18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista

18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

Fantastinen McIlroy teki sen!

Rory McIlroyn esitys vuoden 2011 US Openissa oli poikkeuksellisen hieno. © Getty Images

Rory McIlroy osoitti ainutlaatuisella tavalla, että huhtikuinen hajoaminen Mastersin selvässä johtoasemassa oli vain osa kasvuprosessia matkalla legendojen joukkoon. Hän pelasi Betshesdassa neljä päivää täydellistä golfia, ja vei US Openin voiton kahdeksan lyönnin marginaalilla.

McIlroy oli ensimmäisen kierroksen jälkeen kolmen lyönnin johdossa. Perjantaina eroa seuraavaan oli kuusi lyöntiä ja lauantaina kahdeksan. Tämän lähemmäksi häntä ei päässyt enää kukaan.

McIlroyn (65-66-68-69) voittotulos Congressionalilla oli 16 alle parin, mikä lyö kirkkaasti turnauksen entisen 72 reiän ennätyksen laudalta. Vertailun vuoksi kymmenen edellisen US Openin voittajaa pelasivat turnauksensa yhteensä 14 alle parin.

Mieluisa isänpäivälahja

Viimeisen puttinsa jälkeen Rory käveli suoraan isänsä syleiltäväksi. Gerry McIlroy teki aikoinaan kolmea työtä, jotta hän voisi parhaansa mukaan toteuttaa poikansa unelman. Rory maksoi isälleen sunnuntaina upeasti korkojen kanssa takaisin sen kaiken, mitä tämä sai joskus hikenä vuodattaa poikansa haaveiden eteen.

Anglosaksisella kielialueella vietettiin 19.6. isänpäivää; Pohjois-Irlannin lippuun kietoutunut Gerry McIlroy ei olisi voinut saada sunnuntaina pojaltaan enää parempaa isänpäivälahjaa.

”Uskomatonta. Se, mitä tapahtui viimeisen kahden kuukauden sisällä, on fantastista. Hän teki Mastersin jälkeen niin lujasti töitä, etten osaa enempää sanoiksi pukea. Ja vielä isänpäivänä – tätä tunnetta ei voi mikään lyödä”, Gerry McIlroy sanoi.

Gerry

Gerry McIlroy sai sunnuntaina ikimuistoisen isänpäivälahjan. &copy Getty Images

McIlroyn voitto oli jo toinen peräkkäinen piskuiselle Pohjois-Irlannille US Openissa. Viime vuoden voittaja Graeme McDowell tuli ensimmäisten joukossa onnittelemaan uutta mestaria: ”Sinä olet legenda”, viime kauden kirkkain tähti tunnusti maanmiehelleen.

”Mikään Roryssa ei yllätä enää minua, hän paras koskaan näkemistäni pelaajista”, McDowell sanoi. ”Minulla ei ollut mahdollisuutta pelata Tigerin kanssa, kun hän oli parhaimmillaan. Mutta Rorya parempaa en ole kohdannut. Hän on raikasta hengitysilmaa koko lajille. Olemme valmiita ottamaan vastaan golfin seuraavan supertähden.”

Woods liittyi onnittelijoihin

McIlroyn lopputulos 268 lyöntiä rikkoi entisen, Tiger Woodsin hallussa pitämän US Open -ennätyksen neljällä lyönnillä. Hän sivusi Woodsin lukemia jo toisella kierroksella.

”En voisi enempää toivoa, olen niin onnellinen pidellessäni tätä pokaalia”, McIlroy sanoi. ”Tiedän kuinka hyvä Tiger oli vuonna 2000 voittaessaan 15 lyönnillä: jollakin tavalla koetin mukailla hänen esitystään.”

”Millainen esitys alusta loppuun. Nauti voitostasi, hienosti tehty”, Woods sanoi tiedotteessaan.

Jack Nicklaus kutsui McIlroyn luokseen Floridaan viime vuonna. Tapaamisen yhtenä aiheena oli kertoa nuorukaiselle, kuinka turnaukset päätetään menestyksellisesti. Ilmeisesti McIlroy ei ollut kuunnellut ”Kultaista karhua” molemmilla korvillaan, sillä Mastersissa hänen maailmansa romahti selvässä johtoasemassa.

Graeme

Graeme McDowellin mielestä Rory McIlroy on paras koskaan hänen näkemistään pelaajista. &copy Getty Images

”En uskonut, että sama virhe toistuisi”, Nicklaus sanoi puhelimitse NBC Sports -kanavan haastattelussa. ”Luulen, että tällä nuorukaisella on edessään loistava ura. Siitä ei ole epäilystäkään. Hänellä on siihen kaikki tarvittavat ominaisuudet. Rory osaa tarpeen vaatiessa olla nöyrä ja luotettava: hieno luonne.”

Neljän kierroksen ennätyksen lisäksi McIlroy leipoi Congressionalilla US Openin uudet 54 ja 36 reiän ennätykset. Kukaan toinen ei ole myöskään saavuttanut kaksinumeroista alle parin mennyttä lukemaa Yhdysvaltain avoimissa yhtä nopeasti: McIlroy saavutti tämän rajan perjantaina kahdeksannen reiän jälkeen siirtyessään tilanteeseen -10.

Jenkit korpivaelluksella

McIlroyn ensimmäinen major-voitto tuli aikana, jolloin maailman huippugolfissa vietetään hieman erikoista aikaa. Vielä muutama päivä sitten odoteltiin US Openin alkua ilman todellisia voittajasuosikkeja. Jalkaansa poteva lajin ylivoimainen valtias Woods on viettänyt viimeiset 1,5 vuotta voitoitta ja pudonnut maailmanlistalla selvästi kymmenen parhaan huonommalle puolelle. Maailmanlistan ykkönen ja kakkonen eivät ole voittaneet koskaan major-turnausta. Nyt vain odotellaan, kuka oikeasti lähtee hallitsemaan miesten huippugolfia tästä eteenpäin.

McIlroy nousee maailmanlistan maanantaisessa päivityksessä neljänneksi, ja on varmasti suurin suosikki kauden kahdessa jäljellä olevassa major-turnauksessa.

US Openin on sanottu usein olevan suurin testi maailman parhaille pelaajille. Tänä vuonna järjestäjät ja kentän pehmentäneet kosteat olosuhteet olivat toista mieltä. Lyöntipaikkoja oli siirretty eteen, jotta pelaajat olisivat innostuneet ottamaan suurempia riskejä. Tämän seurauksena sunnuntaina lyötiin yhteensä 32 kierrosta alle parin, joka on kirkkaasti turnauksen uusi ennätys. Edellinen, 18 kierrosta, oli peräisin vuodelta 1993 (Baltusrol).

Peter

Peter Hanson oli vakuuttavan ruotsalaisrintaman vahvin lenkki. &copy Getty Images

Eurooppalaisten juhliessa uutta sankariaan, kantavat jenkit samanaikaisesti huolta omiensa vaisuina jatkuvista otteista. Mastersin tultua ohjelmaan vuonna 1934 pelattiin Betshesdassa ensimmäisen kerran viides peräkkäinen major-turnaus ilman yhdysvaltalaista voittajaa.

Kaukana ei myöskään ollut, että jenkki olisi jäänyt top-kolmosen ulkopuolelle neljännen kerran putkeen. Kun McIlroyn kanssa johtopallossa pelannut Y.E. Yang (-6)teki viimeisellä bogin, nousivat USA:n Kevin Chappell ja Robert Garrigus hänen ja Lee Westwoodin seuraksi jaetulle kolmannelle tilalle. Australian JasonDay (-8) oli toinen.

Kun jenkit tuntuvat ajautuneen eksyksiin Woodsin otteen katoamisen myötä, ovat eurooppalaiset kiristäneet tahtiaan maailman huipulla. Tämän lisäksi menestyjät ovat nuorentuneet: 22-vuotiaasta McIlroysta tuli sunnuntaina neljäs peräkkäinen alle 30-vuotias major-voittaja.

Rory McIlroy pähkinänkuoressa:

Ikä: 21 Syntymäpaikka: Holywood, Pohjois-Irlanti Kotipaikka: Holywood, Pohjois-Irlanti Mitat: 175 cm, 73 kg Harrastukset: Manchester United, autot, tennis, elokuvat, musiikki Ammattilaiseksi: Vuonna 2007 tasoituksella +6 Voitot Euroopan kiertueella: Dubai Desert Classic (2009) Voitot PGA Tourilla: Quail Hollow Championship (2010) Major-voitot: US Open (2011)

Poimintoja: 7. Peter Hanson, -5 7. Sergio Garcia, -5 9. Charl Schwartzel, -4 9. Louis Oosthuizen, -4 14. Graeme McDowell, -2 21. Patrick Cantley (a), par 23. Robert Rock, +1 30. Ryo Ishikawa, +2 39. Martin Kaymer, +3 42. Lucas Glover, +4 46. Luke Donald, +5 46. Padraig Harrington, +5 54. Phil Mickelson, +7

Marko Kuivasaari

Rory McIlroy, kotisivut

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje