23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Tunnollisuus ajoi amatöörikentät jättävän Krista Junkkarin burnoutin partaalle

Krista Junkkari ajautui kevääällä ylikuormitustilaan. Kuva: Getty Images

Junkkari sai syksyllä valmistuvasta golfkentästä ensimmäisen sponsorinsa.

Vastikään Tawast Golfissa käydyssä naisten EM-joukkueturnauksessa pelannut Krista Junkkari on amatööriuransa loppusuoralla. Hän osallistuu viimeiseen kansainväliseen arvokilpailuunsa heinäkuun lopussa Ruotsin Trelleborgissa, ja pian sen jälkeen on paluu Yhdysvaltoihin.

Keväällä North Carolinan yliopistosta valmistunut Junkkari on muuttamassa naapuriosavaltioon Etelä-Carolinaan, josta hän sai muutama kuukausi sitten mielenkiintoista sähköpostia.

Siinä kerrottiin, että syksyllä avattava yksityinen golfkenttä Old Barnwell etsii yhteistyössä Annika Foundationin kanssa neljää collegesta valmistunutta edustuspelaajaa, joita se sponsoroi kolmen ensimmäisen ammattilaisvuoden ajan. Hakijoita oli paljon, ja Junkkari oli yksi valituista.

Tuoreet ammattilaiset saavat pelata ja harjoitella uudella kentällä vapaasti ja Old Barnwell järjestää pelaajille myös asunnon. Kilpailukuluihin on lisäksi luvassa rahallista tukea.

”Jos tie aukeaa isommille kiertueille, ei edustuskentän tuki riitä yksistään kattamaan pitkää kautta. Siinä tapauksessa on hankittava muitakin yhteistyökumppaneita, mutta onhan tämä todella merkittävä kädenojennus”, Junkkari kertoo.

Kroppa ja mieli olivat väsyneitä ja rikki.

Kentän sponsoroimat pelaajat osallistuvat elokuun lopussa Kaliforniassa käytäviin LPGA:n ykkösvaiheen karsintoihin, jonka jälkeen nelikko asettuu asumaan Etelä-Carolinaan Aikenin seudulle. Old Barnwell sijaitsee lähellä Georgian rajaa, josta matkaa kuuluisalle Augusta Nationalin kentälle on vain reilut 30 mailia.

Melkoista hullunmyllyä

Junkkari on suunnitelmallinen tyyppi, ja kutsuu itseään suorittajasieluksi. Vaikka elimäkeläinen nauttii opiskelusta ja pelaamisesta, ajautui hän viimeisen lukuvuoden keväänä vaikeaan tilanteeseen.

”Mikään ei oikein napannut ja kaikki oli pakkopullaa. Kroppa ja mieli olivat väsyneitä ja rikki. Puristin nuo neljä vuotta liian tunnollisesti, enkä ollut kaukana burnoutista. Kun tekee kahta hommaa täysipäiväisesti, on se melkoista hullunmyllyä ja todella kuluttavaa. Siihen vielä maajoukkuekuviot ja kisareissut päälle.”

Kun Junkkari oli saanut loputkin tentit hoidettua, vietti hän yhdessä Pohjois-Carolinaan saapuneen äitinsä kanssa laatuaikaa.

”Teimme kaikkia mukavia juttuja, enkä vahingossakaan koskenut mailoihin. Valmistin hyvää ruokaa ja kävimme puistoissa kävelemässä. Oli kova tarve ihan muunlaisille ajatuksille, että kroppa saisi levätä ja palautua. Se oli tärkeä ulospuhallus.”

Krista Junkkari tuuletti lyöntipelin suomenmestaruutta Vaasassa neljä vuotta sitten. Kuva: Tom Natri

Krista poti keväällä myös selkävaivaa, jonka syntymiseen hän uskoo uupumisen osittain vaikuttaneen. Selässä ollut hermopinne aiheutti oikean jalan puutumista. Jalasta lähti lopulta voimat, ja se oli viikon verran lähes tunnoton.

”Loukkaantuminen vaikutti eniten kevään heikkoihin otteisiin. Jossain kilpailussa mietin, että mitähän tästä tulee, ja että jostain toisesta pelaajasta olisi ollut joukkueelle varmasti enemmän hyötyä. Svingini oli 50-prosenttinen, ja se piti toivuttuani rakentaa uudelleen.”

Kandidaatin tutkinnot psykologiasta ja liikuntatieteistä suorittanut Junkkari sanoo, että jos hän aloittaisi opinnot uudelleen, osaisi hän suoda itselleen lepohetkiä, eikä ”vetäisi suorittajavaihteella” terveyttä uhmaten.

”On jossain määrin ihme, että olen jaksanut tehdä töitä satanen lasissa ilman kunnollista taukoa. Mutta maaliin päästiin näköjään tälläkin tavalla”, pohtii Junkkari.

”Meillä oli urheilupsykologi käytössä, ja yli kolme vuotta hänen kanssaan juttelin viikoittain parantaakseni omaa peliä ja hyvinvointia. Selvittelin valmistumisen jälkeen solmuja pääasiassa itsenäisesti, mutta erityisesti viime keväänä urheilupsykologin tuki oli tärkeä.”

Pelin taso riittää ammattilaiskilpailuihin

Suomen palattuaan hän laittoi harjoittelun minimiin, ja pelasi seuraavan kilpailunsa vasta kuukauden kuluttua. Women’s Amateurissa tuli karsiutuminen, samoin kuin Pickalan LET-turnauksessa, jossa jatkopaikka jäi lyönnin päähän.

”Vaikka en päässyt Pickalassa jatkoon, meni kokemus kuitenkin positiivisen puolelle. Huomasin, että pelini taso riittää hyvin ammattilaiskilpailuihin.”

Sitä ennen olin mennyt vähän massan mukana.

Junkkarin viimeinen iso arvoturnaus amatöörinä on Tegelberga Golfklubbilla 26.–30. heinäkuuta pelattavat naisten henkilökohtaiset EM-kilpailut. Hän saavutti samaisessa turnauksessa Englannissa hopeaa neljä vuotta sitten. Kyseessä on suomalaisten kovin saavutus naisten EM-tasolla.

Tuolloin Junkkari pääsi uusimaan mestaruudesta sittemmin LET:lläkin voittaneen Alice Hewsonin kanssa, mutta joutui taipumaan kotiyleisönsä edessä pelanneelle britille viidennellä playoff-reiällä.

”Nuo kilpailut olivat iso käännekohta urallani. Sain jalan oven väliin kansainvälisesti ja itsestäni esille pelaajan, jonka rahkeet voivat riittää menestykseen. Sitä ennen olin mennyt vähän massan mukana.”

Krista Junkkari (ensimmäinen oikealla) pelasi voittoisasti naisten EM-joukkueen kaikki foursome-ottelut. Kuva: Juha Hakulinen

Vaikka EM-hopea on kova meriitti, nostaa hän viime syksynä ottamansa yliopistokisan voiton likipitäen samaiselle jalustalle. College-turnaus pelattiin New Jerseyssä Baltusrol Golf Clubin vaativalla kentällä, joka isännöi kesäkuussa kauden toista major-kilpailua.

”Syyskuussa 2021 Cougar Classicin toinen sija oli sekin merkittävä onnistuminen. Pelasin 54 reikää 12 alle, ja rikoin koulun kierros- ja tulosennätyksen”, Tommi Hentun valmennettava lisää.

Junkkarin joukkue pelasi college-golfia ykkösdivisioonassa eli yliopistojen ACC-konferenssissa. Pohjois-Carolinan alueen kouluissa on kovia joukkueita, joten eteneminen nationaleihin (kansallisiin finaaleihin) olisi vaatinut UNC:ltä unelmasuoritusta ja vähän enemmänkin.

”Minun opiskeluvuosinani emme pärjänneet joukkueena kovin hyvin. Useimmiten päästiin silti regionalseihin (aluefinaaleihin). Koululla on potentiaalia nousta korkeallekin, riippuu tietysti, millaisia pelaajia he saavat jatkossa värvättyä joukkueeseen.”

LPGA:lle suoraan tai Epson Tourin kautta

Ykköstoiveena Junkkarilla olisi päästä pelaamaan tulevaisuudessa LPGA:lle, joko edeten pääkiertueelle suoraan tai sitten Epson Tourin kautta. Ladies European Tour kuuluu varasuunnitelmiin, mutta jos paikka LPGA:lle ei aukea, kertoo hän lähtevänsä mieluummin Epson Tourille kuin Euroopan kiertueelle.

Viime lauantaina päättyneissä EM-kisoissa Suomen tavoitteena oli päästä lyöntipelikarsinnoista pelaamaan sijoista 1–8, mutta joukkueen tie vei B-lohkoon. Siellä kuusikko saavutti mukavasti 10. sijan. Junkkari toi sijoitusotteluiden jokaisessa kolmessa foursome-kamppailuissa voittopisteen parinsa kanssa.

”Meillä oli korkeammat odotukset, mutta loppujen lopuksi ylsimme omaa rankingia vastaavaan sijoitukseen. Pelasimme ehjiä otteluita, ja saatiin isoja päänahkoja. Joukkueella oli koko viikon hyvä meininki ja nautittiin pelaamisesta.”

Junkkari on mukana keskiviikkona alkavassa lyöntipelin SM-turnauksessa. Nelipäiväisellä kilpailulla on Junkkarille erityinen merkitys, sillä se pelataan eturivin mestarisuosikin kotikentällä Koski-Golfissa.

Tiesitkö, että…

Elimäellä sijaitseva Mustilan Arboretum on Kristan äidin suvun vuonna 1902 perustama Suomen vanhin ja suurin puulajipuisto.
Tunnettu musiikkituottaja Dan Tigerstedt löytyy Kristan sukupuusta.
Kristan suurimpia intohimoja on helmikorujen valmistaminen.
Lapsena Krista harrasti usean vuoden ajan pianonsoittoa.
Aloittaessaan lämmittelyn, Krista ottaa bägistään ensimmäiseksi rautakasin.
Unelmakierroksella Kristan peliseurana olisivat Rory McIlroy, Nelly Korda ja Matilda Castren.

Lue seuraavaksi: Vääränlainen oheisharjoittelu sekoitti golfin tuoreen suomenmestarin elämän yli kolmeksi vuodeksi

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje