18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentänhoito - Golfkentät

Hybridikoneet tulivat golfkentille – griiniä leikataan jo pelkällä sähköllä

Kytäjä uusi keväällä konekalustoaan laajasti. Sen väyliä leikataan jatkossa hybriditekniikalla. Kuva: Hako.

Valtaosa Suomessa viime vuosina myydyistä väyläleikkureista on hybridikoneita, jotka ovat paitsi ekologisia myös ekonomisia.

Ilmastonmuutoksen edetessä vääjäämättömästi on yhteiskunnan kaikkien osasten osallistuttava yhteisiin ilmastotalkoisiin. Golf ei ole poikkeus. Golfille ympäristötietoisuus ja vihreiden arvojen puolesta liputtaminen ovat eräänlainen elinehto myös julkisuuskuvan kannalta. Moni kenttä on myös saanut huomata, että kuluttajat ovat entistä ympäristötietoisempia.

Suomen johtavan kentänhoitokoneiden myyjän, Oy Hako Ground & Garden Ab:n Jesse Kaanin mukaan suomalaiset golfkentät ovat talkoissa innolla mukana ja jo pitkällä hybriditeknologian hyödyntämisessä.

”Hybridikoneita myydään kyllä enenevässä määrin. Kentät arvostavat enemmän ja enemmän ympäristöasioita ja hiilineutraaliutta. Sanoisin, että tänä päivänä kahdeksan asiakasta kymmenestä päätyy hankkimaan väyläleikkuriksi hybridikoneen”, Jesse Kaan Hakolta kertoo.

Väyläleikkuri on niin massiivinen laite, ettei täyssähköisen version rakentaminen käytännössä vielä onnistu – ainakaan kustannustehokkaasti. Väyläleikkuri maksaa laadukkaan saksalaisen ison perheauton verran, mutta hybridiversio ei ole kuin hitusen polttomoottorikonetta kalliimpi.

”Hankintahinnan ero maksaa itsensä todella nopeasti takaisin, sillä hybridilaite kuluttaa polttoainetta 15–20% vähemmän kuin polttomoottorimalli. Koneiden elinkaari on sellaiset 6–10 vuotta, joten säästöä kertyy merkittävästi sinä aikana”, Jesse Kaan kertoo.

Peuramaan toimitusjohtaja Juha Ruponen, Hakon Jesse Kaan ja Peuramaan apulaiskenttämestari Petter Sjöblom.

Hybridikoneessa on reilut parikymmentä hevosvoimaa tuottava dieselmoottori, joka hoitaa laitteen liikuttamisen. Terät pyörivät akkuvirralla ja jos tarve vaatii, akuista saadaan lisävoimaa myös polttomoottorin avuksi. Sähköistäminen on parantanut myös koneen huoltovarmuutta, kun etenkin ikääntyneissä koneissa kiusaavien pienten öljyvuotojen riski vähenee.

Viimeisimpänä Peuramaa Golf ilmoitti viime viikon lopulla uusineensa konekantaansa laajasti. Väyläleikkureiden osalta päädyttiin Toro Reelmaster 5010 hybridileikkuriin, joita hankittiin neljä. Hybridejä ovat myös kolme uutta lava-autoa. Vastaavia hybridileikkureita on myyty Suomessa muutaman viime vuoden aikana yhteensä 15.

”Tällä investoinnilla päivitämme vanhentunutta kalustoa vastaamaan tämän päivän kentänhoidon ja pelaajien vaatimustasoa. Tulimme siihen tulokseen, että jos ja kun haluamme nostaa kenttiemme hoitotasoa, meidän on satsattava nyt reilummin konekantaan”, toimitusjohtaja Juha Ruponen kertoo.

Ruposen mukaan asiakkaat ottavat ympäristöasiat tosissaan, ja myös vaativat niitä käytännössä.

”Pelaajat ovat tänä päivänä hyvinkin valveutuneita siinä, miten ympäristöasioita hoidetaan ja mitä ratkaisuja kentällä tehdään. He myös osaavat vaatia ja kyseenalaistaa”, hän sanoo.

”Se näkyy ihan käytännössä. Esimerkiksi viime keväänä sain monta puhelua, jossa kysyttiin esimerkiksi, mitä sähköä kentällämme käytetään, millaisia koneita on käytössä ja onko sähköautoille latauspistokkeita jne. Monille ihmisille nämä ovat niin tärkeitä asioita, että he tekevät niiden perusteella päätöksen siitä, missä he pelaavat”, Juha Ruponen taustoittaa.

Ennen vakiintumistaan väyläleikkureihin otettiin hybriditeknologia laajasti käyttöön griinileikkureissa. Sellaisia on myyty Suomessa jo 57. Seuraava askel on täyssähkö, ja se askel on itse asiassa jo otettu.

”Täyssähköinen griinileikkuri tuli markkinoille tälle kaudelle. Se on ollut Suomessa demokäytössä ja vastaanotto on ollut innostunut. Se on oikeasti hyvä kone, jolla leikkaa helposti koko kentän viheriöt. Testissä sillä leikattiin 25 viheriötä, ja akkutehoa oli vielä sen jälkeen yli kolmannes jäljellä”, Kaan kertoo.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje