21.2.–28.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][10]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Rory McIlroy haastaa Tigerin

Rory McIlroy on voittanut kerran PGA Tourilla. © Getty Images

Eurooppalaispelaaja ei ole noussut maailmanlistan ykköseksi sitten 90-luvun alkupuoliskon, jolloin Ian Woosnam ja Nick Faldo pitivät valtikkaa hallussaan lähes kolmen vuoden ajan.

Nyt eurooppalaisilla on taas mahdollisuutensa: Padraig Harrington, Lee Westwood, Martin Kaymer ja Henrik Stenson ovat antaneet vahvoja näyttöjä parin viimeisen vuoden aikana.

Suurimmat odotukset kohdistuvat kuitenkin toukokuussa 21 vuotta täyttävään Rory McIlroyhin, tummakutriseen ja hennonoloiseen teinitähteen. Häntä ei ensisilmäyksellä voisi kuvitella maailman kuumimmaksi nuoreksi pelaajaksi.

Tiger Woodsissa ja Rory McIlroyssa on paljon yhteistä. Molemmat heiluttivat golfmailaa sujuvasti isänsä opastuksella jo kahden vuoden iässä ja olivat maailman ykkösiä amatööriaikoinaan. Ja molemmat ovat viimeisten kuukausien aikana ajaneet autonsa ”esteeseen” naapurin tontilla. McIlroy liukasteli Pohjois-Irlannissa Audillaan naapurin kaalipeltoon, henkilövahingoiltakin vältyttiin.

”Minua ei kukaan ajanut takaa”,McIlroy kommentoi tapahtumaa pilke silmäkulmassa viitaten Tigerin ja tämän vaimon Elin Nordgrenin erikoiskokeeseen Orlandossa. Onni onnettomuudessa oli myös, ettei alla ollut nuorukaisen vastikään hankkima Lamborghini.

Ja selvyyden vuoksi mainittakoon, että McIlroy kunnioittaa maailman ykkösgolfaria.

”Tiger oli minulle jo lapsena idoli ja innostuksen lähde, hän on sitä edelleen nykyisille junioreille. Mitä nopeammin hän palaa kentille, sen parempi myös hänelle itselleen”, McIlroy määritteli Dubain kilpailun yhteydessä pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

Seuraava ja odotettu yhtäläisyys miesten välillä voisi olla major-voitto. McIlroy on ottanut ison askeleen kohden pysyvää tähteyttä. Majorin ykköstila sementoisi hänet isojen mestarien joukkoon. On niitäkin, jotka uskovat McIlroyn kykenevän useampaan isoon voittoon tänä vuonna, on Tiger mukana tai ei.

Woods voitti näytöstyyliin – 12 lyönnin erolla – ensimmäisen majorinsa 21-vuoden ja kolmen kuukauden ikäisenä Augustassa 1997. Rory McIlroyn mahdollisuuksia voittaa vihreä takki Woodsia nuorempana pidetään erinomaisina. Edellisvuonna hän häikäisi Augustassa pelaamalla viimeiset yhdeksän reikää tulokseen 31 ja nousi sijalle 20..

Talvikaudella McIlroy pelasi World Cup mukaan lukien 12 kilpailua, joisssa hän oli 11 kertaa seitsemän ensimmäisen joukossa. Voitto jäi kuitenkin saavuttamatta, ainoa ykköstila ammattilaisuralta on Dubaista alkuvuodesta 2009.

Brittilehdistö on spekuloinut huhulla, jonka mukaan välinevalmistaja Nike olisi tarjonnut McIlroylle tallin ykköspelaajan paikkaa Woodsin korvaajanamuhkealla 40 miljoonan dollarin korvauksella. Tämän tiedon manageri Chubby Chandler on yksiselitteisesti tyrmännyt ”mahdottomana”. McIlroyn nykyiset sopimukset Jumeirahin ja Acushnet Companyn kanssa ovat voimassa kauden 2012 loppuun asti.

Liikkuvuudella lisää pituutta

McIlroy on hämmästyttänytasiantuntijoita ja yleisöä pitkillä lyönneillään. Hän on vahvempi miltä näyttää ja vakioasiakas kuntosaleilla myös kisaviikkojen aikana. Hänen avaustensa keskimitta oli Euroopan kiertueella lähes 275 metriä, edellä oli vain neljä miestä.

McIlroy on palkannut henkilökohtaiseksi fysiikkavalmentajakseen Cornel Driessenin, joka on mukana myös kisaviikoilla.

”Olen erittäin motivoitunut fysiikan kehittämiseen. Cornelin opastuksella ja ohjelmilla olen saanut kehitettyä keskivartalon hallintaa, lihasmassaa ja liikkuvuutta. Painoni on pudonnut amatööriajoista seitsemän kiloa, selkeästi kiinteytynyt McIlroy iloitsee.

”Minulla on paljon luontaista nopeutta liikkeissäni. Oleellista on myös, että lyön palloa ilman pelkoa, annan mennä täysillä. Se on aina ollut minun tapani, McIlroy kertoi Golf Digestin haastattelussa (5/2009), jossa hänen svingiään purettiin osiin.

Amatöörinä McIlroy osoitti henkisen kovuutensa, voittaminen oli hänelle luontaista. Ammattilaiseksi siirtymisen jälkeen vastus on luonnollisesti monta luokkaa kovempaa, ja voitot ovat jääneet vakuuttavista esityksistä huolimatta yhteen.

Putti on tekniikkaa ja tunnetta

McIlroyta pidetään jo yhtenä parhaista tiiltä viheriölle, kysymyksiä herättää hänen ajoin ailahteleva puttipelinsä. Tästä johtuen moni tarjolla ollut voitto on kääntynyt vain hyväksi sijoitukseksi.

Nuorukainen otti yhteyttä puttispesialisti Paul Hurrioniin, jonka asiakkaisiin lukeutuu myös Padraig Harrington.

Tieteellisesti puttia analysoivan Hurrionin tuomio oli melkoisen yksiselitteinen.

”Rory luotti kovin paljon suorituksessaan silmän ja käden koordinaatioon, yhdistelmään, joka tutkimusten mukaan ei tuo menestystä kovin pitkissä jaksoissa.”

Hurrion on teettänyt McIlroylle räätälöidyn harjoituksen, jota tämä on tehnyt kesästä 2008 lähtien. Tulokset viheriöllä ovat parantuneet, mutta puttaamalla McIlroy ei ole edelleenkään yhtään kisaa itselleen kääntänyt.

Niinpä McIroy on ottanut käyttöön myös mentaalivalmentaja Bob Rotellan opit, lähinnä tämän videon ”Putting Out of Your Mind”.

”Työskentelen edelleen myös Paul Hurrionin kanssa, mutta hänen mekaniikkaoppinsajohtaa minut toisinaan liian konemaiseen työskentelyyn. Haluan edelleen toimia osittain sisäisen tunteen ohjaamana”, McIlroy määrittelee.

Svingin hiomisesta vastaava Michael Bannon uskoo, että haasteet puttipelin kanssa ovat pian voiton puolella.

”Rory on saanut suoritukseensa muutamia muutoksia, jotka näkyivätviime kauden lopulla. Hän linjaausein harjoitellessaanviivan avulla viheriölle kolmemetrisen putin ja kykenee upottamaan keskimäärin sata puttia peräkkäin”, Bannon antaa esimerkin suoritustasosta.

Letkeäsvinginen

Letkeäsvinginen McIlroy jätti kauden ensimmäisen majorin väliin. &copy Getty Images

British Open ja Ryder Cup

McIlroyn valmius isoihin voittoihin punnitaan keväällä, jolloin ohjelmassa ovat mm. World Tourin lyöntipelikisa, Masters sekä Players Championships.

Hän ei unohda ET:tä, vaikka on sitoutunut pelaamaan vähintään 15 PGA Touriin kuuluvaa kisaa. Uskaliaimmat optimistit ovat povanneet viikosta toiseen kärkeen sijoittuvan McIlroyn kykenevän molempien kiertueiden rahalistojen voittoon.

”Race to Dubai siintää kauden huipentumana ja panostan luonnollisesti vahvasti majoreihin. British Open on niistä minulle luonnollisesti rakkain. Se pelataan St.Andrewsissa, joka on suosikkejani.”

Vuoden odotetuin tapahtuma on varmasti Ryder Cup, johon McIlroy osallistuu ensimmäistä kertaa. USA:n joukkueen kukistamisesta hänellä on kokemusta jo amatööriajoilta Walker Cupista.

Mikäli Tiger Woods on tuolloin palannut kilpakentille ja USA:n joukkueeseen,McIlroyn ja nykyisen maailmanlistan ykkösen kohtaaminen ratkaisupelissä sunnuntaina olisi sekä yleisölle että medialle unelmien täyttymys.

McIlroy ei ole elämöinyt tavoitteillaan, sen tekee hänen puolestaan golfmedia. Vaikka työmaa kattaa nykyään kaikki maailman mantereet, McIlroy nauttii edelleen suunnattomasti myös talvikauden vapaapäivistään Pohjois-Irlannissa.

”Viime kauden jälkeen oli erittäin nautinnollista vain olla kotona ja ”chillailla” perheen, tyttöystävän ja ystävien kanssa. Akkujen lataaminen on oleellinen osa valmistautumista tuleviin koitoksiin”, McIlroy määritteli Ireland Independentin haastattelussa tammikuussa.

Näkökulma:

Maailmanlistan uusi valtias?

Kun kauden 2010 tärkeimpiä kisoja pelataan, mitataan Rory McIlroyn henkistä kanttia ja puttivirettä. Onko hän tulevaisuudessa jopa maailmanlistan ykkönen, satunnainen major-voittaja vai jääkö kokonaan ilman suurkisojen voittoja?

Pelaajat kypsyvät kuin viinit, jotkut nopeammin, jotkut hitaammin.McIlroy voi olla piankin Euroopan tasavertainen vastavoima Tigerille.

Huippupelaajat voidaan luokitella karkeasti kolmeen ryhmään. On sellaisia, jotka väläyttävät tai voittavat useastikin, mutta eivät yllä majoreissa sankareiksi. Tähän sarjaan luokitellaan toistaiseksi mm. etsikkoaikansa pitkälti hukannut Sergio Garcia, Adam Scott ja Colin Montgomerie, osittain myös Steve Stricker ja Lee Westwood.

Ernie Els, Phil Mickelson, Vijay Singh ja Retief Goosen ovat yltäneet 2-3 isoon voittoon, mutta Tigerin syrjäyttäjiksi heistä tuskin enää on .

Kolmanteen ja ylimpään kastiin kuuluu omassa luokassaan oleva Tiger Woods.

Rory McIlroyn luokitus on vielä avoinna. Kaksi seuraavaa vuotta näyttävät, onko hänestä suureksi voittajaksi ja Woodsin valtakauden päättäjäksi.

Faktat:

Rory McIlroy

Syntynyt 4.5. 1989.

Mitat 178 cm, 73 kg

Seurustelee ja asuu Holywoodissa, Belfastin talousalueella

Harrastuksina autot, tennis, elokuvat ja musiikki

Aloitti golfin kaksivuotiaana, maailman paras amatööri vuonna 2007, siirtyi ammattilaiseksi 2007.

Maailmanlistan seitsemäs ( 9.2.2010), yksi voitto ( Dubai 2009).

Teksti: Teemu Tyry

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje