19.3.–26.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][10]
KilpailuaSuomalaista

19.3.–26.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][10]
KilpailuaSuomalaista
Amatöörigolf - Kilpagolf

Erkko Trophy kaipaa päivitystä

Aiemmin maamme ylivoimaisesti tasokkain amatööritapahtuma on näivettymässä kotimaisten pelaajien keskinäiseksi kisailuksi hiekkalaatikolla.

<a href=Kim Koivu (vas.) voitti Tuomas Nukarin kuuden lyönnin marginaalilla." width="980" height="551" />

Kim Koivu (vas.) voitti Tuomas Nukarin kuuden lyönnin marginaalilla.

Erkko Trophyssa Kim Koivu jatkoi mainiota kauttaan saaden kiertopokaaliin nimensä suvereenin esityksen jälkeen. Peliuransa asteittaista lopettamista suunnittelevan Rosa Rantasen ykköstila oli yksi kisan historian suurimmista yllätyksistä.

Hämmmästystä herätti se, että mukana oli vain 12 ulkomaalaispelaajaa miesten sarjassa. Naiset pelasivat kotimiaisin voimin ainoan ulkomaalaisen keskeytettyä avauskierroksella.

Rosa Rantanen on löytänyt peliinsä aivan uuden vaihteen.. Kuva Juha Hakulinen

Rosa Rantanen on löytänyt peliinsä aivan uuden vaihteen.. Kuva Juha Hakulinen

Ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin Erkko Trophyyn ei saatu täyttä pelaajamäärää. Osallistuvien maiden ja pelaajien tason osalta viikonlopun kisa oli selkeä pohjanoteeraus kisan formaatin uudistamisen (1984) jälkeen.

Erkko Trophylla on eurooppalaisessa mittakaavassa loistava lähihistoria takanaan. Ensimmäinen kisa käytiin 1966. Kaudesta 1984 eteenpäin mukaan saatiin muutama vahva yhteistyökumppani, kisaan liitettiin ulkomaisten ammattiaiskisojen esimerkin mukaisesti am-am joukkuekilpailu, jossa huippuamatöörin tiimissä oli kolme yhteistyökumppanin nimeämää pelaajaa.

SAS ja Silja Line järjestivät matkat ulkomaisille pelaajille ja joukkueille, Sokos Hotels majoituksen. Ammattilaiskisojen tapaan paikalliskuljetuksetkin hoidettiin ulkomaisille vieraille. Vastuun tästä kantoi pitkään Volvo, tämän vuotisessa tapahtumassa yhteistyökumppanina oli Mercedes Benz.

Ulkomaiset pelaajat saivat kuninkaitten kohtelun.

Major-voittaja ja European Tourin tähtiä

Erkko Trophyssa on nähty kymmenittäin European Tourille yltäneitä pelaajia. Nimekkäimpiä näistä ovat Ross Fisher, Simon Dyson, Paul Broadhurst, Niclas Fasth sekä Alvaro Quiros. Naisten sarjan vuonna 1981 vain 15-vuotiaana voittanut Liselotte Neumann  nousi US Openin ykköseksi 1988.

Am-Am kisa pidetään edelleen, yhteistyökumppaneista SAS ja Silja Line ovat jääneet pois. Kun ilmaiset matkat otettiin ulkomaalaisilta pois, vaikeutui huippujen mukaan saaminen oleellisesti.

Ruotsalaisten mukaan saamisessa suuri rooli oli maan Golfliitossa pitkään vaikuttaneella Anna Kristina Brändströmillä ( os. Broman).

Emma Cabrera on yksi Talissa voittaneista ulkomaisista naispelaajista..

Emma Cabrera on yksi Talissa voittaneista ulkomaisista naispelaajista..

Muualta Euroopasta tuleville ilmaiset lennot ja ylöspito kuljetuksineen olivat houkuttimina parasta a-luokkaa vaihtoehtoina olevissa kansainvälisissä amatöörikisoissa.

Ajat ovat muuttuneet monella tavalla muutenkin.

”EGA:n kalenteri on täynnä kisoja. Päällekkäisyyksiä ei voi välttää. Elokuu on vaikea ajankohta, melkoinen osa yliopistopelaajista on jo lähtenyt USA:han, edellisviikolla pelattiin henkilökohtaisista EM-mitaleista. Parhaat amatöörit pääsevät pelaamaan Challenge Tourille ja satelliittikiertueille. Amatöörikisojen vetovoima ei ole samalla tasolla kuin aiemmin”, luettelee Golfliiton kilpailupäällikkö Juha Juvonen haasteita.

Yleisömäärä ja kisan näkyvyys kansallisissa medioissa ovat myös varsin pieniä. Am-Am-kilpailu on yhteistyökumppanien kannalta lähes ainoa, mutta sitäkin arvokkaampi vastine taloudelliselle panostukselle. 80-luvulla Talin tapahtuma oli luokassaan yksi harvoista pro-amit mukaan lukien ja maamme arvostetuin.

Nyt markkinoilla on kymmeniä lähes vastaavia yrityksille myytäviä pro-am tapahtumia.

”The Finnish Amateur Championshipin kilpailullinen asema ja tasokkaiden ulkomaisten pelaajien saaminen mukaan on mielestäni aivan keskiössä. Meidän on tärkeää saada järjestettyä Suomessa jatkossakin kisa, jonka kautta saa World Ranking-pisteitä. Mielestäni yksi tutkimisen arvoinen vaihtoehto olisi vaihtaa päittäin heinäkuussa pidettävien SM-kisojen ja Erkko Trophyn päivämääriä”, ehdottaa Juvonen

”Yhteistyökumppanien ja yritysten kannalta heinäkuu on lähes mahdoton ajankohta. Kisaa pitäisi markkinoida ja viestittää sen olemassaolosta ponnekkaammin ulkomaille. Panostukset siihen ovat jääneet viimeisten vuosien aikana turhan pieniksi”, heittää HGK:n puheenjohtaja Lauri Gulin palloa Golfliiton suuntaan.

HGK:n ja Golfliiton sopimus Amateur Open Championshipin järjestämisestä Talissa on voimassa ”toistaiseksi”, vuoden kerrallaan.

<a href=Lauri Ruuska ja Marika Voss veivät kaudella 2014 voittopokaalit Savoon, Tarina Golfiin." width="505" height="377" />

Lauri Ruuska ja Marika Voss veivät kaudella 2014 voittopokaalit Savoon, Tarina Golfiin.

Muutkin kentät ovat olleet sen järjestämisestä kiinnostuneita, Erkko Trophy on ikuisesti kuitenkin HGK:n nimissä pidettävä kilpailu. Näiden kahden erottaminen toisistaan saattaa sekin tulla kysymykseen.

Erkko Trophy-The Finnish Amateur Championshipin tilanteesta on syytä tehdä pikaisesti  perusteellinen selvitys ja kartoitettava kaikki toimivat mallit kisan kehittämiseksi.

Tasokkaiden huippupelaajien runsas osanotto on myös kotimaisille amatööreille, yhteistyökumppaneille ja katsojille Erkko Trophyn se tärkeä osanen, joka tekee tapahtumasta kauden kohokohdan.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje