5.12.–12.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][10]
KilpailuaSuomalaista

5.12.–12.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][10]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Ladies European Tour

Fengille upea voitto

Shanshan Feng voitti LET-kiertueen päätösturnauksen näytöstyyliin. Kuva: All Over Press

Maailmanlistan kuutonen Shanshan Feng oli naisten Euroopan kiertueen finaaliturnauksen todellinen sankari. Kisaa alusta saakka johtanut kiinalainen voitti Omega Dubai Ladies Mastersin uudella turnausennätyksellä 21 alle parin. Toiseksi sijoittunut Dewi-Claire Schreefel hävisi Fengille kuudella lyönnillä.

Kun viiden lyönnin erolla Schreefeliin startannut Feng säilytti etumatkansa ulosmenon päätteeksi, ei kenelläkään ollut pienintäkään epäselvyyttä kilpailun voittajasta. Major-voittajan neljän kierroksen sarja oli mainio: 66-65-67-67.

”Johdin kisaa kolme päivää putkeen, joten en halunnut luopua johtoasemasta enää viimeisenä päivänä. Olen erittäin onnellinen voitostani”, 23-vuotias Feng sanoi.

Myös lauantaina kenttäennätyksen tehnyt Schreefel oli tyytyväinen panokseensa Dubaissa: ”Pelasin todella hyvin koko turnauksen ajan. Kausi on sujunut toiveiden mukaisesti, joten uskoin että tavanomaisella pelilläni sijoittuisin korkealle.”

”Hänellä (Feng) oli niin suuri etumatka, että vain jonkinlainen epäonnistuminen olisi suonut minulle mahdollisuuden. Yritin kuitenkin saavuttaa hänet, jotta olisin iskukykyinen loppuun saakka.”

Caroline Massonin musta hetki tasoitti <a href=Carlota Cigandan (kuvassa) tietä LET:n rahalistan voittoon. Kuva: All Over Press" src="/wp-content/uploads/2012/12/12120911074545.jpg" align="left" width="214">

Caroline Massonin musta hetki tasoitti Carlota Cigandan (kuvassa) tietä LET:n rahalistan voittoon. Kuva: All Over Press

Voitto oli Fengille toinen naisten Euroopan kiertueella. Ensimmäinen tuli maaliskuussa Kiinassa pelatussa World Ladies Championshipissä. Fengin toistaiseksi suurin saavutus on LPGA Championshipin ykköstila viime kesäkuulta. Tuolloin hänestä tuli kautta aikain ensimmäinen mannerkiinalainen major-voittaja.

Masson pysyi Cigandan takana

Kauden päätösturnauksessa koettiin myös dramatiikkaa, kun Carlota Ciganda ja Caroline Masson taistelivat tiukasti kiertueen tienestilistan voitosta. Masson oli neljännellä kierroksella pitkään toisena, joka olisikin riittänyt hänelle Order of Meritin voittoon. 12. reiällä tullut triplabogi murskasi saksalaisen haaveet Cigandan ohittamiseksi rahalistan kärjessä.

Masson (-12) jakoi kisassa kolmatta sijaa Becky Brewertonin kanssa. Ciganda (-9) oli kymmenes.

Espanjan Carlota Ciganda tienasi päättyneellä kaudella 19 turnauksessa 251 289.95 euroa. Yhtä monta kisaa pelannut Caroline Masson jäi Cigandasta vajaan 10 000 euron päähän..

Ursula Wikström (41:s) kokosi 12 turnauksessa 67 245.05 euroa. Minea Blomqvist-Kakon (89:s) yhdeksän kisan saalis oli 22 448.78 euroa. Jenni Kuosa (116:s) pelasi kymmenen turnausta, joissa hän kuittasi ansioita 10 724.78 euroa.

Kaisa Ruuttila ei pystynyt pelaamaan yhtään kilpailua sitten maaliskuun selkävaivan vuoksi. Karsintoihin matkaava Sohvi Härkösen kausi sujui vielä tutustuessa isompiin ympyröihin.

Dubain turnauksessa ei pelannut suomalaisia.

<a href=Ursula Wikström (vas.) oli jälleen LET:n rahalistan paras suomalainen. Kuva: Juha Taskinen" src="/wp-content/uploads/2012/12/12120918061920.jpg" width="505">

Ursula Wikström (vas.) oli jälleen LET:n rahalistan paras suomalainen. Kuva: Juha Taskinen

Viimeisistä kisoista niskavamman vuoksi sivuun jäänyt Ursula Wikström saa kauden suorituksistaan hyvän arvosanan. Yhdeksän vuotta LET-kiertueella pelanneen Kymen Golfin kasvatin paras kausi on vuodelta 2009, jolloin hän oli tienesteissä 18:s. Kilpailumäärään suhteutettuna Wikström pelasi tänä vuonna varsin mukiinmenevästi. Kauden kohokohtia olivat Turkin ja Hollannin turnausten kakkostilat. Joko kymmenes kausi tuo hänelle vihdoinkin pitkään ja hartaasti odotetun avausvoiton?

Minea Blomqvist-Kakko pysyi LET:n ”siivotulla” tienestilistalla niukasti 80:n joukossa ja välttyy näin ensi viikolla pelattavasta karsintafinaalista. Kiertueen ns. exemption rankingiin pääsee kaikki vähintään kuusi turnausta kahlanneet pelaajat. Tällä listalla Blomqvist-Kakko on 79:s.

Vielä muutama vuosi sitten lajin eturivin tähtien joukkoon ennustettu Blomqvist-Kakko on uransa suhteen kriittisessä vaiheessa. Kilpailutilanteessa ilmenevät henkiset umpisolmut olisi saatava kiireesti aukeamaan, jotta taitava pelaaja saisi uskon tekemiseensä takaisin.

Jenni Kuosa ilmoitti hiljattain lopettavansa kilpauran kiertuepelaajana. Kuosaa ei voi syyttää sinnikkyyden puutteesta. Hän teki menestyksensä eteen kaiken voitavansa, mutta viimeisen väännön löytyminen tärkeimmillä hetkillä jäi kerta toisensa jälkeen haaveeksi. Kuosa voi silti hyvällä omatunnolla onnitella itseään tärkeän pohjatyön tekemisestä tulevien suomalaisten LET-pelaajien eteen.

Tammisella karsintafinaali kiikarissa

Noora Tamminen (-4) on LET:n esikarsinnoissa kolmen kierroksen jälkeen hyvässä vauhdissa. Tämänvuotinen lyöntipelin suomenmestari löytyy karsintaryhmä A:ssa sijalta 11. Elina Nummenpään (+1) sijoitus on 29:s. Karsintaryhmä B:ssä Linda Henriksson on parantanut peliään päivä päivältä kehnon avauskierroksen jälkeen. Henriksson (40:s) on kokonaistilanteessa kolme yli, kun kisaa on pelaamatta vielä kaksi kierrosta.

Karsintaryhmien kärjessä jatkavat englantilaiset Emily Taylor (-11) ja Holly Clyburn (-14).

Marko Kuivasaari 8.12. klo 21.02

Fengin vahva meno jatkuu – Schreefelille kenttäennätys Taistelu LET:n ansiolistan voitosta Carlota Cigandan ja Caroline Massonin välillä on käymässä jännittäväksi. Shanshan Feng ei horju kärjessä.

Dewi Claire Schreefel pamautti Dubaissa uuden kenttäennätyksen. Kuva: All Over Press

Dewi Claire Schreefel pamautti Dubaissa uuden kenttäennätyksen. Kuva: All Over Press

Dewi Claire Schreefel antoi Omega Dubai Ladies Mastersin kolmannella kierroksella kyytiä vanhalle kenttäennätykselle. Louise Ståhlen viisi vuotta sitten tekemä Majlis Coursen ennätys, 64, parani hollantilaisen käsittelyssä perjantaina yhdellä lyönnillä. Samalla tilanteeseen -13 siirtynyt Schreefel nousi kisassa 13. tilalta kakkoseksi.

Schreefelin kantona kaskessa on enää vain Shanshan Feng, joka ei 27-vuotiaan pelaajan esitystä liiemmin hätkähtänyt. Kolmen päivän aikana 21 birdietä mätkinyt kiinalainen on pitänyt paalupaikkaa hallussaan kisan alusta alkaen, eikä asema kärjessä horju vieläkään. Kolmannella kierroksella tuloksen 67 pelannut Feng johtaa LET:n päätösturnausta nyt viidellä lyönnillä.

Gwladys Nocera (-12) on kolmantena, Cindy Lacrosse sekä ansiolistan voitosta taisteleva Caroline Masson (-11) jakavat neljättä sijaa. Tienestilistalla ykkösenä oleva Carlota Ciganda epäonnistui kolmannella kierroksella (73) ja putosi sijalle 20.

Masson on Gigandaa kuusi lyöntiä edellä ennen Jumeirahin golfkeskuksessa pelattavan kisan finaalikierrosta. Kaksikon ero Order of Meritillä on vajaat 32 000 euroa Cigandan eduksi, joten Massonilla on lauantaina vielä mahdollisuutensa kammeta itsensä kiertueen eurokuningattareksi.

Tamminen hyvässä vireessä

Noora Tamminen pelasi tuloksen 70 LET-kiertueen esikarsintojen toisella kierroksella. Tamperelainen on turnauksessa kokonaistilanteessa kolme alle, mikä oikeuttaa 12. sijaan. Tammisen kanssa samassa karsintaryhmässä pelaavan Elina Nummenpään (+1) peli ei sujunut perjantaina. Tulos 76 pudotti Nummenpään sijalle 33.

Karsintaryhmä B:ssä Linda Henriksson paransi avauspäivän esityksestään kolmella lyönnillä. Hän on 36 reiän jälkeen kokonaistilanteessa +5. Henriksson löytyy tulosluettelosta 49. tilalta.

Karsintaryhmien johdossa ovat englantilaiset Emily Taylor (-9) ja Holly Clyburn (-9). Kisan seuratuimpiin pelaajiin kuuluva Cheyenne Woods (+4) tavoittelee finaalipaikkaa B-ryhmässä. Hän on Tiger Woodsin veljentytär.

LET:n esikarsinnat pelataan Marokossa.

Marko Kuivasaari 7.12. klo 16.54

Feng omilla teillään Shanshan Feng (-13) jakoi Inbee Parkille kiitosta onnistuneesta puttipelistään. Carlota Giganda on askeleen lähempänä rahalistan voittoa.

Shanshan Feng pitää Kiinan mainetta yllä naisten huippugolfissa. Kuva: All Over Press

Shanshan Feng pitää Kiinan mainetta yllä naisten huippugolfissa. Kuva: All Over Press

Tänä vuonna ensimmäisenä mannerkiinalaisena golfin major-turnauksen voittanut Shanshan Feng on esittänyt LET-kiertueen päätöskisassa loistavia otteita: hän on Omega Dubai Ladies Mastersin puolivälissä neljän lyönnin karkumatkalla hätyyteltyään torstaina Majlis Coursen kenttäennätystä. Feng oli 14 reiän jälkeen kierrostaan seitsemän alle, mutta Louise Ståhlen vuonna 2007 tekemä ennätys (64) jäi vielä voimaan.

”Puttipelini toimi todella hyvin. Luulen, että olen oppinut jotain Inbee Parkilta, jonka kanssa olen pelannut monet kerrat”, Feng sanoi. ”Pelasin tänään -7, joka on kauden kovin tulokseni. Olisi hienoa, jos saisin pidettyä momentumin yllä jatkossakin.”

Kokonaistilanteeseen -13 siirtyneen pelaajan lähin takaa-ajaja on britti Felicity Johnson. Kolmatta sijaa jakavien joukosta löytyy mm. Caroline Masson (-7), joka on Carlota Gigandan ainoa uhka ansiolistan kärkikamppailussa. Giganda majailee kahdeksantena, vain lyönnin Massonia jäljessä, joten Order of Meritin voitto on menossa vahvasti Espanjaan.

Omega Dubai Ladies Mastersin voittoa puolustava Lexi Thompson katselee Fengin takavaloja viiden lyönnin päässä, mutta uskoa menestykseen löytyy edelleen: ”Tuolla on riittävästi mahdollisuuksia tehdä birdieitä; toivottavasti niitä on varastossa viikonloppua varten”, hän sanoi.

Jumeirah-golfkeskuksessa pelattavassa kauden päätösturnauksessa ei ole mukana suomalaisia.

Nummenpää esikarsinnoissa viidentenä

Naisten Euroopan kiertueen esikarsinnat käynnistyivät Marokossa. Elina Nummenpää (69) on karsintaryhmä A:ssa avauskierroksen jälkeen viidentenä, Noora Tamminen (71) löytyy sijalta 18. Karsintaryhmä B:ssä Linda Henrikssonin peli ei sujunut parhaalla mahdollisella tavalla: tulos 76 riittää tässä vaiheessa 57. sijaan.

Karsintaryhmien johdossa ovat USA:n Mellony Fraiche (65) ja Ruotsin Jacqueline Hedwall (66). Esikarsinnoissa pelataan viisi kierrosta.

Marko Kuivasaari 6.12. klo 19.44

Feng ja Parker pelasivat kuusi alle Dubaissa Naisten Euroopan kiertueen rahalistan voitosta voi tulla vielä tiukka taisto. Caroline Masson aloitti urakkansa pari lyöntiä kilpakumppaniaan Carlota Cigandaa paremmin.

Shanshan Feng on ensimmäinen mannerkiinalainen, joka on voittanut majorin. Dubain avauskierros sujui mallikkaasti kuusi alle. Kuva All Over Press.

Shanshan Feng on ensimmäinen mannerkiinalainen, joka on voittanut majorin. Dubain avauskierros sujui mallikkaasti kuusi alle. Kuva All Over Press.

Ennakkosuosikit pitivät varsin hyvin pintansa LET:n kisan avauspäivänä Dubaissa. Kärkitilaa jakavat Shanshan Feng ja Florentyna Parker kuusi alle tuloksella. Parivaljakon takana on lyöntiä huonommalla tuloksella kolme naista.

Feng on ensimmäinen kiinatar LPGA Tourilla ja hän voitti tänä vuonna LPGA Championshipin. Rahalistalla Shanshan on kuudentena.

Suurin mielenkiinto kisassa kohdistuu Cigandan ja Massonin väliseen kaksinkamppailuun ja tietysti siihen, onko vuosi sitten kisan voittanut Lexi Thompson löytämässä pelinsä uudelleen. Avauspäivän jälkeen Thompson on vielä hyvissä asemissa kolme lyöntiä kärkikaksikon takana. Päivän kierroksella Lexi teki viisi birdietä ja kaksi bogeyta.

Thompsonin kanssa saman tuloksen (-3) pelasi Finnair Mastersin Talissa voittanut Caroline Hedwall, jolla on kapasiteettia tehdä hurjiakin kierrostuloksia. Talissa hole-in-onellaan riemastuttanut Ciganda on kärjestä neljän lyönnin päässä.

Taistelussa rahalistan ykköstilasta Cigandan ja Massonin välinen ero on noin 32000 euroa ja Dubain voittaja kuittaa 75000 euroa.

Yli 40 naista on neljän lyönnin sisällä johtavasta parivaljakosta, joten tuloslistalla voi tapahtua suuriakin liikahduksia, mikäli jonkun birdiejuna alkaa puksuttaa oikein kunnolla.

Suomalaisia ei Dubaissa ole mukana.

Jari Jokinen

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje