9.4.–16.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][9]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

MM-hiihtojen hopea-ankkuri Niko Anttola pamauttaa draivinsa ammattilaisten mittoihin 

Niko Anttola piti maaliskuun alussa kiirettä Planican MM-laduilla. Kuva: Getty Images

Anttola muistelee lämmöllä juniorikisoja, joiden kovat kilpakumppanit ovat nousseet kotimaan amatöörieliittiin. 

Toissa viikolla hiihdon MM-kisoissa upealla viestihiihdollaan suomalaisia penkkiurheilijoita ilahduttanut Niko Anttola on myös taitava golfari. Anttola pelasi juniorivuosinaan kotimaan aluekiertueita, joilla hänelle kertyi mukavasti menestystä.

Meri-Lapin Golfklubia edustava Anttola saavutti viime vuosikymmenellä voittoja ja monia muita top 3 -sijoituksia muun muassa Pohjoisen alueen Tsemppitourilla ja Future Tourilla. Paras kierroskeskiarvo, 75, on peräisin kaudelta 2017, jolloin Anttola oli 14-vuotias. Tuolloin hän otti Himoksen osakilpailussa kakkossijan kovimmalla kilpailutuloksellaan 73.

Anttolan kovimpiin kilpakumppaneihin juniorikisoissa kuului Kaliforniassa yliopistogolfia pelaava Etelä-Pohjanmaan Golfin Eeli Kujanpää, joka on saavuttanut SM-mitaleja sekä nuorissa että yleisessä sarjassa.

”Myös Jesse Saareksen (kotimaan kärkiamatöörejä) taidot jäivät mieleen.”

Vaikka homma toimi 15–16-vuotiaana nousujohteisesti viheriöillä, oli hän jo aiemmin valinnut hiihdon ykköslajikseen.

”Kasiluokalla alkoi tuntua siltä, että hiihdossa saattaisin joskus pärjätä paremminkin”, Anttola sanoo.

Kallistuminen hiihdon puolelle oli myös kotiseudun olosuhteet huomioiden otollisempi ratkaisu. Torniossa golfkaudet ovat lyhyitä, eikä kentälle ole monesti asiaa ennen kesäkuuta. Hiihtokausi kestää Lapissa huomattavasti pidempään.

”Golfia tuli pelattua juniorina ihan tosissaan, enkä pitänyt paljon välipäiviä. Nykyään se on vain mukava harrastus. Pari kertaa viikossa käyn pelaamassa”, kertoo Anttola, jonka tasoitus on kuutosen tuntumassa.

Tykkään pelata myös Katinkullassa. Siellä on hyvin tilaa vähän vinommillekin avauksille.

Golfkipinän Nikoon tartutti hänen hiihtovalmentajanaan toimiva isä Marko Anttola, joka naureskelee laittavansa pojalle hyvänä päivänä hanttiin pistebogeyssä.

”Lyöntipelissä ei ole mitään jakoa draiveista puhumattakaan. Nikon lyönteihin tuli melkoisesti lisää mittaa, kun jossain vaiheessa päivitimme hänen välineitään.”

Nivalassa heinäkuussa 2017 pelatun Future Tourin alle 16-vuotiaiden poikien kilpailun kärkikolmikko vasemmalta lukien: Eeli Kujanpää, Nicke-Elias Kaajavirta ja Niko Anttola. Kuva: Nivalan Seudun Golf

Pienen puhaltelun jälkeen Niko kertoo vaatimattomana, että hänen draivinsa lentävät parhaimmillaan ”jonnekin 280 metrin paikkeille”. Hänen golftaitonsa ovat Markon mukaan osittain Meri-Lapin Golfklubin silloisen junioriohjaajan Hanna Fiskin ansiota.

”Myös Tommi Linnan valmennukset Oulussa olivat seudun junioreille tärkeitä. Ja tietysti hyvä poikaporukka sellaisenaan ruokki toinen toistensa intoa”, toteaa Marko Anttola, joka on itsekin ollut aikoinaan hyvä kansallisen tason hiihtäjä nuorten sarjoissa.

Anttola, 20, valmistuu tänä keväänä ylioppilaaksi Sotkamon urheilulukiosta. Harjoitusmaastot ovat olleet jo muutaman vuoden olleet Vuokatissa, ja golfkierroksensa hän on pelannut lähinnä Katinkullan viereisillä kentillä.

”Kytäjän kentät ovat parhaat, joilla olen pelannut. Tykkään pelata myös Katinkullassa. Siellä on hyvin tilaa vähän vinommillekin avauksille”, hän hymähtää.

Niko on harrastanut lapsuudessaan monipuolisesti urheilua, joista kaikista voi ammentaa jotain hiihtoon. Golfista hän kokee saaneensa eniten hyötyä psyykkiselle puolelle.

Anttolalla on yo-kirjoituksistaan jäljellä vielä terveystiedon koe. Ensi kuussa hän aloittaa varusmiespalveluksensa talvilajien urheilujoukoissa Kainuun Prikaatissa.

”Voi olla, ettei ensi kesänä riitä golfille paljon aikaa. Yritän toki jossain välissä ehtiä jonkun kierroksen pelata”, sanoo Anttola, joka näyttäytyy kotiyleisölle maaliskuun lopulla Lahden maailmancupin 20 kilometrin perinteisen hiihtotavan kisassa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje