WHS-tasoistusjärjestelmään siirtyminen ei sujunut ongelmitta – tästä ongelmat johtuvat - Golfpiste.com

21.–28.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[19][33]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

WHS-tasoistusjärjestelmään siirtyminen ei sujunut ongelmitta – tästä ongelmat johtuvat

WHS-järjestelmään siirtymisessä on ilmennyt ongelmia, jonka takia järjestelmään ajetaan täydennysajo.

Ei mennyt niin kuin Strömsössä. Kulunut sanonta on paikallaan, kun tarkastellaan siirtymistä uuteen, maailmanlaajuiseen WHS-tasoitusjärjestelmään Suomessa. Siirto tapahtui eilen keskiviikkona, ja sen jälkeen järjestelmästä on putkahdellut ulos niin outoja lukuja, että se on aiheuttanut vähintäänkin ihmetystä, kiivaimmissa jopa melkoista hyperventilointia.

Suomessa tasoitus on yli 140 000 henkilöllä. Suomalaisilla golfkentillä on käytössä kaksi eri seurajärjestelmää, Golfbox tai Nexgolf, joten järjestelmien yhteensovittaminen ja valtavan tietomäärän siirto on ymmärrettävästi haastava tehtävä. Nyt se ei onnistunut ensimmäisellä yrittämällä.

Onneksi harva tarvitsee tasoitusta helmikuussa. Hengityksen voi antaa tasaantua. Suomen Golfliitto, joka tasoitusjärjestelmästä Suomessa vastaa, ilmoitti myöhään keskiviikkoiltana ajavansa niin sanotun täydennysajon, jonka jälkeen tasoitusten pitäisi olla paremmin kohdillaan.

Golfliitto kertoi keskiviikkona pelaajakirjeessään, että Golfbox-kenttien jäsenten kierrosdatassa on havaittu puutteita noin 100 000 tasoituskierroksessa. Vanhassa järjestelmässä tasoituksen laskemiseen tarvittiin vain pelaajan pistebogey-tulos. Uudessa järjestelmässä on oltava tiedossa myös kentän course rating ja slope-arvot. Nämä tiedot Nexgolf-järjestelmästä Golfboxiin välitetyissä tuloskorteista ovat puuttuneet.

Kun course rating ja slope-tietoja ei ollut saatavilla, päätettiin ensimmäisessä laskennassa puutteelliset tasoituskortit jättää huomioimatta. Puutteellisten tasoituskorttien suuren määrän vuoksi päädyttiin kuitenkin suorittamaan täydennysajo keskiviikkoiltana.

Täydennysajossa käytetään course rating -arvona lukua 72 ja slope-arvona lukua 124, jotka ovat suomalaisten golfkenttien keskimääräisiä arvoja. Arvot ovat kuitenkin samoja riippumatta siitä, miltä tiipaikalta tulos on pelattu. Kenttä siis arvioitiin yhtä vaikeaksi, pelattiinpa se sitten punaiselta tai valkoiselta tiiltä.

Ratkaisun johdosta edellä mainittujen 100 000 tasoituskortin kohdalla tulos ei siis ole täysin oikea, mutta lopputulos on tasoituslaskentaa ajatellen parempi kuin se, että valtava määrä tuloskortteja jätettäisiin huomioimatta kokonaan.

Virheitä on ilmennyt myös sellaisissa Gamebookin kautta syötetyissä tuloskorteissa, joissa seura on käyttänyt seurajärjestelmänä Golfboxia. Gamebookin mukaan sen toimittama data on ollut virheetöntä.

Valtaosalla pelaajista uusi WHS-tasoitus ei tule lisäajon myötä muuttumaan. Tieto ei ilahduta niitä harrastajia, joiden tasoitus muuttui WHS:ään siirtymisen myötä merkittävästi. Usein tämä johtuu siitä, ettei tasoituskortteja ole riittävästi. Jos kortteja ei ole laskennassa lähtökohtaisesti käytettävää 20 kappaletta, lasketaan tasoitus kierrosmäärästä riippuen 1–7 parhaan tuloksen perusteella. Jos kortteja on kuusi tai vähemmän, tehdään tasoitukseen säätö (-1 tai -2 lyöntiä), jotta tasoitus olisi lähempänä oikeaa.

Jotta tasoitus olisi mahdollisimman tarkka, olisi kortteja oltava järjestelmässä mahdollisimman monta, mielellään vaadittavat 20 kappaletta. Omaan WHS-tasoitukseen vaikuttaneet kierrokset näet eBirdien kautta.

Lisäajo kuitenkin aiheuttaa käyttökatkon eBirdie-sovelluksessa, jolloin sisäänkirjautuminen ei onnistu. eBirdie pyritään saamaan käyttöön torstaina puolenpäivän aikoihin. Lisäajon takia keskiviikkona 19.2. rekisteröityjä tasoituskierroksia ei huomioida, vaan ne pitää kirjata uudestaan.

WHS pähkinänkuoressa

– WHS on keskiarvojärjestelmä. Tasoituksesi on kahdeksan parhaan tuloksesi keskiarvo 20:stä viimeisestä rekisteröidystä tasoituskierroksestasi. Tasoitus voidaan laskea myös pienemmästä kierrosmäärästä, ja uusille tai golfin pariin palaaville pelaajille riittää yksi vähintään yhdeksän reiän kierros.
Keskiarvolaskenta reagoi ketterämmin muutoksiin ja heijastaa paremmin nykyistä pelitaitoasi kuin aikaisempi järjestelmä, joka keskittyi parhaimpiin kierroksiisi.

– Suurin mahdollinen tasoitus on 54. Aiempi rajoitin, joka esti tasoituksen nousemisen yli 36, poistuu. Tämä koskee kaikkia golfareita.

– Tasoitusryhmät poistuvat. Kaikki golfarit voivat rekisteröidä tasoituskierroksia harjoituskierroksista, jotka voivat olla lyhimmillään yhdeksän reikää.

– Jatkossa on mahdollista rekisteröidä tasoituskierroksia perinteisen yhdeksän ja 18 reiän lisäksi myös 10–17 reiän  kierroksilta.

– Tasoituslaskentaa ei enää suoriteta pistebogeyna, vaan tulokset perustuvat lyöntimääriin. Lyöntimääriin sovelletaan kuitenkin samoja periaatteita kuin pistebogey-laskentaan.

– Kilpailuissa voi myös edelleen olla pistebogey-sarja.

– Tasoituskierrosta ei tarvitse enää rekisteröidä kierrosta etukäteen. Riittää, kun kerrot merkitsijälle pelaavasi tasoituskierroksen ja pelaat sääntöjen mukaan.

Lisätietoa: www.golf.fi/whs

Lähde: Golfliitto

Lue seuraavaksi: Uusi tasoitusjärjestelmä otetaan käyttöön huomenna, mikä muuttuu?

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (4 kpl)

 • golftintti says:

  Golfliiton jäsenmäärä ja heidän tietonsa on häviävän pieni määrä dataa siirrettäväksi. Miljoonia rivejä, kyllä, mutta sillä saadaan työ kuulostamaan isolta ja vaikealta. Hyvin suunnitellussa siirrossa pystytään yhdistämään tiedot useasta sovelluksesta yhdellä heitolla, ja miljardeja rivejä.
  Kaikki kuitenkin kulminoituu nimenomaan suunnitteluun, siinä mukana olleiden asiantuntemukseen ja kunnolliseen seurantaan. Jos takarajaan mennessä ei olla valmiita, sitä siirretään, mikäli mahdollisuuksia on – harvemmin on, josta syystä työtä tehdään yötä päivää korjaten, testaten ja testaten -, mutta nyt olisi ollut!
  Ei kai tämä ketään yllättänyt.

 • Timo65 says:

  Ei todellakaan ollut yllätys, jotenkin enemmän odotettavissa. Ei muuta kuin leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä. Kyllä se kesä sieltä tulee ja eiköhän ne tasoituksetkin saada hoidettua siihen mennessä kuntoon..

 • smartt says:

  Tarkistakaa ebirdiestä onko WHS huomioinut kaikki kentät oikein,minulla jäi huomioimatta ohjelmavirheen takia kuusi tulosta,kun oli muuttanut ne kotikentän kilpailutulokseksi.

 • Jiiär says:

  No ei ihan putkeen kaikki kyllä mennyt. Yksi Yyterin kisatulos jäi tuntemattomaksi kentäksi oletusslopella ja kotikentän (Kalafornia) klubimestisten kierrosten tasoitustulokset olivat päin seiniä, pelitasoituksen verran liian korkeat… Jälkimmäisistä toinen olisi jopa ollut tasoitukseen vaikuttava tulos. Molemmat nexgolf-kenttiä, joten ei sieltä ainakaan kaikki ihan oikein ole tullut.

  No, toivotaan edes että uusien kierrosten kirjaaminen jotakuinkin toimii, niin äkkiähän tuo siitä oikenee kun kausi käynnistyy.