5.3.–12.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][8]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Minea Blomqvist löysi sopivan kovuuden grippiinsä

Tutkapari Annika Sörenstam ja Terry McNamara juhlatuulella US Openissa joka päättyi eagleen © Getty Images

Toimiva grippi ei aina ole itsestäänselvyys myöskään ammattilaisile. Minea Blomqvist löysi sopivan otekovuuden ja lyönti oikeni &copy Getty ImagesHienosti menee, mutta menköön. Minea Blomqvist oli British Openissa paras eurooppalainen, tilanne oli sama ( jaettuna) myös Ruotsissa jossa hän sijoittui toiseksi. Minni Blomqvist oli sunnuntain kierroksen jälkeen tyytyväinen esitykseensä. Tulokset 74-71-63 nostivat häntä kisan edetessä katapultin tavoin, matka loppui käytännössä kesken. -Olin kieltämättä alkuviikosta hieman väsynyt ja mietin jopa, pitikö tämäkin kisa nyt pelata. Loppua kohden ote parani. Mukavaa oli sekin, että vietin kaksi viimeistä päivää Ruotsissa asuvien serkkujeni luona, se piristi. Sunnuntain kierrokselle Blomqvist teki yhden tärkeän, perusasiaan liittyvän päätöksen. -Minulla on ollut gripin kanssa ongelmia. Backsvingissä ote hieman kirpoaa, ja joudun ”regrippaamaan” kesken suorituksen. Se ei tunnu hyvältä. Nyt päätin rangella että perhana pidän niin kovaa kiinni koko suorituksen ajan että varmasti pysyy, Minea kertoi värikkääseen tapaansa. -Ja kyllä kuule kulki, ihan suoraa lyöntiä, 11 kertaa olin alle viidessä metrissä, oli kiva pelata. Siitä se tulos tuli, Minea raportoi Helsinki-Vantaan lentoasemalta . Yön hän saa nukkua Espoon kodissaan, jo maanantaina Finnair lennättää hänet Kanadaan josta matka viikon kuluttua jatkuu Portlandiin. Finnair Masters mukaanlukien tulee kuusi kisaviikkoa putkeen. -Uskon jaksavani hyvin. Sen kisan jälkeen on viikon tauko. Loppusyksyn pelaan LPGA Touria , myös Aasian kilpailut. Toivon tietysti pääseväni myös kauden päättävään Tour Championshipiin ( 30 pelaajaa), Solheim Cup-spekulaatioilla en jaksa itseäni vielä rasittaa. Peli kulkee ja tulosta tulee kun olen keskittynyt hyvin olennaiseen. Timon (Rauhala) kanssa olemme tehneet paljon hyvää työtä. Isänikin joka on suoritusteni suhteen hyvin kriittinen, totesi Ruotsissa että lyön nyt paremmin kuin koskaan, Minea summailee. Vielä kerran muistutuksena. Minea on World Rankingilla ennen viikonlopun kisaa 61:s. Korkeammalla kuin kukaan muu suomalainen koskaan, ja kahdeksanneksi paras eurooppalainen. Jos Solheim Cup joukkue valittaisiin nyt, kuuluisi Blomqvist selkeästi kuuden ensimmäisen joukkoon.

Amy Yang ylivoimainen,Minea Blomqvist nousi toiseksi Ruotsissa

Australiassa varttunut Korean Amy Yang osoitti muille kaapinpaikan Ruotsissa &copy Getty ImagesTuloslista kärjen osalta meni täysin uusiksi Västeråsissa, jossa LET:n pelaajat pitivät Frösåkerin kenttää päätöspäivänä pilkkanaan. Kisaa johtanut Norjan Lill-Kristin Saether taisteli urhokkaasti kärkiparissa, mutta kaukana edellä pelanneet Amy Yang ja Minea Blomqvist tekivät molemmat peräti kymmenen birdietä sekä yhden bogeyn, tulos 63. Korean 18-vuotias Yang oli lopulta ylivoimainen yhteistuloksellaan 14 alle. Neljä pelaajaa, heidän joukossaan siis Minea Blomqvist jakoivat toisen tilan viisi lyöntiä heikommalla tuloksella. Kilpailun emäntä ja juhlakalu Annika Sörenstam hyytyi päätöspäivän varsin kansallisen tason suoritukseen. Kakkosryhmässä kiertänyt Sörenstam sai tuloksekseen 72, hän jakoi kolmen maannaisensa kanssa kuudennen sijan. Tämä oli tietysti valtava pettymys paitsi pelaajalle itselleen, myös yleisölle. Minea Blomqvist loisti sunnuntaina tuloksella 63. Tämä on Minnin paras neljään vuoteen, kesällä 2004 hän pelasi British Openissa sekä Unkarissa tuloksen 62. Avauspäivä vaati Västeråsissa 74 lyöntiä, toinen 71. Kakkostila on Euroopan Tourin uran kolmas, kaksi aiempaa ovat Englannista sekä Unkarista vuodelta 2005. Lisäksi hänellä on tietysti yksi ykköstila ET:lta, Unkarista vuodelta 2004 .Rahassa mitattuna LPGA Tourin kaikki viisi top-20 sijoitusta kuluvalta vuodelta menevät Ruotsin kisan edellä. Blomqvist nousi WR:lla 61:ksi British Openin jälkeen. Tämä on paras suomalaisen noteeraus kautta aikojen. Ruotsin kakkostila saattaa nostaa häntä edelleen. Ennen Talin Finnair Mastersia Minea pelaa vielä Kanadan mestaruuskisoissa sekä Portlandissa, USA:n länsirannikolla. Suomalaisittain TPC-hosted by Annika on yksi kaikkien aikojen parhaista. Ursula Wiktröm venyi hienosti viimeisellä kierrroksella, tuloksensa 67 ja sijaluku 10:s. Tämä oli Wikströmille jo kauden kolmas top-ten sijoitus Euroopassa. Jenni Kuosa ei hänkään murtunut. 12:s sija vaihtui 19:ksi kolmannen kierroksen tuloksen oltua 71. Wikström sai reilut 4000 euroa, Kuosakin yli 2000. Amy Yangia voidaan pitää melkoisensa sensaationa. Hän oli jo alkutalvesta 2006 paras Australiassa amatöörinä pelaamassaan kisassa. Toinen ykkösilta tuli Saksasta keväällä, nyt siis Ruotista kolmas. Ja ikää on vain 18 vuotta. Häkellyttävää. Ruotsin voitto tuotti 30.000 euroa, Minea sai omastaan 13.395 euroa. Yangin tulevaisuus on varmasti USA:ssa, ET:lla hän on vain käymässä. Kisa pelattiin vain kolmen kierroksen mittaisena sateen huuhdottua perjantain pelit mennessään.

Lill Saether johtaa, Jenni Kuosa ja Ursula Wikstr&#246,m hyviss&#228, asemissa Ruotsissa

Ursula Wikström jatkaa hienoja otteitaan naisten Euroopan Tourilla.Kuva Ville KallialaVästerårsin Frösåkerin kenttä oli lauantaina Norjan Lill Saetherille (-9)suosiollinen. Kaudesta 2003 ammattilaisena ilman menestystä pelannut Saether löi tauluun luvut 64 ja siirtyi kolmen kierroksen kisassa kärkeen. Saether on kuluvalla kaudella sijoittunut 12:ssa kisassaan vain kerran kymmnen joukkoon, voittoon hän ei ole yltänyt koskaan. Jäniksena oleminen Ruotsin ET kisassa jossa samaan ryhmään tulevat Lora Fairclough sekä Maria Hjorth ei ole helppoa, varsinkin kun edellisessä ryhmässä kulkee vain kaksi lyöntiä jäljessä oleva Annika Sörenstam (66-71) jota yleisö tulee sunnuntaina kannustamaan ennätyksellisen fanaattisesti hänen viimeisessä kilpailussaan Ruotsissa. Saetherin voittoon uskovia johtoasamasta huolimatta lieneekin vain Norjan puolella rajaa. Jenni Kuosa (-3) oli 17 reikää toista kierrosta pelattuaan 12:na, Ursula Wikström (-1) 25:s. Minea Blomqvist (74-71) kiri hienosti toisen kierroksen alkupuoliskon, sisääntulon kaksi bogeyta veivät mahdollisuudet kärkeen. Eroa Saetheriin on kymmenen lyöntiä. Hienosti avauspäivän pelannut Hanna-Leena Salonen (70-78) on jatkoonpääsyn suhteen kierroksen ollessa vielä kesken rajatapaus. Kaisa Ruuttila (80-75) karsiutui.

Sade typisti Annika S&#246,renstamin kisan kolmen kierroksen mittaiseksi

Mestari jättää tyylikkäät jäähyväiset?. Annika Sörenstam loisti avauskierroksella Västeråsissa &copy Getty ImagesKova sade kasteli Frösåkerin kentän torstain ja perjantain välisenä yönä pelikelvottomaksi. Skandinavian TPC-Hosted by Annika kisa pelataan tästä johtuen kolmen kierroksen mittaisena. Cut-on vasta kahden kierroksen jälkeen. Annika Sörenstam on voittanut kilpailun kuusi kertaa aiemmin.

Annika S&#246,renstam vakuutti avauskierroksella Ruotsissa

Mestari jättää tyylikkäät jäähyväiset?. Annika Sörenstam loisti avauskierroksella Västeråsissa &copy Getty ImagesKaikkien aikojen paras naisgolfari Annika Sörenstampelasi viimeiset kahdeksan reikää kuusi alle, chippasi vielä päätösreiällä sisään ja otti Skandinavian TPC-kisan johdon haltuunsa tuloksella 66. Jännitys ei Västeråsin kisasta mennyt vielä torstaina, mutta vain harva uskalataisi lyödä isoja vetoja Sörenstamia vastaan. Hän on taatusti motivoitunut voittamaan viimeisen Ruotsin kisansa, jo pelkkä yleisön kannustus kantaa häntä kohden voittotaistoa. -Tämä oli yksi parhaista kierroksistani pitkään aikaan. Sain sisääntulossa ( 1-9) paljon puttejakin sisään. Yleisö oli mahtavaa, sadat ihmiset jaksoivat kurjassa kelissä seurata koko kierroksen ajan, se tuntui hyvältä, Sörenstam jakoi kiitosta iltapäiväkierroksensa jälkeen. Viikonloppuna väkeä on varmasti moninkertainen määrä, yhteensä 93 kertaa ammattilaisurallaan ympäi maailman voittanut Sörenstam saa tunnetusti ruotsalaisfanit liikkeelle. Tämän kilpailun hän on voittanut jo kuudesti, seitsemäs olisi oma ennätys kaikki kisat huomioiden. Toisen sijan avauspäivän jälkeen jakavista Johanna Headista sekä Anna Rossista tuskin on Sörenstamin uhkaajiksi. Paula Marti (69), Amy Yang (70) sekä Lotta Wahlin (70) ovat avauspäivän jälkeen ne, joilta voisi eniten odottaa jättiyllätystä. Hanna-Leena Salonen ( 70) on yhdeksäntenä, myös Jenni Kuosa (71) aloitti vahvasti. Ursula Wikström ( 72) on myös rajan oikealla puolella 30:na. Minea Blomqvisti avauskierros (74) oli pettymys, alavireisesti koko kauden pelannut Kaisa Ruuttila (80) joutunee pakkaamaan tavaransa perjantain pelien jälkeen. Koska kilpailussa jaetaan palkintorahaa ”vain” 200.000 euroa, nostavat Salonen ja Kuosa merkittävästi sijoitustaan rahalistalla vain mikäli ovat vahvasti kymmenen joukossa.

Suzann Pettersen teki oharin norjalaisille

Money talks. Suzann Pettersen pelaa Norjan asemasta Portlandin kisan Oregonissa &copy Getty ImagesNorjassa on odoteltu koko alkukauden elokuun neljättä viikonloppua ja Suzann Pettersenin osallistumista SAS MASTERSIIN jonka hän voitti ylivoimaiseen tyyliin kaudella 2007. Keskiviikkona, vain kaksi viikkoa ennen kisan alkua Petterseniltä tuli kuitenkin ilmoitus, että hän vetäytyy kilpailusta ja pelaa samanaikaisesti LPGA Tourin kisan Portlandissa, Oregonissa jossa hänen välinevarustajansa Nike pitää pääkonttoriaan. -Evian Masters ja British Open eivät kohdallani menneet niiin hyvin kuin olin toivonut. Nyt minun täytyy keskittää huomioni LPGA Tourin kauden viimeisiin kisoihin jotta saan varmistettua paikkani isoihin kisoihin joihin otetaan vain osa pelaajista ( Tour Championships), Pettersen kirjoitti tiedotteessaan. -Olen aina pyrkinyt osaltani antamaan tukeni norjalaiselle golfille, SAS Masters on tärkeä kisa ja sen jättäminen väliin oli vaikea ratkaisu. Haluan olla mukana taas vuoden 2009 tapahtumassa, Pettersen vakuutti. Norjassa tähden valinnasta on jo noussut luonnollisesti kova poru. Sekä kisan järjestäjät kuin seura Haga GK ovat olleet luonnollisesti lähes järkyttyneitä tähden oharista. Vaikka SAS Masters oli viimevuonna Pettersenin yhden naisen show ja onnistunut tapahtuma, ovat sponsorineuvottelut myös vuonojen maassa sujuneet nihkeästi myös tämänvuotiseen tapahtumaan. Selvää on, että kaudelle 2009 sopimusten teko on entistä hankalampaa. Kisassa jaetaan palkintorahaa 200.000 euroa, Portlandissa euroiksi muutettuna yli viisinkertainen summa. Suzann Pettersen oli kauden 2007 yllättäjä LPGA Tourilla. Hän saavutti uransa ensimmäisen voiton, otti niitä lopulta häkellyttävästi viisi, kruunuksi kuudentena SAS Mastersin Norjassa. Kuluvalla kaudella paras sijoitus on toinen tila, tähti on varmasti turhautunut ja kovien paineiden alla. Kisajärjestäjät Norjassa ovat houkutelleet kisaansa myös Laura Daviesia, mutta tämä ei ole näillä näkymin kisaan osallistumassa. Viikkoa myöhemmin pelattavaan Finnair Mastersiin Taliin on saatu varsin kattavasti ET:n parhaimmistoa, mm. Gwladys Nocera, Rebecca Hudson, Amy Yang sekä peräti viisi kivikovaa amatööriä Thaimaasta, Kiinasta, Koreasta Japanista. Kilpailun promoottorin Infront Finlandin varatoimitusjohtaja Tero Kumpulainenkertoo, että yhden supertähden kanssa on vielä neuvottelut käynnissä. -Kisan valmistelut ovat sujuneet hienosti, kenttä on kunnossa, samoin organisaatio. Kun Minea vielä on tehnyt loistavaa tulosta USA:ssa, ovat odotukset todella korkealla. Pääsemme toivottavasti ilmoittamaan tuon tähden nimen seuraavan viikon aikana, Kumpulainen uskoo. Kaudella 2005 Talin kilpailun ulkomainen tähtipelaaja oli Suzann Pettersen, seuraavana vuonna yksi maailman kaikkien aikojen parhaista, Laura Davies joka viihtyi Suomessa varsin hyvin saatuaan matkan aikana tavata mm. Sami Hyypiän.

Annika S&#246,renstam kisailee viimeisen kerran kotimaassaan

Maailman kaikkien aikojen parhaaksi nimetty naisgolfari pelaa viimeisen, omaa nimeään kantavan kisansa kotimaassaan ja palkintopotti on Tourin pienimpiä, maailmantähdet ja nimekkäät kirittäjät loistavat poissaololaan. Ruotsalaisetkaan eivät siis onnistu kaikessa. Eihän siinä näin pitänyt käydä, huokaisevat pettyneet ruotsalaiset kun Annika Sörenstam joutuu pelaamaan päätöskisansa Frösåkerissa tapahtumassa jossa on palkintopotissa vain 200.000 euroa. Valmisteluissa meni joku asia pahasti pieleen ja talous jäi varmistamatta. Laskua edellisvuodesta ( 525.000) on yli 60 %, entisten pääsponsorien jätettyä uusimatta sopimuksiaan. Apuun tuli Rolex, jonka 200.000 dollarin satsaus pelasti kisan. Sörenstamia ei varmastikaan häiritse suoranaisesti palkintopotin pienuus, vaan se, että hänen loistelias uransa päättyy kotimaassa kisaan jossa vakavimmat vastustajat ovat Ruotsista. Pettynyt hän voi olla perustellusti myös siiihen, että ruotsalaistähdistä Carin Koch sekä Helen Alfredsson keksivät loppuviikoksi muuta ohjelmaa. Omaa nimeä kantavan kisan putoaminen miniluokkaan tuntuu varmasti samalta kuin märän rätin heittäminen vasten kasvoja.Aiempina vuosina Sörenstam on saanut houkuteltua mukaan mm. Natalie Gulbisin sekä Lorena Ochoan.Yksi merkittävä aikakausi ruotsalaisessa golfissa päättyy, eikä vastaavalla tavalla naisgolfia dominoinutta pelaajaa länsinaapurista ole näkyvissä. -Olen todella pettynyt siihen, että sponsorit jättivät kisan. Tänävuonna tehdään tappiota, kaudella 2009 teen entistä enemmän kisan eteen, vaikken olekaan pelaamassa, Sörenstam lupasi. Ruotsalaiset juhlivat Sörenstamia pitkin viikkoa, mielenkiintoista on nähdä, kuinka hän ehtii keskittyä peleihin. Kuluvalla kaudella Sörenstam on voittanut jo kolmasti, edellisvuonna paras sijoitus oli toinen, joten kehäraakkkina Sörenstam ei areenoita jätä. Kaisa Ruuttilan paras sijoitus kuluvalla kaudella on 37:s.Suomalaisia on mukana ET:n kilpailussa enemmän kuin kertaakaan kuluvalla kaudella. Minea Blomqvist lukeutuu ehdottomasti suosikkeihin, uransa parasta kautta pelaava Ursula Wikström haastajiin. Kaisa Ruuttila on jäänyt kauden aiemmissa kisoissaan sivurooleihin. Uusiakseen korttinsa Ruuttila tarvitsisi loppukesän ja syksyn peleissä useita hyviä sijoituksia. Hanna-Leena Salonen ja Jenni Kuosa pelaavat kuluvalla kaudella enimmäkseen Ruotsin Touria, TPC-hosted by Annika on heille puitteiltaan ja yleisömäärältään varmasti kauden kohokohta. Annika Sörenstamin pelit eivät toki pääty viikonlopun kisaan. Hän pelaa loppuvuoden LPGA Touria ja haluaa varmasti vielä ottaa yhden ison voiton. Sellainen olisi tarjolla esimerkiksi Tour Championshipissa jossa voittaja kuittaa miljoona dollaria. Vihoviimeisen kisansa Sörenstam pelaa kuitenkin ET:lla Dubaissa joulukuussa. Seuraavassa päällimmäisiä Annika Sörenstamin saavutuksista: 88 voittoa ympäri maailman 72 voittoa LPGA Tourilla 10 Major voittoa World Golf Hall of Fame n jäseneksi vuonna 2003 Pelannut ainoana naisena tuloksen 59 (-13,vuonna2001) Paras LPGA Tourin kierroskeskiarvo 68.69 (2004) Ensimmäinen nainen joka ylitti uran ansioissa LPGA Tourilla 20 miljoonan dollarin rajan.

Annika Sörenstamin kotisivut

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje