Suomen Golfliiton tuomari Arto Teittinen muistuttaa, että suurin osa sääntörikkeistä johtuu pelaajien tietämättömyydestä.
Säännöt ovat golfissa keskeinen osa peliä. Niitä tulee noudattaa kentällä kirjaimellisesti, eikä joustovaraa ole. Oma lukunsa on, jos harjoituskierrokselle lähtevä peliryhmä päättää keskenään, että sääntöjä voidaan kentällä soveltaa. Tämä ei kuitenkaan ole mahdollista kilpailuissa tai silloin, kun pelaaja pelaa tasoituskierrosta.
Suomen Golfliiton tuomari ja sääntökouluttaja Arto Teittinen sanoo, että valtaosa sääntörikkeistä perustuu puhtaasti tietämättömyyteen. Toisinaan sääntöihin tulee muutoksia, joista pelaaja ei ole kartalla. Tästä syystä jokaisen golfarin kannattaisi kerrata tasaisin väliajoin sääntöjä ja pitää niiden osalta itsensä ajan tasalla.
Kysyimme Teittiseltä, mihin sääntöihin liittyvät golfin harrastajien yleisimmät sääntörikkeet. Niitä hän löysi tusinan verran.
Pallon pudottaminen eli droppaaminen
Dropataan hyvään paikkaan, mutta ei sääntöjen mukaiseen paikkaan.
Droppi ei pysy pudotusalueella, mutta peliä jatketaan ilman uutta droppia.
Dropataan vanhojen sääntöjen mukaisesti olkapään korkeudelta.
Rangaistus: kaksi lyöntiä tai yksi lyönti
Siirtosääntö
Siirtosääntö sallii pallon siirtämisen vain yhden kerran. Virhe tapahtuu, jos…
Kerran siirrettyä palloa siirretään toisen kerran.
Ruohotupsun päälle siirretty pallo valahtaa paikaltaan, ja pallo siirretään takaisin tupsun päälle.
Rangaistus: kaksi lyöntiä (väärästä paikasta pelaaminen)
Varapallo
Ilmaistaan epäselvästi, että aiotaan lyödä varapallo, kun alkuperäinen pallo on mennyt hankalaan paikkaan. ”Jos ennen lyötyä varapalloa ei sanota mitään, sanotaan jotain epäselvästi tai ilmoitetaan ’lyön toisen’, tulee lyödystä varapallosta pelipallo.”
Rangaistus: kaksi lyöntiä, jos jatketaan alkuperäisellä pallolla
Neuvo
Kysytään pelikaverin käyttämää mailaa ennen omaa lyöntiä.
Kerrotaan, mitä itse tekisi samassa tilanteessa. (sääntöihin liittyvissä asioissa voi neuvoa)
Annetaan svingivinkkejä pyytämättä ja yllättäen.
Rangaistus: kaksi lyöntiä
Lipun linjassa taaksepäin (kun esimerkiksi vapaudutaan pelaamattomasta paikasta)
Tulkitaan sääntö väärin.
Rangaistus: kaksi lyöntiä
Pallon etsintäaika
Ylitetään etsintäaika, ja pallon löytyessä jatketaan kyseisellä pallolla.
Ylitetään pallon etsintäaika reilusti = pelin viivyttäminen
Rangaistus: tuloksen hylkääminen (DQ) tai yksi/kaksi lyöntiä
Pallon tunnistaminen
Löydetään pallo, ja nostetaan se ylös merkitsemättä alkuperäistä paikkaa.
Tai nostetaan pallo tunnistamista varten ylös, vaikka se ei ole tarpeellista.
Rangaistus: yksi lyönti
Out-paalu
Siirretään valkoista out-paalua samalla tavalla kuin muitakin paaluja.
Rangaistus: kaksi lyöntiä
Etäisyysmittarin käyttö
Etäisyysmittariin on jäänyt korkeuden mittaus päälle.
Rangaistus: tuloksen hylkääminen
Väärä viheriö
Seistään väärällä viheriöllä, kun lyödään palloa väärän viheriön vierestä.
Pelataan väärältä viheriöltä.
Rangaistus: kaksi lyöntiä
Hiekan tai irtomaan siirtäminen
Siirretään hiekkaa tai irtomaata muualla kuin viheriöllä.
Rangaistus: kaksi lyöntiä
Lyöntivuoro reikäpelissä
Lyödään palloa väärällä vuorolla reikäpelissä.
Rangaistus: vastustaja voi vaatia lyönnin uusittavaksi
On hyvä muistaa, että säännöt riittävän kattavasti tunteva pelaaja välttyy turhilta rangaistuksilta ja toisinaan säästää lyöntejä kierroksella. Jos on epävarma, miten tilanteessa pitäisi toimia, on aiheellista kysyä tuomarilta tai säännöt paremmin tuntevalta henkilöltä oikea tulkinta.
Varapallo … rangaistustilanteessa (jatketaan alkuperäisellä, vaikkei ole ilmoitettu varapalloa) lienee kyse väärällä pallolla pelaamisesta, seurauksena on kaiketi hylkääminen, ellei reikää pelata oikein ennen seuraavan reiän avausta.
Yks h….. sääntöviidakko koko laji.
Tota listaa voi jatkaa koko sen järjettömän sääntöraamatun läpi. Sääntöjä ei osaa kukaan muu kun tuomari. 90 % ei osaa edes yksinkertaisimpiä vesieste ym sääntöjä.
Eiköhän olisi aika tulla tähän. päivään ja karsia pois 90 % säännöistä, tekisi lajille hyvää.
Niin, kyllähän sitä palloa voisi lätkiä kuinka vaan ja mistä vaan ehkä potkaisemalla parempaan paikkaan jne.
Nykyisin ei ole vesiesteitä vaan este alueita…..
Jos siirtosäännössä pallo ei pysy siinä paikassa, johon sen asettaa esim ruohotupsun päällä, niin se on asetettava uudelleen samaan paikkaan tai eri paikkaan. Jos ei aseta uudelleen, niin on tapahtunut virhe. Tuosta jutusta voi saada väärän käsityksen tästä.
Ei taida olla näin.
Kyllä on. Vasta kun pallo otteen irrotessa pysty paikallaan, on asettaminen tapahtunut oikein.
Entäs kun se pallo putoaa vaikkapa 5 sekuntia otteen irtoamisen jälkeen?
Silloin pelataan uudelta sijaintipaikaltaan. Tässä öli kyllä uusissa säännöissä joku poikkeus, jos vierii vesiesteeseen, mutta en jaksa sitä nyt selvittää. Lähtökohtaisesti laillisen asettamisen jälkeen ei saa asettaa uudelleen.
Korjaan: estealueelle.
No tulihan se sieltä.
Mallipaikallissäännöissä sanotaan, että on ”…toimittava pallon takaisin asettamisessa Säännöissä 14.2b(2) ja 14.2e olevien toimintatapojen mukaisesti.” Sääntö 14.2b(2) määrittää tavan, kuinka pallo asetetaan paikalleen. Sääntö 14.2e taas kuvaa menettelyn siinä tapauksessa, että asetettu pallo ei pysy alkuperäisellä paikallaan. Silloin tulee säännön mukaan yrittää toisen kerran asettaa pallo. ”Jos pallo ei vieläkään pysy tällä paikalla, täytyy pelaajan asettaa pallo takaisin mahdollisimman lähelle alkuperäistä paikkaa, jossa pallo pysyy paikallaan.” Jos pallo vierähtää tupsun päältä, se ei ole silloin pysynyt paikallaan. Mitään sekuntimääriä ei säännöissä ilmoiteta. Kirjaimellisesti tulkittuna, jos pallo vierähtää tupsun päältä vaikka 10 sekunnin kuluttua siitä, kun pelaaja irroittaa sormensa pallosta, se ei ole pysynyt paikallaan.
”90 % ei osaa edes yksinkertaisimpiä vesieste ym sääntöjä.”
En itsekään osaa enää noita yksinkertaisempia ”vesiestesääntöjä”.
Miten kahvitauko? Tarpeeton viivyttely tai pelin keskeyttäminen (säännöt 5.6 ja 5.7)
Mulle sopii se lyhyt kahvitauko (10min), siinä piilee kuitenkin ongelma: tauko voi venyä, kun kukaan ei valvo ja jotkut haluavat mennä suoraan takaysille. Ehkä pitäisi olla kaikille pakollinen tauko tai ei ollenkaan taukoa.
Niin kysymykseni onkin se, että onko kahvitauko sääntörike ja kumpaa sääntöä siinä tapauksessa rikotaan (5.6 tai 5.7). En ole ammattilaisten kilpailussa kahvitaukoja nähnyt.
Mitkähän 10% säännöistä oka jättäisi jäljelle?
Selkeät ja yksinkertaiset säännöt, jotka keskittyvät pelin oikeaan sujuvuuteen,joista edes suurimman osan olisi ihmisillä mahdollisuus oppia.
Ei sääntöjä, jotka eivät vaikuta peliin, kuten esim yllämainituissa vaikka sääntö, jos jalkasi on väärän griinin päällä kun pelaat sen läheltä, pelaat väärältä viheriöltä. Ja kaikenlaisia piiloansoja, joita golfin säännöt on täynnä.
Katsoin juuri jotain kv säääntökirjaa, siinä oli 240 sivua. Eikö ne saisi vaikka 24 sivuun.
Mutta kun suuri osa golfareista ei halua oppia sääntöjä. On paljon mukavampaa pelata omilla ”hyvävelisäännöillä”.
Pollon droppi väärältä korkeudelta, tuota tapahtuu usein, kumma kun ei porukka pysty pitään jalkaa suorana kun droppaa Välimäki droppas, tiputti eka noin 16cm nilkan yläpuolelta tuomari pisti droppaan uudestaan.
Golfissa on kuitenkin sääntöjä vähemmän kuin liikennesääntöjä ja kummasti ihmiset siellä liikenteessäkin liikkuvat (vaikka aika ajoin liikennesääntöjäkin rikotaan).
Säännöt on sitä paitsi tehty helpottamaan peliä, eli suurimmassa osassa tapauksia pallo voidaan pelata sijaintipaikalta. Voit halutessasi vapautua, mutta se pitää tehdä sääntöjen mukaan. Esimerkiksi siirtosääntöä ei tarvitse käyttää ja estealueeltakin voi palloa jatkaa (joskin jalat voivat kastua).
Jotkut säännöt on myös tehty paitsi turvallisuuden vuoksi, niin myös säästämään kenttää. Esimerkiksi vapautuminen kiinteästä esteestä on turvallisuutta paitsi itselle, myös kanssapelaajille. Esimerkiksi väärän viheriön sääntö suojaa viheriötä, ettei sieltä lyödä divotteja tai pyöräytetä golfkenkää.
Eikö tuossa väärä viheriö kohdassa saa lyödä palloa, koska se on väärän viheriön vieressä? Ei viheriöllä. Mikäli olen näitä kirjoitettuja sääntöjä ymmärtänyt tuosta ei rangaistuslyöntejä tule.
Jos pallo ei ole väärällä viheriöllä, mutta lyötäessä joutuisi ottamaan stanssin viheriön puolelle, täytyy ottaa vapautus siten, etteivät jalat ole viheriöllä.
Mikä sääntö tämän määrää? En löytänyt sääntöä, missä kielletään jalkojen oleminen tässä tilanteessa viheriöllä.
Sääntö 13.1f
Putterin ankkurointikielto näyttäis olevan sääntö jota rikotaan toureilla, eli peukalo on rintakehää vasten. Toki vaikeaa todistaa ilman röntgenlaseja.