7.7.–14.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][8]
KilpailuaSuomalaista
European Tour - Kilpagolf

ET-kauden huima loppunäytös – Jon Rahm sekä päätöskisan että Race to Dubain ykkönen

Jon Rahm vei nimiinsä sekä päätöskisan että Race to Dubai -pistelistan. Kuva Getty Images

Jon Rahm on ensimmäinen espanjalainen European Tourin kiertuevoittaja sitten vuoden 1991 ja Seve Ballesteroksen.

Espanjan Jon Rahm on voittanut European Tourin kausirankingin Race to Dubain. Pistelistan kolmannelta sijalta finaaliturnaukseen lähtenyt Rahm nousi rankingvoittoon vietyään nimiinsä kauden päätöskisan, DP World Tour Championshipin.

Rahm pelasi neljä kierrosta vakuuttavaa golfia, mutta sekä kisan että kausirankingin voittaakseen hänen piti venytä päätösreiällä vielä vapauttavaan birdieen griinibunkkerin kautta. Edellisen kisan Etelä-Afrikassa voittanut Tommy Fleetwood oli laittanut sunnuntain sisääntulossa kaiken peliin, pelannut viimeiset seitsemän reikää viisi alle ja noussut tasoihin Rahmin kanssa.

Jos Rahm olisi tehnyt päätösreiällä parin, edessä olisi ollut Fleetwoodia vastaan käyty uusinta, jossa olisi ratkaistu sekä päätöskisan että Race to Dubain voitto. Nyt lisäreikiä ei tarvittu, ja espanjalainen pääsi juhlimaan ensimmäistä Euroopan Tourin kuninkuuttaan.

”Sitä on vaikea laittaa mittasuhteisiin, että olen Seven jälkeen ensimmäinen espanjalainen, joka saa homman hoidettua. Se ei tunnu todelliselta. Sitä on vaikea uskoa”, tunteikas Rahm totesi kierroksen jälkeen.

Lorenzo-Vera kertoi Britanniassa ilmestyvän tabloid-lehti Sunin haastattelussa selanneensa verkossa Ferrari-malleja siltä varalta, että sattuisi kuittaamaan kolmen miljoonan dollarin ykkösrahat.

Espanjan kunniakkaasta golfhistoriasta huolimatta edellistä espanjalaispelaajan rankingvoittoa European Tourilla juhlittiin ennen Jon Rahmin syntymää, 28 vuotta sitten kaudella 1991. Silloin kiertueen kuninkaaksi kruunattiin Rahmin suuri esikuva Seve Ballesteros.

Päätöskierrokselle jaetusta johtoasemasta lähtenyt Rahm otti heti kentällä päästyään muilta luulot pois ja oli seitsemän reiän jälkeen kierrostaan jo viisi alle parin. Johto oli kasvanut kolmeen lyöntiin ja peli näytti ratkeavan jo varhain. Seuraavan kahdeksan reiän jaksolla Rahm teki kuitenkin neljä bogia ja päästi peliparinsa Mike Lorenzo-Veran ja Tommy Fleetwoodin mukaan kärkitaistoon.

Lujimmille Rahmin laittoi lopulta Fleetwood, joka päätti kautensa viikon parhaaseen kierrokseen 65 (-7) ja yhteistulokseen 18 alle parin. Se riitti sekä päätöskisan että kausirankingin kakkossijaan. Fleetwoodin saldo Race to Dubaista on viimeisen kolmen kauden ajalta komea: ykkönen, kolmonen, kakkonen.

Lorenzo-Vera pelasi lopulta loistavan kilpailun päätyen yksin kolmanneksi kahden lyönnin päähän Rahmista, mutta uran avausvoitto ET:llä jäi edelleen ottamatta. Ranskalainen on johtanut European Tourin kisaa 36 reiän jälkeen viidesti aiemmin urallaan, mutta pelannut sen jälkeen viikonlopun kierrokset yli 74 lyönnin keskiarvolla.

Torstaina tuloksen 63 pelannut ja piikkipaikan haltuunsa ottanut Lorenzo-Vera kertoi Britanniassa ilmestyvän tabloid-lehti Sunin haastattelussa selanneensa verkossa Ferrari-malleja siltä varalta, että sattuisi kuittaamaan kolmen miljoonan dollarin ykkösrahat. Kenties muhkeat palkinnot olivat viikonloppuna lopulta vähän liikaakin mielessä.

Race to Dubaita pitkään johtanut Bernd Wiesberger ei saanut Dubaissa itsestään parasta irti ja putosi kausirankingissa kolmanneksi. Kuva Getty Images

Jon Rahmille European Tourin kokonaisvoitto on uralla ensimmäinen, mutta kenties vasta yksi monista. Vasta kolme vuotta kestänyt ammattilaisura on ollut jo tähän asti menestyksekäs. Voitto Dubaissa oli Rahmille kauden kolmas ja uran kuudes ykköstila European Tourilla. PGA Touriltakin voittoja on kertynyt jo kolme.

Jos majorit ja WGC-turnaukset jätetään pois laskuista, Rahm on pelannut koko urallaan vasta viisitoista European Tourin ohjelmistoon kuuluvaa kisaa – ja voittanut niistä peräti kuusi voittoprosentin ollessa huimat 40 %. Voitoista neljä on tullut rahakkaissa Rolex Series -kisoissa. Koko ammattilaisuran voittoprosentti (10,1 %) on nykypelaajista toiseksi korkein Tiger Woodsin (22,8 %) jälkeen.

Rahmin major-menestys on antanut vielä odottaa itseään, mutta huippuonnistuminen on niissäkin vain ajan kysymys. Viimeisen kahden kauden aikana Rahm on ollut majoreissa kolmesti neljän joukossa, kerran yhdeksäs ja kerran yhdestoista.

Maanantaina päivittyvällä Maailmanlistalla espanjalainen nousee kolmanneksi Justin Thomasin ja Dustin Johnsonin ohi. Ensi kaudesta on uumoiltu Brooks Koepkan ja Rory McIlroyn välistä valtataistelua, mutta kuten viime vuosina on tämän tästä nähty, asetelmat huippugolfista muuttuvat nopeasti.

Jos Rahm saa vielä ajoittain räiskähtelevän ja tuloksenteolleen paikoin tuhoisan temperamenttinsa paremmin kuriin, hänellä on kaikki potentiaali nousta jopa hallitsevaksi pelaajaksi. Ikää ja kokemusta kertyy ja vuosi vuodelta Rahmista kehittyy kypsempi pelaaja. Kaikki merkit viittaavat tällä hetkellä siihen, että Jon Rahm pysyy huipulla vielä pitkään.

”Tavoite kaudella oli päästä mukaan Dubain finaaliin ja päästä pelaamaan majoreita. Täällä ollaan ja pääsin pelaamaan kaksi majoria.”

Dubain päätöskisa oli lopulta pieni näpäytys myös Rory McIlroylle, joka lähti päätöskierrokselle vain kaksi lyöntiä Rahmin takaa, mutta jäi sunnuntain voittotaistelussa pahasti kärkikolmikon jalkoihin. Kiertuetta kovin sanoin kauden mittaan moittinut McIlroy menetti mahdollisuutensa Race to Dubain voittoon jo aiemmin jätettyään Etelä-Afrikan kisan väliin.

European Tourilla oltiin luultavasti salaa tyytyväisiä siihen, ettei McIlroy päässyt pyyhkimään Dubaissa pöytää ja viemään huomiota Race to Dubain voittokamppailulta. Kiertueen kannalta kausi 2019 olisi tuskin voinut enää näyttävämmin päättyä.

Mikko Korhonen ylsi kauden päätöskisaan toisena vuotena peräkkäin ja ylsi hyvän 68 lyönnin päätöskierroksensa ansiosta lopulta jaetulle 28. sijalle. Race to Dubai -pistelistalla Korhonen säilytti asemansa. Sijoitus oli lopulta kaksi pykälää heikompi kuin viime kaudella, 48:s.

”Tavoite kaudella oli päästä mukaan Dubain finaaliin ja päästä pelaamaan majoreita. Täällä ollaan ja pääsin pelaamaan kaksi majoria”, Korhonen sanoi.

”Tasainen vuosi, mutta huippusijoitukset jäivät nyt sen yhden top kympin ja voiton muotoon. Annan silti itselleni tästä kaudesta lähes kiitettävän arvosanan.”

Dubaista Korhonen lentää Suomeen ja palaa European Tourin kilpakentille vasta ensi vuoden puolella, todennäköisesti Abu Dhabissa tammikuun puolivälissä.

European Tourin organisaatiolla loma jää paljon lyhyemmäksi, sillä kausi 2019–2020 käynnistyy jo ensi viikolla Etelä-Afrikassa. Suomalaisista ainoana kauden avauksessa on mukana karsinnoista pääkiertueelle noussut Sami Välimäki.

Lue seuraavaksi: Rahm nousi rankingin vahvimmaksi voittajaehdokkaaksi – Fleetwood hiillostaa neljän lyönnin päässä

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)