11.–18.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][10]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt - Välineet

Kun harrastus lähtee käsistä, voi syntyä huippuluokan mailapaja: Vili Custom Fit

hot-list-banner

Nordcenterissä fittausstudiotaan pyörittävä Vili Viljamaa ottaa kaksi asiakasta päivässä. Se riittää, kun onnistumisprosentti on kohdallaan.

Vili Custom Fit -lyöntistudion seinällä on kehyksissä Dynacraft-merkkinen rautasetti muistutuksena siitä, mistä kaikki alkoi.

Vili Viljamaa osti mailat viime talvena nettihuutokaupasta niiden kolmannelta omistajalta – ja rakensi ne yli kaksikymmentä vuotta sitten. Oman setin mies päätti rakentaa, kun rautamailoista napsui harrastuksen alkuvaiheessa varsia poikki tuon tuostakin. Sen jälkeen mailanrakentelu on lähtenyt ”pahasti käsistä”.

”Kunnon esimerkki lumipalloefektistä.”

Varsinaisella työurallaan Viljamaa piti työkalunsa tarkasta näpeissään. Hän eläköityi ilmavoimien hävittäjälentäjän työstä nelikymppisenä, 2007, mutta ammatti oli ehtinyt jättää jälkensä. G-voimien puristuksessa ja suihkuhävittäjän rynkytyksessä kuusi välilevyä on antanut periksi.

”Nykyään pelaan 40–50 kierrosta vuodessa, mutta yhdeksän reiän ajan voin pelata tulosta. Takalenkkiä selkä ei enää kestä”, Viljamaa kertoo.

Golf on ollut Viljamaalle rakas harrastus yli parikymmentä vuotta. Työ siitä tuli 2006, kun hän alkoi pyörittää Lappajärvellä Järviseudun Golfissa pro shoppia. Jossain vaiheessa hänen yrityksensä vastasi Pohjanmaalla myös Härmän ja Kokkolan kenttien pro shopeista, mutta nykyään Viljamaalla on listoillaan kotipaikka Nordcenterin ja Lappajärven lisäksi vain Levi Golf. Ratkaisu on tietoinen, määrän sijaan hän haluaa keskittyä laatuun.

Lentäjän ammatista on yllättävän paljon apua mailafittaamisessa. Se selviää muutaman minuutin pikaluennon aikana. Aerodynamiikan peruslait kerrotaan selkeästi ja kuvaillaan havainnollisesti. Samoin se, miten Hawk-hävittäjän siipi ja golfpallo liittyvät toisiinsa.

Samalla saadaan kuin varkain näyte siitä, mikä yritystä kantaa: kiireetön ja hyvähenkinen asiakaspalvelu. Viljamaa ottaa Nordcenterin rangen vieressä sijaitsevaan studioonsa vain kaksi asiakasta päivässä, toisen aamupäiväksi ja toisen iltapäiväksi. Fittausta ei varata tunniksi, vaan niin pitkäksi ajaksi, että se on saatu huolella tehtyä. Hinta on 60 euroa, joka hyvitetään ostoksen yhteydessä, jos kaupat syntyvät.

”Jos tiedän pystyneeni auttamaan asiakasta niin, että hän vaikka innostuu pelaamaan enemmän kuin ennen tai pystyy nauttimaan pelaamisesta enemmän sopivammilla välineillä, tiedän onnistuneeni. Se on sellainen hiljainen kiitos, joka palkitsee”, hän kertoo.

Viljamaa ihastui Nordcenterin kenttiin ja miljööseen 2016 pelireissulla vaimonsa kanssa. Pariskunta hankki Nordcenteristä asunnon, ja Vili siirsi pajansa Nodikkaan.

Yrityksellä on Facebookissa toista tuhatta tykkäystä ja arvostelut ovat mairittelevia. Viljamaan mukaan asiakaskunta on laaja, lähialueilta heistä on vain noin viidennes.

”Vakioasiakkaita on paljon. Tiedän monet heistä niin hyvin, että osaan jo arvata tarkkaan, mitä he haluavat. Melkein sokkona pystyy vetämään, kun on monta kertaa fitattu”, hän naurahtaa.

Silloin kun Viljamaa ei vedä sokkona, hänen apunaan lyöntistudiossa on GC Quad -lyöntitutka. Lyöntistudiosta pystytään lyömään ulos, ja kun oikea maila on löytynyt, voi sitä testata studion edessä olevalla nurmialueella. Etenkin wedge-fittauksessa on Viljamaan mukaan elintärkeää päästä testaamaan mailaa nurmipinnalla.

”Wedge-fittauksessa, jossa katsotaan tarkkaan lie-kulma ja pohjan muotoilu kuntoon, niin studion edessä olevalta nurmelta käydään lyömässä. Kun vaikka Vokeyn SM7:n fittaus tehdään sokkona, niin pajalta lähdetään eri pohjan kanssa kuin tultiin. Se on yllätys monelle asiakkaalle, mutta kokeillessaan mailaa he huomaavat, että se todella toimii heillä paremmin kuin muut vaihtoehdot.”

Moderni tekniikka yhdistettynä vankkaan ammattitaitoon, ystävälliseen palveluun ja laajan tuotevalikoimaan on yhdistelmä, joka kantaa myös Suomen kilpailluilla golfvälinemarkkinoilla, jossa välineiden jälleenmyyntihinnat on poljettu hyvin alas.

”Hintataso määrittyy aika pitkälti isojen liikkeiden mukaan. Mutta customeja ei ole kenelläkään hyllyssä. Se muuttaa tilanteen. Sen palvelun saa täältä. Erilaisia varsien ja lapojen yhdistelmiä on lukemattomia, eikä silloin vielä edes puhuta lie- ja loft-kulmien säädöstä”, hän sanoo.

Mailafittaus on vallannut alaa golfvälinekaupassa viime vuosina. Syystäkin, sillä mailoista ei ole olemassa standardimalleja, vaan eri valmistajien mallit ja jopa saman valmistajat eri mallit eroavat toisistaan. On siis pelkästään arkijärjen mukaista, että mailat räätälöidään tai vähintäänkin hienosäädetään käyttäjälleen sopiviksi.

”Kaksi fittausaikaa päivässä riittää minulle volyymiksi, koska yli 90% fittaukseen tulevista ostaakin jotain. En minä yleensä varsinaisesti myy mitään. Jos asiakkaalla on sopiva maila kädessä, hän näkee sen itsekin. Ei niitä toimivia mailoja sen jälkeen jätetä kauppaan. Tai jos jätetään, ne tullaan hakemaan aika pian sieltä pois”, hän kuvailee.

Monet Viljamaan asiakkaat fittauttavat koko setin. Se onkin hänen mukaansa aina paras mahdollinen tilanne, koska silloin kokonaispaketista voidaan rakentaa paras mahdollinen kokonaisuus.

”Driverista usein lähdetään, sitten raudat ja ainakin ensimmäinen wedge, hybridi ja väyläpuu. Ensimmäinen wedge on tärkeä, koska moni valitsisi vanhasta tottumuksesta 52-asteisen, vaikka nykysettien PW voi olla nostokulmaltaan 43 astetta. Siihen syntyy heti aika iso väli.”

”Yksi maila jätetään usein pois ja odotetaan, mihin asettuu käytännössä se väli, mihin tarvitaan täytettä. Vaikka pitkä rauta, hybridi tai väyläpuu”, hän kuvailee.

Intohimon työtä kohtaan, joka Viljamaan omien sanojen mukaan ”on sellainen vamma, että asiasta pitää opetella kaikki mahdollinen”, saattaa helposti aistia.

Koronatilanteen vaikutusta asiakasmääriin on vaikea vielä ennustaa, mutta Viljamaa on luottavainen sen suhteen, että tästäkin vuodesta tulee vielä hyvä. Lentäjän eläke on hyvä selkänoja, mutta hyväntekeväisyyttä yritystoimintakaan ei voi olla.

Lyöntistudion lisäksi myytäviä mailoja on esillä Nordcenterin caddiemasterin yhteydessä toimivassa pro shopissa. Paitsi myytävää tavaraa, sieltä löytyy myös keräilyesineitä, Viljamaalle kaikkein rakkaimpia golfmailoja, Scotty Cameronin puttereita.

Jos tunteen palon saattaakin aistia kaikessa, Scotty Cameronit saavat kokeneen mailakauppiaan koneen hyrräämään edelleen kovilla kierroksilla. Ei siis ihme, että puttereista puhuttaessa Vili Viljamaa myy vuositasolla kaikkein eniten juuri Scotty Cameronin puttereita.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje