Lomagolfissa pelattavien kenttien griineillä piilee kommervenkki, jota ei Suomesta löydä - Golfpiste.com

19.11.–26.11. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][2]
KilpailuaSuomalaista
Oma peli

Lomagolfissa pelattavien kenttien griineillä piilee kommervenkki, jota ei Suomesta löydä

Grainiä vai ei? Sitä joutuu ammattilaisetkin griineillä miettimään. Kuva: Getty Images

Lämpimissä maissa ruoholaatu on usein erilaista kuin kotimaassa. Se muuttaa pelaamista muun muassa viheriöillä.

Ruohon kasvusuuntaa viheriöillä kutsutaan grainiksi. Osalle golfareista asia on hyvinkin tuttu, kun taas jotkut eivät ole koskaan kuulletkaan koko termistä. Sinänsä se on ennen muuta Suomessa ymmärrettävää, koska maamme griineillä ei juurikaan grainia ole.

Sitä vastoin lämpimien maiden golfkenttien viheriöillä grain on yleinen ilmiö. Grain tunnetaan erityisesti griineillä, joiden ruoholaadun ominaispiirre on kasvaa ennemmin sivu- kuin pystysuuntaan. Bermudaruoho on yleinen esimerkki tällaisesta horisontaalisesti kasvavasta heinästä.

Grainin havaitseminen tuottaa harmaita hiuksia maailman parhaille ammattilaispelaajillekin, joten sen löytäminen griineiltä ei aina ole helpoin tehtävä. Muutamia konsteja siihen on joka tapauksessa olemassa.

Ulkomailla pelaajien kannattaisi viettää edes jonkin verran aikaa puttigriinillä

Perusohjenuora on, että jos ruohon vihreä väri on tummempaa, kasvaa se katsojaa kohti. Vaaleampi ruoho taas kasvaa poispäin. Mailanlapaa liikuttamalla pitkin viheriönpintaa voi saada selville ruohon kasvusuunnan, mikä tosin ei ole sallittua ennen lyöntiä, jos pelataan sääntökirjan mukaan. Myös reiän reunoilta grainin voi havaita.

Grainista puhuttaessa on syytä muistaa, että puttaamista mullistavasta asiasta ei ole kysymys. Puttaamisen olennaiset kulmakivet täytyy ”graingriineilläkin” hallita, mutta grainin onnistunut lukeminen antaa parhaassa tapauksessa viimeisen silauksen puttiin. Lopputuloksena pallo putoaa kuppiin eikä mene kymmentä senttiä ohi.

Lomagolfaajien kannattaa madaltaa odotuksiaan

Monien suomalaisten ulkomaan suosikkikohteiden griinit poikkeavat yleisesti Suomen kentistä esimerkiksi muotoiluiltaan. Puttaaminen on siten lähtökohtaisesti paikka paikoin merkittävästi erilaista kuin mihin me olemme Suomessa tottuneet.

Varsinkin talvikaudella puttaaminen voi aiheuttaa haasteita etelän kentillä. Tuntuma kulmarautaan ei mahdollisesti lähentele heinäkuun parasta fiilistä ja ylipäätään puttaamisesta ei saa heti kiinni. Lomagolfista pitäisi pystyä kaikesta huolimatta nauttimaan, ovathan hetket ainutlaatuisia.

Silloin omien odotusten rimaa on syytä laskea ihan kunnolla alaspäin. Itselle saa olla armollinen. Ja sen jälkeen ottaa harjoitusviheriöllä vieraileminen osaksi peliohjelmaa.

”Suomessa harkkagriinillä käydään ehkä nopeasti pyörähtämässä. Ulkomailla pelaajien kannattaisi viettää edes jonkin verran aikaa puttigriinillä. Silloin he voisivat tutustua vallitseviin olosuhteisiin ja ottaa tuntumaa vaikkapa grainiin sekä kaikkinensa siihen, miten pallo viheriöllä käyttäytyy”, sanoo matkanvetäjänä usein toiminut PGA pro Juha Hakulinen.

Lukuisia golfareita matkoillaan nähnyt Hakulinen kehottaa reissuille suuntaavia suhtautumaan puttaamiseen pelinä pelin sisällä ja antamaan sille oman arvonsa. Kirjanpito puttien lukumäärästä on klassinen tapa huomata, miten puttaaminen on sujunut.

”Pitää muistaa, että kaikki kolmemetriset putit eivät ulkomaillakaan uppoa reikään, vaikka se kuinka mukavaa olisikin. Itseltä ei siis kannata odottaa liikoja, vaan iloita onnistumisista ja epäonnistumisten kohdalla miettiä, mikä meni pieleen.”

”Mitä grainiin tulee, niin sitä ei pidä pelätä. Ennemminkin tiedostaa ja ottaa asia huomioon varsinkin silloin, jos meinaa putata toistuvasti hyvin. Vaikkapa viikon mittaisella golfmatkalla ei voi tulla grainimestariksi”, Hakulinen huomauttaa.

Kuten aiemmin jo todettiin, osa golfareista tietää grainin, osa ei. Golfmatkoilla jako on yleensä samanlainen. Reaktiot grainin suhteen vaihtelevatkin sen mukaan, onko aiemmin putannut sellaisilla griineillä, joissa grain on voimissaan ja luonnollisesti tiedostanut sen.

”He, jotka ovat ensimmäistä kertaa pappia kyydissä, usein hämmästyvät kuinka pallo voi mennä sinne, minne se meni. Opetusmatkoilla aihe nostetaan tarvittaessa esille. En nyt heti menolennolla ala pelottelemaan ihmisiä sillä”, Hakulinen letkauttaa.

Yhtä kaikki, toivottavasti ulkomaille suuntaavat golfarit nauttivat puttaamisesta. Grainillä tai ilman.

Lue seuraavaksi: Totta ja tarua grainista: mitä se on ja miten se vaikuttaa puttaamiseen?

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (3 kpl)