Edullinen Eke Golf satsaa markkinointiin – Tammisaaren kenttä on monelle iloinen yllätys - Golfpiste.com

21.–28.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[19][33]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Edullinen Eke Golf satsaa markkinointiin – Tammisaaren kenttä on monelle iloinen yllätys

17. väylän tiipaikalta avautuu komea näkymä kohti viheriötä ja sen takana polvelilevaa päätösväylää, erinomaista par-viitosta, joka tarjoaa hyvän birdie-mahdollisuuden.

Viime syksynä yhden suuromistajan haltuun lähes kokonaan siirtynyt Eke Golf houkuttelee tutustumaan edullisella greenfeellä ja erinomaisella kunnolla ja luonteikkaalla kentällä.

Eke Golf on ollut monelle vuosikausia kummajainen Suomen golfkartalla. Pääkaupunkiseudulta Suomen eteläkärkeen pelireissulle suuntaavat harrastajat ovat suhauttaneet suosiolla ohi Raaseporin, jossa Eke Golf sijaitsee, ja kääntäneet auton nokan kohti Hankoa tai Meri-Teijoa. Samalla Eke Golf on jäänyt pimentoon.

Osaltaan selitys on ollut se, että Eke Golf ei takavuosina kovin aktiivisesti houkutellut vieraspelaajia kentälleen, vaan keskittyi palvelemaan omaa porukkaansa ja osakkaitaan. Ne ajat ovat kuitenkin ohi.

Eke Golf teki radikaalin suunnanmuutoksen viime syksynä, kun paikallinen rakennusalan yritys K. Jousmaa hankki nimiinsä pääosan yhtiön osakkeista. Pienosakkaat pääsivät eroon osakkeestaan maksamalla siitä 1600 euroa. Kertyneellä potilla lyhennettiin yhtiölainoja. Ratkaisu oli jo pakko tehdä, sillä noin 230 pienosakasta maksoi vuosittain noin 1350 euroa hoito- ja rahoitusvastikkeina. Nykyään pienosakkaita on vain kourallinen.

Uuden mallin mukainen vuosigreenfee on tänä vuonna 595 euroa. Tarjolla on myös viiden ja kymmenen kierroksen kortteja. Greenfeen hinnoittelussa Ekessä on käytetty malttia. Listahinta on joka päivä 38 euroa, keskikesällä 48 euroa. Vuosigreenfeetä on saatu kaupaksi noin 200.

”Ensi kaudelle toivon määrän nousevan kahteen ja puoleen sataan. Jäseniä meillä on noin 450, hyvä määrä olisi noin 700. Mutta iloista on se, että me olemme saaneet noin 50 uutta jäsentä, kun vuosikausia jäsenmäärä oli laskeva”, kertoo Henrik Sarajas.

Henrik Sarajas on kokenut tekijä golfalalla.

Sarajas on pitkän linjan ammattilainen golfalalta. Hän aloitti Eke Golfin vetäjänä tammikuussa 2019. Suomeen hän palasi Ruotsista, jossa toimi yhden kauden ajan Mauritzbergin golfklubilla. Suomessa hänen edellinen työmaansa oli Meri-Teijo Golf. Golfalalta työkokemusta on myös mm. Egyptistä ja tukkukauppiaan työstä Suomessa. Myös opetustoiminta kuuluu Sarajaksen repertuaariin ja onpa hän opiskellut 2/3-golfkenttämestarin tutkinnostakin Ruotsissa.

”Jälkimmäisen osan suoritin 2015–2016. Sitä tietotaitoa täytyy pitää yllä tai se katoaa. Ekessä kentänhoito on ulkoistettu, mutta minä auttelen kentänhoidossa tarvittaessa, leikkaan viheriöitä ja muuta pientä”, Sarajas kertoo.

Eke Golfissa muukin on ulkoistettu, eikä siellä ole yhtään ympärivuotista työntekijää. Myös Sarajas työskentelee ostopalveluna. Kesäkaudeksi palkattiin yksi henkilö ja hän saa avukseen pari caddie masteria. Helsingissä asuva Sarajas pyrkii rajoittamaan työviikkonsa viiteen päivään, mutta usein tilanne vaatii päivittäistä läsnäoloa.

Sarajaksen päätyömaa on kääntää kentän kurssi hitusen sisäänpäinlämpiävästä osakasyhteisöstä avoimeksi ja markkinatalouden ehdoilla toimivaksi yritykseksi. Käytännössä se tarkoittaa vahvaa satsausta markkinointiin ja mainontaan, pelituotteiden kehittämistä ja uusien pelaajien rekrytoimista.

Raasepori on reilun 27 000 asukkaan kunta. Asukasmäärä riittää hyvin kentän pyörittämiseen, etenkin kun mukaan lasketaan kesäkauden runsaslukuinen mökkiläisten määrä. Sarajaksen mukaan ero esimerkiksi lähellä sijaitsevaan Hankoon on kuitenkin se, että Raaseporissa mökeille suunnataan saarille, joista useat sijaitsevat lossi- tai venematkan takana, kun Hangossa kesälomalaiset keskittyvät tiiviimmin taajaman alueelle.

”Viime vuonna aloitimme laajemman markkinoinnin. Paljon on saatu jo aikaan, olemme järjestäneet joitakin Golfliiton kisoja, ja erilaisia ryhmiä ja vieraspelaajia on käynyt entistä enemmän. Monelle kenttä on ollut positiivinen yllätys, palaute on ollut hyvää”, Sarajas kertoo.

Hyvä palaute on helppo ymmärtää. Ensimmäinen pelikerta Ekessä jätti suuhun hyvän maun. Toukokuun puolivälissä kenttä oli kunnoltaan käytännössä virheetön. Viheriöt olivat suorastaan loistavassa kunnossa, eikä väylissäkään ollut valittamista. Reuna-alueitakin on raivattu hyvin.

Eken suurin haaste on mäkisyys, jonka johdosta vesi kerääntyy joihinkin painanteisiin. Vaikka sateita on toukokuussa ollut runsaasti, ei kenttä ollut liian märkä muutamaa ongelmapaikkaa lukuun ottamatta.

Mäkisyys antaa kentälle luonnetta, ja siitä johtuen väylillä tulee vastaan joitakin sokkolyöntejä. Ensimmäisellä pelikerralla turhaa riskinottoa kannattaa välttää eli konservatiivinen pelitaktiikka on arvossaan.Väylillä on keskimäärin erittäin hyvin tilaa, jos pelaaja suostuu käyttämään tiipaikalla malttia. Monella reiällä draiveri on syytä jättää suosiolla bägiin ja hamuilla sen sijaan hyppysiinsä pitkä rauta, hybridi tai puu-kolmonen.

Keltaisilta kenttä on 5559 metriä pitkä. Pitkälyöntisten kannattaa suosiolla hipsiä takatiille, ainakin jos kenttä on entuudestaan tuttu. Sieltä kierrokselle kertyy kokonaismatkaa maltilliset 6005 metriä. Keltaisilta pelattaessa yli 210-metriset drivet ajautuvat monella väylällä kapeaan nieluun, joita kannattaa välttää, ellei avauspeli sitten satu olemaan huippukunnossa. Valkoiselta tiiltä väylät avautuvat selkeinä ja draiveille on hyvin tilaa.

Lyhytlyöntisimmille pelaajilla on tarjolla punaisten tiiden (4699m) lisäksi oranssi tiipaikka, josta kentälle kertyy mittaa 3949 metriä: erinomainen vaihtoehto monelle aloittelijalle ja ikäihmiselle.

Väylä 13 viheriöltä väylälle päin, jossa näkymä on tyypillinen Eke Golfille: metsän reunustama väylä, jossa tasaisia kohtia ei liiemmin ole. Väylillä löytyy hyvin tilaa maltillisille avauksille, mutta aggressiivisen tiilyönnin valitseva pelaaja joutuu tähtäilemään kapeisiin kuristumiin. Viheriöille tilaa on runsaasti, eikä niiden kunto jätä toivomisen varaa.

Lähestymislyöntien suhteen kenttäsuunnittelussa on käytetty järkeä. Monella väylällä konservatiivinen pelitaktiikka saattaa johtaa pitkään lähestymislyöntiin, joka yhdistettynä postimerkkiviheriöihin olisi normiharrastajalle tuhon tie. Ekessä viheriöt ovat lähes poikkeuksetta erittäin kookkaita, joten pallon saa toimitettua griinille vähän pidempääkin. Viheriöiden reuna-alueillakin on hyvin tilaa.

Viheriöt ovat pinnaltaan vastaanottavia, eikä niitä kesäkaudellakaan kynitä niin nopeiksi, että tavallinen harrastaja joutuisi paniikin valtaan.

Kenttä on vaihteleva, maisemiltaan palkitseva ja haastava. Jokainen väylä on oma yksikkönsä, eikä muille väylille useimmilta väyliltä edes näe. Kentällä saa siis pelailla omalla porukalla kaikessa rauhassa. Etuyhdeksikön par on 37, takalenkin 35. Osin siitäkin johtuen takaysin pelaa helposti puolituntia nopeammin kuin etulenkin.

Mäkisenä Eke Golf on melko raskas pelattava. Jos kunto on päässyt rapisemaan, voi golfauto olla järkevä vaihtoehto. Kenttärankingissa Eke Golf sijoittui viime syksynä sijalle 82. Sen edeltä löytyy Keimolan Kirkka-kenttä ja takaa Oulun Golfkerhon Sanki-kenttä. Arvioissa kenttä sai kiitosta, oheispalveluiden suhteen löytyy kehitettävää.

Henrik Sarajas on tyytyväinen siihen, mihin suuntaan Eke on kehittynyt. Suunnitelmat seuraaville askelille ovat olemassa.

”Tämä on pitkäjänteistä työtä. Asiat eivät tapahdu hetkessä. Omaa jäsenten ja pelioikeutettujen määrää pitää hiljalleen kasvattaa, jotta perusta on vakaa. Mutta myös vieraspelaajille Eke Golf on käymisen arvoinen kohde, uskallan sanoa, että tänne on kiva tulla. Miljöö on hieno ja kodikas, ja kenttä on hyvä”, Sarajas tiivistää.

Lue seuraavaksi: Paikallisesta rakennusalan yrityksestä Eke Golfin omistaja

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje