Känner du en stickande smärta under foten om morgnarna? Du kan ha en mycket vanlig åkomma - Golfpiste.com

28.6.–5.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][27]
KilpailuaSuomalaista
mainos Ajankohtaista

Känner du en stickande smärta under foten om morgnarna? Du kan ha en mycket vanlig åkomma

Hälsporre kan bokstavligen uppstå hos vem som helst, men med rätt behandling blir man effektivt av med den.

Hälsporre, som även kallas plantar fasciit, är en vass smärta i hälen som beror på en inflammation i senhinnan som fäster i hälbenet. Till en början visar sig symtomen som en stickande smärta om morgnarna, vilken lättar något då man sträcker på fotsulan. Men vad beror smärtan på?

– Långvarig eller kraftig belastning, stående arbete eller övervikt orsakar hälsporre. Även den nuvarande löptrenden verkar ha bidragit till att det uppstår besvär också hos annars fysiskt helt friska personer, berättar försäljningschef Niina Jokinen från Sabora Pharma Oy.

Hälsporre kan uppstå hos vem som helst utan att se till åldern. Om besvären varit långvariga och inte har behandlats kan de i värsta fall behövas en kortisonspruta eller operation.

Ofta finns det inget behov av några drastiska åtgärder, eftersom lösningen är att i god tid göra motrörelser i senan under foten. Med hjälp av Thermoskin plantar fasciit-nattskena kan foten sättas i en lindrande ställning.

– Med hjälp av skenan sätts fotsulan i en lindrig motrörelse, som drar tårna lätt uppåt. Den följer också rekommendationerna om god medicinsk praxis, och behandlingen bör upprepas i två till tre veckor, berättar Jokinen.

Känner du en stickande smärta under foten om morgnarna?

Även stretching samt de skor som används har en viktig roll både då det gäller att behandla besvären och att förebygga dem. Många lider av hälsporre särskilt på våren då stadiga vinterskor byts ut mot lättare skor.

Behandlad hälsporre kommer ofta tillbaka, men den kan förebyggas med Sabora Pharmas anatomiska Thermoskin FXT-kompressionsstrumpa.

– Strumporna passar särskilt bra för idrottare samt för dem som står mycket i sitt arbete, säger Jokinen.

Om du misstänker att du lider av hälsporre eller upplever att du hör till riskgruppen, lönar det sig att påbörja behandlingen så snabbt som möjligt.

Förebyggande Thermoskin FXT-strumpor och nattskena säljs på välsorterade apotek samt i nätaffären Askelterapia.fi, som även har ett urval ergonomiska arbetsskor.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje