23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista

23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf

Tanskan golftehdas tuottaa nuoria menestyjiä pitkälti yhden akatemian voimin

Matilda Castren (selin) pääsi Tanskan Nanna Koerstz Madsenin halaukseen voitettuaan USA:n Lizette Salasin Solheim Cupin lopulta ratkaisseessa kaksinpelissä. Kuva: Getty Images

Tanskasta nousee jatkuvasti uusia nimiä Euroopan huipulle. Mihin lilliputin mahti perustuu?

Kilpagolfissa on lähivuosien aikana noussut pintaan uusia tanskalaisnimiä. Solheim Cupissa nähtiin kaksi tanskalaista, kun Nanna Koerstz Madsen, 27,  ja Emily Kristine Pedersen, 25, pääsivät juhlimaan voittoa Euroopan paidassa, ja miesten puolella veljekset Nicolai ja Rasmus Hojgaard ottivat voitot peräkkäisinä viikonloppuina European Tourilla.

Kaikkien aikojen tanskalainen pelaaja on itseoikeutetusti 15-kertainen ET-voittaja ja Ryder Cup -kapteeni Thomas Bjørn, 50. Nuoremmista pelaajista maailmanlistan top 50:n paremmalla puolella on käynyt nyt jo yli kolmekymppiset Thorbjørn Olesen, 31, ja Lucas Bjerregaard, 30, joista molemmat ovat tätä nykyä valahtaneet 400:n parhaan huonommalle puolelle. Tällä hetkellä maailmanlistan top 100:ssa on vain yksi tanskalainen, mutta lupaava on silti tulevaisuus.

Mainituista naisista molemmat mahtuvat maailmanlistalla sadan parhaan joukkoon ja kuten sanottua, molemmat heistä pelasivat myös kuluneen vuoden Solheim Cupissa. Heistä Pedersen oli ensimmäistä kertaa mukana jo vuonna 2017. Vuonna 2020 hän oli myös LET:n pistelistan ykkönen ja tänäkin vuonna samaisella listalla 15:sta parhaan joukossa. Madsen on listan sijalla viisi, vaikka on pelannut suurimman osan kaudesta naisten suurimmalla kiertueella LPGA Tourilla. Olympialaisissa kaksikosta molemmat saalistivat top 10 -sijoituksen.

Tanskan ihmekaksoset Nicolai, 20, ja Rasmus Hojgaard, 20, ovat olleet tällä kaudella ET:n kärkipelaajia molempien voittaessa kerran, vieläpä peräkkäisinä viikonloppuina. Veljeksistä Rasmus on voittanut ET:llä jo kolmesti ja top 10 -sijoituksiakin on tullut kahden edelliskauden aikana huimat kymmenen kappaletta.

Myös haastajakiertueen puolella on nähty nuorten tanskalaisten nostavan päätään, kun Marcus Helligkilde, 25, on tämän kauden rankingissa neljäntenä. Helligkilde on voittanut kauden aikana kaksi CT-kisaa, joista toinen oli Suomessa pelattu Vierumäki Finnish Challenge.

Sijoitukset ja numerot eivät itsessään ole Euroopan mittapuulla kovinkaan hurjia, mutta Pohjoismaita katsoessa Tanska on kovimmassa nosteessa. Suomen paras miespelaaja on Mikko Korhonen sijalla 172, kun Tanskalla neljä pelaajaa ovat listalla korkeammalla ja viideskin löytyy kaksi sijaa Korhosen alapuolelta. Vertailun vuoksi norjalaisista vain Viktor Hovland on Korhosta korkeammalla ja ruotsalaisistakin kolme. Golfissa tulee kaikille sekä ylä- että alamäkiä, mutta Tanskassa viimeiset vuodet ovat olleet selkeästi nousujohteisia.

Nordic Leaguen merkitys

Euroopassa kolmostason eli satelliittitason kiertueita on neljä: PGA Europro Tour, Alps Tour, Pro Golf Tour ja Nordic League. Näistä Nordic League sisältää pääsääntöisesti Tanskan Ecco Tourin ja Ruotsin Swedish Golf Tourin kilpailut. Ei tarvitse olla supersankari, jotta näkee vaikutuksen Tanskan kehitykseen. Nordic League on näistä neljästä satelliittikiertueesta todennäköisesti kovin, joten useampi tanskalainen pääsee pelaamaan hyvätasoista kilpagolfia kotimaassaan ilman suurempia matkustuskuluja. Tanska on pieni maa, joten pelimatkat sekä niistä ja majoituksista koituvat kustannukset pysyvät aisoissa.

Nordic Leaguen pistelistan eli Order of Merit:n viisi parasta nousee joka kausi Challenge Tourille. Viimeisimmistä 25:stä nousijasta yhdeksän on ollut tanskalaisia. Order of Meritin on kahtena edellisvuonna vienyt nimiinsä ruotsalaispelaaja. Sitä ennen Tanskan Niklas Norgaard Moller, 29, oli ykkönen. Tätä nykyä Moller on jo European Tour -paikassa kiinni. Hän on Challenge Tourin pistelistalla 21:s, kun 25 parasta saavat paikan ET:lle ensi kaudeksi.

Menestys on pitkäjänteisen työn tulos

Tanskan menestys on ennen kaikkea yhden vahvan akatemian tulos. Maajoukkuepelaajista 90 prosenttia tulee DJGA:n akatemiasta. DJGA eli Dansk Junior Golf Akademi on alunperin tanskalaisvalmentajien Peter Thomsenin ja David Dickmeissin aloittama projekti, jonka ensi askeleet otettiin vuonna 2005 pienen junioriryhmän kanssa. Homma sai heti tuulta alleen, kun jo vuotta myöhemmin junioripelaajia oli mukana 42. Nykypäivänä harva maajoukkuepelaaja ei ole harjoitellut DJGA:ssa.

Akatemia sitouttaa pelaajat toimintaan täysin, jolloin heillä ei ole omia henkilökohtaisia valmentajia, vaan kaikki harjoittelu tehdään akatemian valmentajien kanssa.

Suomen naisten ja tyttöjen liittovalmentajana työskentelevä Jussi Pitkänen tuntee konseptin.

“Tanskassa sama porukka on panostanut tuohon systeemiin todella monta vuotta. Kymmenen vuoden työ alkaa nyt näkyä. Tanskan tapaan myös Espanjassa on jo aikaisemmin tajuttu se, että valmennuksen piirissä ei tapahdu jatkuvaa muutosta vaan pyritään samalla rungolla kehittämään asioita ja viedään niitä eteenpäin”, Pitkänen näkee.

Pitkänen itse on työskennellyt ulkomailla golfin parissa Irlannissa ja Islannissa ennen paluuta Suomeen ja Golfliiton leipiin. Aikaisemmin Islannin maajoukkueen päävalmentajana ja nyt Suomen naisten kanssa pari vuotta työskennellyt valmentaja tietää, että tässä lajissa kaikki tapahtuu pitkällä tähtäimellä.

“Pitkäjänteinen työ on Tanskassakin ollut tämän kaiken takana. Voidaan ottaa Suomesta esimerkiksi kirkkain tähtemme Matilda Castren, jonka menestys ei ole tullut silmänräpäyksessä, vaan kaikki on hänenkin kanssaan tehty nimenomaan pitkäjänteisesti. Valmentajakollegani Petteri Nykyn sanoin, ’Overnight success takes years’.”

Lue seuraavaksi: Suomen miesten kärki on terävä, mutta haastajat jäävät pahasti jälkeen

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje