18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista

18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

Els kiri British Openin voittoon

Ernie Els nousi loppusuoralla British Openin sankariksi. © Getty Images

Ernie Els (-7) voitti sunnuntaina Royal Lytham & St. Annesin kentällä pelatun British Openin yllättävien käänteiden jälkeen. Kyseessä oli eteläafrikkalaisen neljäs major-voitto jo 23 vuotta kestäneellä ammattilaisuralla.

Elsin voitto perustui paitsi loistavaan peliin finaalikierroksen sisääntulossa myös Adam Scottin (-6) täydelliseen romahtamiseen pahimmalla hetkellä. Els aloitti neljännen pelipäivän kuusi lyöntiä Scottia jäljessä. Kun ”Big Easy” pelasi ensimmäiset yhdeksän reikää kaksi yli, olivat hänen voittoonsa uskoneet vähissä.

Elsin putteri oli kierroksen puoliväliin saakka umpijäässä, mutta muutos tapahtui heti takaysin alussa: hän teki sisääntulon viidellä ensimmäisellä reiällä kolme birdietä. Neljäs ja ratkaiseva birdie tuli 18:lla, jossa Els upotti n. nelimetrisen puttinsa vastustamattomasti sisään.

Scott johti kisaa neljällä lyönnillä, kun hänellä oli pelaamatta neljä reikää. Juuri birdien tehnyt australialainen näytti jo huojentuneen oloiselta, kunnes tapahtui jotain kummallista: hän teki bogit rei’ille 15-17 ja päästi maalissa odottaneen Elsin vaivihkaa tasoihin.

Scottin bunkkeriin päätynyt avaus viimeisellä enteili jo tulevaa, mutta hän antoi vielä itselleen mahdollisuuden. Puolitoistametrinen par-putti meni kuitenkin ohi, eikä uusintaa tarvittu.

Els: ”Tällaista se on – yksi voittaa ja toinen häviää”

Adam Scottin varmalta näyttänyt voitto kääntyi karvaaksi tappioksi.  &copy Getty Images

Adam Scottin varmalta näyttänyt voitto kääntyi karvaaksi tappioksi. &copy Getty Images

Syksyllä 43 vuotta täyttävä Els voitti ensimmäisen ja edellisen British Openinsa kymmenen vuotta sitten. Lythamissa vuosina 1996 ja 2001 kolmanneksi sijoittunut pelaaja ei ollut kisan jälkeen uskoa, että pystyisi vielä vastaavanlaiseen saavutukseen. Darren Clarke osoitti voittaessaan Openin – niin ikään 42-vuotiaana – viime vuonna, että major-voitot eivät suinkaan ole nuorempien pelaajien etuoikeus.

”Olen ihan puuduksissa, hän (Scott) on hyvä ystäväni. Me molemmat halusimme kipeästi tätä voittoa eri syistä. Tunnen sympatiaa häntä kohtaan”, Els sanoi. ”Tällaista se on. – yksi voittaa ja toinen häviää. Nyt oli minun aikani.”

On aivan selvää, että Scott näytti pidemmän aikaa voittajalta kuin Els. Hänellä oli peli täysin kuosissaan ennen kisan neljää viimeistä reikää. 16. reiän lyhyen par-putin missaaminen taisi olla kaiken alku ja loppu. Seuraavaa reikää pelatessaan Scott kuunteli ensimmäisen kerran kohtalonsa kelloja, kun Elsin birdieputille hurrattiin 18:lla.

Scott varmasti laskeskeli sunnuntaina päävastustajikseen Graeme McDowellin, Brandt Snedekerin ja Tiger Woodsin. Ja sitähän he käytännössä olivatkin. Kun Scott oli saanut karistettua tämän joukon kannoiltaan tuli vielä muuan Ernie Els puun takaa. Els kokeneena kettuna tiesi että vailla major-voittoja oleva Scott on helisemässä, mikäli hän saa hengen päälle sisääntulossa.

Els tiesi enemmän kuin kukaan muu. Tässä oli British Openin varsinainen ratkaisu.

Voittopuheessaan Els sanoi yleisölle: ”Sain paljon kannustusta tällä viikolla. Mutta teidän on kysyttävä itseltänne, olitteko vain kohteliaita minulle, vai uskoitteko oikeasti että pystyisin voittamaan?”

Woods odottamattoman kesy

Brandt Snedeker ja <a href=Tiger Woods jakoivat Lythamissa kolmannen sijan. &copy Getty Images" src="/wp-content/uploads/2012/07/12072223534368.jpg" width="505">

Brandt Snedeker ja Tiger Woods jakoivat Lythamissa kolmannen sijan. &copy Getty Images

Scott näytti kisan jälkeen viileältä, mutta sisällä täytyi kiehua: ”Olen erittäin pettynyt. Koko homma oli omissa käsissäni, mutta onnistuin lyömään huonon lyönnin jokaisella neljällä viimeisellä reiällä.”

”Pelasin kuitenkin hienosti suurimman osan viikosta, joten minun ei pitäisi antaa tämän lannistaa.”

Oli hyvin lähellä, että Scottista olisi tullut major-turnausten kymmenes peräkkäinen ensikertalaisvoittaja. Mutta ainakin yksi putki sai jatkoa: Els on 16:s eri voittaja peräkkäisissä majoreissa.

Scott ja hänen kanssaan kärkiryhmässä pelannut McDowell pelasivat molemmat sunnuntaina tuloksen 75. Seuraava tätä huonommin finaalipäivänä pelannut oli sijalle 39 päätynyt Kyle Stanley. Johtopallossa pelaaminen ei tee aina autuaaksi…

Toiseksi viimeisessä ryhmässä pelanneet Snedeker ja Woods (-3) jakoivat kolmatta sijaa. Maailmanlistan ykkönen Luke Donald ja McDowell (-2) mahtuivat myös Top-viitoseen.

Woodsin kärkipaikan valtausyritys jäi odottamattoman kesyksi. Hänen takaa-ajonsa tyrehtyi kuudennen reiän triplabogiin, joka oli Woodsin ensimmäinen majoreissa sitten vuoden 2003. Kun McDowell hukkasi 11:llä jatkolyöntinsä pusikkoon, olivat Woods ja Els siinä vaiheessa vielä tasoissa. Tigerin pallo löysi Lythamin julmiin bunkkereihin väylillä 14-16, mutta Elsin pallolla oli loppuun saakka aivan toisenlaiset osoitteet.

Ruotsin Alexander Noren ja Tanskan Thorbjörn Olesen (par) sijoittuivat British Openissa parhaina pohjoismaalaisina jaetulle yhdeksännelle tilalle.

Ernie Els pähkinänkuoressa:

Ikä: 42 Syntymäpaikka: Johannesburg, Etelä-Afrikka Asuinpaikka: Wentworth (GB), George (SA) ja Jupiter (Fla,USA) Mitat: 191 cm, 95 kg Harrastukset: elokuvat, lukeminen, kaikenlainen urheilu ja viinin valmistus Perhesuhteet: naimisissa Liezlin kanssa. Lapset: Samantha (1999) ja Ben (2002) Ammattilaiseksi: vuonna 1989 Voitot pääkiertueilla: ET (27) ja PGA Tour (19) Major-voitot: 4. US Open (1994 ja 1997) ja British Open (2002 ja 2012) World Hall of Famen jäseneksi vuonna 2011 Kotisivut: www.ernieels.com

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje