18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Ryuji Imada maksoi kalavelkoja AT&T Classicissa

Greg Norman hakee vauhtia Duluthista seuraavan viikon Champions Tourin Majoriin © Getty Images

Ryuji Imada kypsytti Kenny Perryn jo ensimmäisellä uusintareiällä Georgiassa. &copy Getty Images Hävittyään TPC Sugarloafilla uusinnassa vuosi sitten, ei Imada jäänyt surkuttelemaan kohtaloaan. Päinvastoin, sisuuntuneena hän totesi muutamaan otteeseen tämän vuoden kilpailussa, kentän olevan hänelle voiton velkaa. Usein suuret puheet ja etukäteen ääneen esitetyt toiveet kilpailun voittamisesta eivät kohtaa käytännön kanssa, mutta Imada sai eilen haluamansa. Upeasti ja ainoana kaikki kierroksensa kilpailussa alle 70 lyöntiä pelannut Kenny Perrykin olisi ottanut voiton Duluthissa mielellään. Hän on vasta neljäs pelaaja kautta aikain, joka on onnistunut pelaamaan TPC Sugarloafilla kaikki neljä kilpailukierrostaan alle 70 lyöntiä. Lyöty mies. Kenny Perryn voittohaaveet huuhtoutuivat AT&T Classicin uusinnassa vesiesteeseen. &copy Getty Images Ennätyksillä ei ollut tällä kertaa merkitystä, sillä Perryn haaveet voitosta valuivat olemattomiin jo ensimmäisellä uusintareiällä veteen lyödyn toisen lyönnin myötä. Imada teki par’insa, ja ajatteli varmasti mielessään ottaneen omansa vuoden odottelun jälkeen. Hävityillä uusinnoilla kun on helposti kahdenlaisia vaikutuksia – joko niistä sisuuntuu tai sitten lamaantuu. Camilo Villegas jäi neljän kierroksen jälkeen tulokseen -15 päätyneistä Imadasta ja Perrystä yhden lyönnin. Hän pelasi ainakin tuloksellisesti sunnuntain laadukkainta golfia yhdessä Bill Haasin ja John Rollinsin kanssa, lyötyään scoreksi 66. Viimeisellä seitsemällä reiällä tehdyt viisi birdietä eivät aivan riittäneet uusintaan, mutta jos golfkilpailu olisi eilen kestänyt enemmän kuin 72 reikää, niin ehkä Villegasin vauhti olisi sittenkin riittänyt uran ensimmäiseen voittoon PGA Tourilla. 18:nnen griinin ympäristössä olevaan veteen lyötiin kilpailun kuluessa 43 palloa, niistä viimeisin Kenny Perryn toimesta. Tuskin hän kuvitteli sellaista lyöntiä viimeiseksi muistokseen tämän vuoden kilpailussa, mutta kukaties se siivittää hänet ensi vuonna voittoon TPC Sugarloafilla yhtä sisuuntuneena kuin uusinnan sankari Imada oli tänä vuonna. Marko Kuivasaari (19.5.2008)

Charles Howell III johtoon Georgiassa

Nuoruus saattaa olla jälleen sunnuntaina valttia, kun AT&T Classicin voittoa ollaan ratkaisemassa. PGA Tourin seitsemän viimeisen kilpailun kuusi voittajaa ovat olleet alle 30-vuotiaita. Tilanne on tällä kertaa otollisin 29-vuotiaalle Howell III:lle, mutta yhdenkään nuoren pelaajan ei kannata tasaisessa kilpailussa vielä suunnitella ryntäävänsä klubitalon parhaaseen pöytään tupruttelemaan voittosikariaan. Tätä mieltä lienevät ainakin Kenny Perry, David Toms ja kumppanit. 47-vuotias Perry ja 41-vuotias Toms ei taida olla vielä harmaahapsisia, mutta kokemusta löytyy molemmilta rutkasti. Se voi olla sunnuntain kierroksen takaysillä arvokasta valuuttaa, kun kilpailun voittoa ollaan ratkaisemassa. Se voi olla jopa litteätä vatsaa tai nuoruuden pelotonta ennakkoasennetta vahvempi tekijä tiukassa paikassa. Voitto haarukassa? Charles Howell III edustaa nuorta voimaa PGA Tourin eliitissä. &copy Getty Images Eipä silti ollut viime viikonvaihteessa Kenny Perryn yli 20 vuotisesta kiertuekokemuksesta hyötyä, kun pelattiin The Players Championshipin tärkeimpiä hetkiä. Perry oli ennen viimeistä kierrosta johdossa ollutta Paul Goydosta lyönnin jäljessä, mutta tyri viimeisellä kierroksellaan jopa 81 lyöntiä. Ja lopulta myös 43-vuotias Goydos joutui antamaan nuorelle Sergio Garcialle periksi uusinnan ensimmäisellä reiällä. ”Kun peli kulkee hyvin, niin se kulkee hyvin. Ei siinä silloin ole merkitystä sillä oletko kokenut vai et”, Perry kiteytti ajatuksensa nuoruuden ja kokemuksen asetelmista. Tosiasia on kuitenkin se, että meneillään olevan kauden ainoat yli nelikymppiset kiertuevoittajat ovat Steve Lowery sekä Greg Kraft. Muutosta on osaltaan ollut vauhdittamassa ns. Tiger Woods-ilmiö. Vielä viitisen vuotta sitten kokemus oli usein kaikkein ratkaisevin yksittäinen tekijä kilpailuiden voittoja jaettaessa, mutta Woods on vetänyt kiertueelle joukon nuoria pelaajia ”mukanaan”, joilla on myös luonnollisesti halu ja päämäärä olla jonain päivänä maailman paras pelaaja. Marko Kuivasaari (18.5.2008)

Byrd pienell&#228, karkumatkalla AT&T Classicissa

Löytyykö vieläkin isompi vaihde? Jonathan Byrd on vahva voittajasuosikki Duluthissa. &copy Getty Images Kolmenkaan lyönnin johdossa Jonathan Byrdillä (-12) ei ole toki varaa miettiä voittajan 990 000 dollarin voittoshekin tuomaa mammonaa. Pelillisesti sopivassa lämpötilassa ja pehmeillä griineillä johtoasema voi muuttua kilpailussa vielä moneen kertaan. Byrdin ei liene viisasta myöskään miettiä sitä, kuinka Phil Mickelson kaksi vuotta sitten oli vetänyt kahden kierroksen jälkeen kuuden lyönnin kaulan takaa-ajajiin, voittaen turnauksen lopulta ennätyksellisellä 13 lyönnin marginaalilla. Silti ainoa vaihtoehto on säilyttää jalka edelleen kaasupolkimella, sillä vain rohkealla pelillä tullee menestystä viikonlopun kierroksilla. ”Sain vuonna 2006 seurata Phil Mickelsonin karkaamista muilta. Hän vain säilytti koko ajan saman aggressiivisen peliotteensa läpi kilpailun ja birdieitä sateli”, Byrd sanoi tiedotustilaisuudessa, ikään kuin paljastaen taktiikkansa tuleville kierroksilleen. ”Kaikki kolme turnausta, jotka olen voittanut, on pelattu samantapaisissa olosuhteissa kuin nyt. Griinejä ja kenttää pehmentäneet sateet ovat silloinkin vaatineet reilusti alle par’in pelaamista. Juuri tällaisissa puitteissa olen parhaimmillani.” Paikkaa Ryder Cup -joukkueessa kovasti tavoitteleva Kenny Perry (-9) on toisena. 47-vuotiaan Perryn kymmenettä voittoa kiertueella ei pidetä laajoissa piireissä kaikkein todennäköisimpänä, mutta kahden kierroksen jälkeen hänenkin kohdallaan kaikki on yhä mahdollista. Samaa sijaa jakava Ryan Palmer havittelee ensi kaudeksi täyden kalenterin pelioikeutta PGA Tourille, joka edellyttäisi 125 parhaan joukkoon sijoittumista ansiolistalla. Viime vuonna Palmer oli listalla 144:s, pelaten nyt vajaalla kalenterilla. Hyvät sijoitus AT&T Classicissa auttaisi Palmeria mukavasti saavuttamaan vahvan kortin vuoden 2009 kiertueelle. Sijoilla T4 ja T7 olevat Parker McLachlin (-8) sekä Camilo Villegas (-7) tavoittelevat mainiossa asemissa ensimmäistä voittoaan PGA Tourilla, mutta sijalla T10 majaileva, kilpailun viimevuotista voittoaan puolustava Zach Johnson pelasi AT&T Classicissa jo kymmenennen peräkkäisen kierroksensa alle par’in. Eroa kärkeen on kahdeksan lyöntiä, mutta sekään ei ole Duluthissa välttämättä liikaa. Parhaan eurooppalaisen viittaa kantaa ainakin lauantain startteihin asti britti Brian Davis (-4), ollen sijalla T16. Marko Kuivasaari (17.5.2008)

Stewart Cink j&#228,lleeen k&#228,rjen tuntumassa Georgiassa

Stewart Cink, jälleen kerran tavoittelemassa PGA Tourin kisan voittoa &copy Getty ImagesStewart Cinkpelasi torstaina TPC Sugarloaf kentällä tuloksen 68 ja on kahden lyönnin päässä kärjestä. Kotikaupungissaan Duluthissa pelattavassa kisassa Cink on ykkösuosikki, muita tähtiä ei ole mukana. Cinkin tähteys on kiistatonta, vaikka varsinaista voittajatyyppiä hänestä ei olekaan vielä kehittynyt. Kakkos-ja kolmostiloja on kuluvallakin kaudella kertynyt molempia kaksi, viikosta toiseen 35-vuotias georgialainen on ollut kisaamassa voitosta, mutta joutunut pettymään ratkaisun hetkillä. Kauden merkittävin saavutus on reikäpelimestaruuden hopea, Tiger Woods kylvetti kuitenkin finaalissa Cinkin selvin luvuin. Hän on ainoa rahalistan kärkikymmeniköstä joka ei ole kuluvalla kaudella vielä yltänyt voittoon. Kisan kärjessä ovat tuloksella 66 Kenny Perry, Jonathan Byrd, Jonathan Kaye, Ryan Palmer sekä Parker McLaughlin. Konkari Greg Normanin peli hävisi hänen itsensä suunnittelemalla kentällä taivaan tuuliin, tulos 80 jättää ”Great White Sharkin” sijaluvulle 151:s.

Tiger Woods polkee kuntopy&#246,r&#228,&#228, ja chippailee kotonaan

<a href=Tiger Woodsin polvi ei vielä kestä täyttä lyöntiä. Kuva vuoden 2006 British Openista &copy Getty Images">Kauden toinen Major-pelataan kuukauden kuluttua ja suurin suosikki polkee kuntopyörää kotonaan Floridassa. Varmuutta kentille paluusta ei ole. Tiger Woods kykenee tällähetkellä lyömään harjoittelemaan vain lähipeliä, puttia ja chippiä. Polvesta poistettiin rustoa toistamiseen viiden vuoden sisällä huhtikuun 15:s päivä, lääkärit antoivat toipumisennusteeksi 4-6 viikkoa. -Pystyn lyömään noin 30 metrin lyöntejä, puttaamaan ja käymään salilla. Kuntopyörän ajo alkaa tuntua jo todella tylsältä, Woods kertoi videohaastattelussa alkuviikosta. Kun Tiger edellisen kerran piti pitkän kisatauon isänsä kuoleman jälkeen, hän karsiutui US Openissa. Nyt mestari ei usko paluun olevan yhtä vaikeaa. -Mentaalisesti tilanne on täysin toisenlainen. Elämäni on oikein hyvässä järjestyksessä, motivaatio korkealla. Kaikki osaset kunnossa, kunhan vain pääsen harjoittelemaan ja kisaan, Woods muistutti. On selvää että Tiger haluaisi ennen kesäkuun puolivälin US Openia yhden kisan ”alle” lämmittelyksi. Kahden viikon kuluttua pelattava Ohion kilpailu palvelisi tätä tarkoitusta enemmän kuin hyvin. Hän on voittanut Jack Nicklauksen isännöimän Memorialin kolmasti peräkkäin (1999-2001), mutta jäänyt viimeisinä vuosina menestyksettä. US Open pelataan Woodsin lempikentällä Torrey Pinesissa jolla hän on ollut ykkönen Buick Invitationalissa kuudesti. Kesäkuussa kenttä on asetuksiltaan tyystin toisenlainen, kuiva ja nopea, Woodsillekin ehdottomasti vaikeammin kontrolloitavissa. -Siitä tulee reilu testi pelaajille, erittäin vaikea. Voittaakseen US Openin on pelattava todella hyvin, kokonaisuuden pitää olla kunnossa. Ennusmerkit Woodsin uran 14:lle Major-voitolle US Openissa ovat hieman kaksijakoiset. Torrey Pines istuu miehen silmään, mutta toisenlaisin asetuksin pelattuna etu voi kääntyä isoksi haitaksi. Muistaa sopii sekin fakta, että US Open on Majoreista Tigerille vaikein. Mastersisa ja PGA:sa hänellä on neljä voittoa, British Openissa kolme, US Openissa vain kaksi, ja viimeisen viiden kerran aikana myös kolme kertaa sijoitus 15:n heikommalle puolelle. Suosikkiasetelma ei ole niin selkeä kuin alkukauden voittosuman jälkeen näytti.

Greg Norman t&#228,hditt&#228,&#228, Duluthin kilpailua

AT&T kilpailussa on tähtirooleja tarjolla.Isot mestarit jättävät taiston väliin, suurimpia suosikkeja ovat pitkään voitoitta pelanneet Stewart Cink, Retief Goosen, Charles Howell III sekä viimevuotinen ykkönen Zach Johnson. Johnson on voittanut kolme kertaa PGA Tourilla, kaikki ykköstilat ovat Georgiasta. Greg Normanin suunnittelemalla TPC Sugarloaf kentällä on juhlinut kahdesti, keväällä 2007 Tiger Woods jäi miehen taakse Mastersissa. Suuri mediahuomio ja mielenkiinto kohdistuu kisaan osallistuvaan Greg Normaniin joka on viimeisten kuukausien aikana pelannut huomattavasti aiempia vuosia enemmän. 53-vuotias entinen maailmanlistan ykkönen on saanut ”virtaa” kihalatultaan Chris Evertilta joka on puolestaan tenniksen ässä ja aikansa kuningatar 70-luvulta. -Chris on rohkaissut minua harjoittelemaan ja kisaamaan, tekemään sitä mistä todella pidän. Olen uudelleen motivoitunut tekemään asioita pelini eteen, enkä näe esteitä menestymiselle, Norman kertoi lehdistölle torstaina. Kun Norman täytti 50 vuotta, Champions Tourin johto toivoi vesi kielellä hänen innostuvan kisaamisesta. Silloin aika ei ollut kypsä, nyt Norman näkee tilanteen toisin. -Pelaan kauden mittaan myös Champions Tourin kisoja, tämä Duluthin kisa on hyvää valmistautumista seuraavan viikon Senior PGA Championshipiin, Norman laskeskeli. Aktiiviuransa aikana Norman sai päälleen ikuisen kakkosen ja Majoreissa epäonnistujan leiman. British Openin hän voitti kahdesti, mutta USA:n majorit päättyivät poikkeuksetta Normanin pettymykseen. Viimeisin, ja useimpien mielestä ikimuistoisin episodi oli Masters 1996 jolloin Norman johti ennen päätöspäivää kuudella, mutta hävisi sunnuntaina 11 lyöntiä Nick Faldolle joka juhli uransa kuudetta ja viimeiseksi jäänyttä Major-voittoa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje