16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][10]
KilpailuaSuomalaista

16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][10]
KilpailuaSuomalaista
European Tour - Kilpagolf

ET julkaisi uuden turnauskalenterin – Rolex-sarjan kisojen palkintopotteihin tuntuva lisäys

Seuraava kilpajuoksu Dubaihin käynnistyy jo reilun viiden viikon kuluttua. Kuva: Getty Images

Vuoden 2021 kalenteri on odotetusti kattavampi kuin päättyneellä kaudella. Pelaajien matkustamista on pyritty edelleen minimoimaan.

European Tour julkaisi tiistaina ensi kauden kilpailukalenterin, joka tulee sisältämään vähintään 42 kaikkiaan 24 eri maassa pelattavaa turnausta. Tammikuusta marraskuuhun pelattavien koitosten joukossa on 18 sellaista kilpailua, joita ei voitu tänä vuonna järjestää koronapandemian vuoksi.

Uusi kausi käynnistyy komeasti tammikuun toiseksi viimeisellä viikolla Abu Dhabissa Rolex-sarjaan kuuluvalla Abu Dhabi HSBC Championship -kilpailulla. Uutta on, että Rolex Series -kisojen palkintopotti kohoaa 7 miljoonasta 8 miljoonaan dollariin ja jaossa on lisäksi aiemman 7000 sijaan 8000 Race to Dubai -pistettä.

Kiertueen mukaan Rolex-sarjan kisojen tv-lähetysten sisältöihin tullaan myös panostamaan entistä enemmän.

Muut Rolex Series -kilpailut pelataan Skotlannissa, Englannissa ja Arabiemiraateissa. Dubain ET-finaalin kokonaispalkintopotti on 9 miljoonaa dollaria ja Race to Dubai -pisteitä jaetaan Jumeirah Golf Estatesissa 12 000. European Tour ja PGA Tour ovat yhteisissä neuvotteluissa tavoitelleet tilannetta, missä Rolex-sarjan kisat toimisivat kyseisellä viikolla golfmaailman keskipisteenä. Tällä toivotaan mahdollisimman tasokasta pelaajakaartia ET:n isoimpiin turnauksiin.

Myös kaksi seuraavaa kisaa (Dubai ja Saudi-Arabia) pelataan Lähi-idässä, kunnes on kauden ensimmäisen World Golf Championships -sarjan turnauksen vuoro. Suomalaisista Sami Välimäellä on paikka Mexico Cityssä pelattavaan kilpailuun.

ET pysyttelee Lähi-idän ja Afrikan suunnalla (Oman, Qatar, Kenia) maaliskuun jälkipuolelle, jonka jälkeen Yhdysvalloissa pelataan WGC-Match Play ja Masters Tournament. Euroopan puolella aloitellaan huhtikuun puolivälissä, jolloin Kanarian saarilla on ohjelmassa kaksi peräkkäistä kilpailua.

Huhti-toukokuun vaihteessa vuoronsa saava Portugal Masters on kauden ensimmäinen vanhalla mantereella käytävä turnaus, ja Euroopassa pysytellään tiukasti aina lokakuun puoliväliin saakka.

Kalenterissa ei ole tämänvuotiseen tapaan kahta peräkkäisinä viikkoina samalla kentällä tai samoilla kulmilla pelattavaa kilpailua. Toki Arabiemiraateissa, Kanarialla, Espanjassa ja Kiinassa pelattavat perättäiset turnaukset vähentävät osuvasti matkustamista.

Myös koko heinäkuu pysytellään Britteinsaarilla aina elokuun alkupäiviin saakka UK Swing -henkisesti. Tähän ajanjaksoon osuu myös Tokion olympiaturnaus.

Tämä kertoo omaa kieltään siitä, että koronapandemialla tullee olemaan vielä joidenkin vuosien ajan taloudellisia vaikutuksia kisasponsoreiden satsauksiin.

Pohjoismaissa ei tänä vuonna European Tourin kisoja pelattu, mutta nyt ohjelmassa ovat toukokuun lopulla Tanskassa käytävä Made in Himmerland sekä pari viikkoa myöhemmin Göteborgissa pelattava ja ensiesiintymisensä tekevä Scandinavian Mixed.

Päättyneellä – ja marraskuussa 2019 alkaneella – kaudella pelattiin European Tourilla 38 kilpailua, joten lisäystä on nyt neljän turnauksen edestä. Kalenteria saatetaan vielä täydentää joillakin uusilla turnauksilla kauden edetessä. Nähtäväksi jää, päästäänkö lopullisen kisamäärän osalta kausien 2018 ja 2019 kaltaiseen 46–47 kilpailuun.

Turnauksista noin 12 on tänä vuonna tutuksi tulleita, palkintopotiltaan noin 1–1,5 miljoonan euron koitoksia. Tämä kertoo omaa kieltään siitä, että koronapandemialla tullee olemaan vielä joidenkin vuosien ajan taloudellisia vaikutuksia kisasponsoreiden satsauksiin. Toisaalta kahdeksan kilpailun kokonaispotit tulevat nousemaan; muun muassa tämän vuoden Irish Openin ja Italian Openin 1,25−1 miljoonasta 3 miljoonaan euroon.

European Tourilla reilun kuukauden kuluttua alkavalla kaudella pelaavat suomalaisista Mikko Korhonen, Tapio Pulkkanen, Kalle Samooja ja Sami Välimäki.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (4 kpl)

    Sport Goofy says:

    Hmm, ET tuntuu edelleen uskottelevan itselleen ja katsojilleen, että parhaat eurooppalaiset pelaajat + ET:n jäseniksi otetut amerikkalaiset ym. pelaisivat vakituisesti ET:llä. Hieman on hämmentävä tilanne, jos pelaamalla 1-2 rahakkainta ET:n kisaa WGC:n ja majorien lisäksi – ja huhujen mukaan jopa nekin starttirahojen houkuttelemana – voi voittaa meriittilistan, kuten Reed melkein teki (eikä Fitzpatrickillakaan ollut kuin kaksi kisaa Euroopassa). Tuo panostaminen televisiointiin kuulostaa siltä, että nykyääkin Rolex-kisoissa ärsyttänyt ”hei katsokaa, me olemme saaneet ihan oikean amerikkalaisen maailmantähden kisaan, nyt näytämme häntä edestä ja takaa, pelitilanteesta viis” -meininki tullaan nostamaan ihan uudelle tasolle.

    Sinänsä voi olla ihan fiksu veto, että ET:llä on pari maailmantähtien sisäänheittokisaa, joissa rivipelaajat pääsevät testaamaan taitojaan maailmanluokan (lähinnä eurooppalaisten) PGA-pelaajien joukossa, mutta meriittilistan säännöt tulisi laatia siten, ettei sitä voi voittaa ilman oikeaa sitoutumista kiertueelle. Varsinkaan jos ET:llä ei ole varaa enempään kuin 4 Rolex-kisaan vuodessa.

    golftintti says:

    Komppaan kyllä osittain Sport Goofya. Karmeaa jos ET:lläkin televisionti menee PGA:n tavoin muutaman tähden seurantaan meni peli miten meni, viime viikonloppu antoi siitä jo esimerkin, vaikka Reed tietysti pelasikin hyvin, mutta jatkuva seuranta harmitti. Kisassa oli mukana paljon PGA-pelaajia, monelle meistä tuttuja ja seurattuja jo vuosien ajan, mutta eipä kuvissa näkynyt.
    Ja PGA-televisionnin mukaisesti välillä näytettiin muutama birdie…
    Onneksi selostajat eivät lähteneet kritiikittömään hehkutukseen vaan pysyivät asiassa, näitä kavereita on aina ilo kuunnella.

    Sport Goofy says:

    Majoreista tuttu feature group -lähetys normilähetyksen lisänä voisi kyllä olla ihan hyvä juttu. Noita tulee itsekin usein katsottua isojen kisojen kahtena ensimmäisenä päivänä jos joukossa on joku oma suosikki tai joku pelaa huippupeliä. Ja eihän sitä koskaan tiedä, vaikka yksi ryhmistä koostuisi nuorista pohjoismaalaisista, mukaan lukien oma tähtemme. Toivoisi kuitenkin, että normilähetyksissä edelleen näytettäisiin monia pelaajia, myös ei-anglosakseja ja säilytettäisiin lähestymislyöntien saama melko runsas kuva-aika verrattuna PGA:han.