10. –17.9. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][24]
KilpailuaSuomalaista
European Tour - Kilpagolf

Hole in one ei ole arkipäivää edes European Tourin ammattilaisille

Daniel Im poimi avauslyöntinsä reiästä Omega European Mastersissa syyskuussa. Kuva Getty Images.

Laskimme hole in one -suoritusten toteutuneen todennäköisyyden European Tourin kuluvan kauden kilpailussa.

European Tourilla pelaava Edoardo Molinari joutui äskettäin kovan testin eteen. Hänen tehtävänään oli lyödä hole in one 130 metrin etäisyydeltä. Aikaa ”ässän” tekemiseen annettiin 500 lyöntiä.

Golfpiste kiinnostui videon nähtyään siitä, kuinka realistinen mahdollisuus Molinarille todella annettiin. Videon alussa vilahti teksti, jossa todettiin, että pron todennäköisyys tehdä hole in one on 1:2500.

Mutta onko todella niin? Näin kertovat European Tourin kuluvan kauden tilastot:

Ennen Italian Openia European Tourilla oli tällä kaudella pelattu 41 osakilpailua, joissa oli pelattu yhteensä noin 17 150 kierrosta. Par 3 -reiän avaus oli lyöty tällä kaudella noin 68 500 kertaa. Kauden hole in one -saldo kiertueella oli ennen Italian Openia 33 holaria. Tällä kaudella hole in onen toteutunut todennäköisyys on siten ollut 1:2075.

Yhdessä osakilpailussa par-kolmosen avauslyönti lyödään keskimäärin noin 1 670 kertaa. Hole in one on tällä kaudella syntynyt siis keskimäärin hieman harvemmin kuin kerran kilpailussa. Saman voi tietysti päätellä vertaamalla pelattujen kilpailujen määrää (41) tehtyjen hole in onien määrään (33).

Laskelmassa ei ole otettu huomioon lyhyitä par 4 -reikiä, joissa pitkälyöntisillä ammattilaisilla on teoreettinen mahdollisuus tehdä hole in one. Niitä on kuitenkin syntynyt koko ammattilaisgolfin historiassa vain muutama. European Tourin ensimmäisen hole in onen par-nelosilla teki Espanjan Javier Colomo vuoden 2015 Mauritius Openissa.

Hole in one -suoritusten määrä vaihtelee ET:llä vuosittain jonkin verran, mutta viime vuosina todennäköisyys on ollut samassa suuruusluokassa videolla kerrotun todennäköisyyden (1:2500) kanssa.

Molinarille annettiin siis hole in onen tekemiseen melko ohut mahdollisuus. Onnistumisen todennäköisyyttä paransi kuitenkin selvästi se, että lyötävä matka oli selvästi lyhyempi kuin European Tourilla pelattavien par-kolmosten keskipituus, noin 175 metriä. Molinari sai myös yrittää hole in onea koko ajan samalta etäisyydeltä ja yhdellä tietyllä reiällä, jolloin hän saattoi hienosäätää lyöntiään yritys toisensa jälkeen. European Tourin kilpailuissa kullakin pelattavalla reiällä on kierrosta kohti luonnollisesti vain yksi mahdollisuus onnistua.

Molinari oli hämmästyttävästi upottaa heti ensimmäisen, rautayhdeksiköllä lyömänsä lyönnin, joka päätyi vain noin 15 sentin päähän reiästä. Tarina olisi ollut melkoinen, jos pallo olisi löytänyt tiensä reikään. Myöhemmin hän löi yhden lyönnin ilmassa aivan tangon juureen, josta pallo kimposi reiän viereen.

Se, miten Molinarille lopulta kävi selviää oheiselta videolta.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje