi yhteensä 24 alle. Edelliskaudella Spieth teki neljään kierrokseen  peräti 28 birdietä ja kymmenen bogia. Bogeja tulee korttiin myös tämänvuotisessa kisassa.

Perjantai näyttää pitkälti suuntaa sille, kykeneekö Spieth karkaamaan edellisvuoden tavoin muilta.  Jos peli pysyy nykyiselläkin tasolla ja putteri lämpimänä, takaa-ajajat voivat jäädä aseettomiksi Spiethin suosikkikentällä.

Amatööri Bryson DeChambeau (72) pelasi Spiethin kanssa ja avautui haastattelussaan tämän puheista.

”Kun kävelimme viimeistä mäkeä ylös, Spieth  sanoi rakastavansa puttaamista Augustassa. Hän ihmetteli itsekin sitä, mikä tässä paikassa on, kun viheriöiden kallistukset ja puttilinjat näkyvät niin selvinä. Tuo puhe teki minuun suuren vaikutuksen.”

Paineita on myös Rory McIlroylla ja Jason Daylla, jotka tarvitsevat perjantain aamukierroksella vähintään yhden vaihteen lisää peliinsä.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje