27.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][14]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Hot List on oppaasi uutuusvälineiden, ja parempien kierrostulosten, maailmaan

Sopivat välineet auttavat sinua pelaamaan paremmin ja nauttimaan enemmän. Yksinkertaista? No, lue välineraamattumme ennen kuin ryntäät mailakaupoille.

Tuore 2020 Hot List esittelee vuoden kuumimmat uutuustuotteet. Vaikka mailat on rajattu kategorioittain, ei yhteisten nimittäjien löytäminen ole kovinkaan hankalaa. Nyt tuotekehittelyssä keskiössä ovat osumapinta ja painopiste. Muut teknologiset ratkaisut tehdään niiden ehdoilla.

Mutta yksi ja sama maila ei suinkaan sovi kaikille. Koska pelaajien taitotaso ja tarpeet vaihtelevat, ovat valmistajat keskittyneet entistä enemmän kehittämään välineitä juuri tietynlaiselle harrastajaryhmälle. Siksi tuotekuvaukset kannattaa lukea läpi ajatuksella.

Itselleen kannattaa myös olla rehellinen, kuvankaunis rautamaila saattaa miellyttää silmää, mutta olisiko astetta helpompi malli sittenkin se, johon tarttumalla pelaamisesta nauttisi enemmän? Entäpä putteri? Voisiko mallet-tyyppinen putteri sittenkin olla kokeilemisen arvoinen? Entäpä ne vanhat wedget, pysähtyisikö se pallo vihdoin viheriölle, jos lyöntiin tulisi uudella wedgellä enemmän kierrettä?

Osumapinnasta tehoa

Golfvälineiden teknologisen kehityksen veturina toimivat yleensä driverit. Koska lähes kaikki tuntuvat janoavan lisää mittaa tiiltä, kohdentavat välinejätit tuotekehityksessä ajuriosastolle. Se on tavallaan perusteltua, koska drivereista innovaatiot valuvat sovellettaviksi muissakin mailoissa. Kuten osumapinta ja painopiste, joihin drivereissa on keskitytty viime vuosina.

Osumapinnassa avainsana on kimmoisuus. Tyypillisesti vahvasta teräksestä valmistetut osumapinnat on litistetty jopa alle parin millimetrin paksuisiksi, jotta kimmoisuus saadaan maksimoitua. Osumapintoja myös optimoidaan tekoälyn avulla niin, että jokaisessa setin mailassa se joustaa maksimaalisesti juuri oikeasta kohdasta.

TaylorMade Sim Max -rauta on hyvä esimerkki siitä, miten lavan muotoilu tehdään hyvin pitkälti osumapinnan ja painopisteen sijoittelun ehdoilla. Taustapinnan ”Speed bridge” -rakenne on persoonallinen, mutta testien mukaan toimiva innovaatio.

Edellä sanottu pätee nykyään myös rautamailoihin, joihin niin sanottu cupface-osumapinta on tullut jäädäkseen. Erillinen kuppimainen osumapinta kiertyy ala- ja yläreunastaan – puumailoissa myös reunoistaan, lavan kehän ympärille, tietenkin jotta pallo ampaisisi matkaan entistäkin hätäisemmin.

Toinen suosittu vaihtoehto rautamailoissa on osumapinnan takana oleva syvennys, jota käytetään cavity back -malleissa, tai ura, joka on piilotettu onton lavan sisälle. Edelleen tavoitteena on lisätä osumapinnan joustavuutta.

Painopisteestä helpotusta

Lavan muu rakenne ja materiaalivalinnat on suunniteltu yleensä osumapinnan ja painopisteen ehdoilla. Painopiste vaikuttaa suuresti siihen, millaisen lentoradan maila pallolle tuottaa. Etenkin pitkissä raudoissa, hybrideissä ja puissa matalalle viety painospiste auttaa lyöjää saamaan pallon korkealle lentoradalla hieman hitaammallakin mailanpäännopeudella. Kuten osumapinnan muotoilu ja paksuus, vaihtelee monissa rautamailoissa myös painopisteen sijoittelu progressiivisesti.

Helpoimmissa, game improvement ja super game improvement -raudoissa painoa on sijoitettu mailan kehälle lisäämään anteeksiantavuutta. Pelimiesten raudoissa massaa on enemmän osumakohdan takana, jolloin pallon lentokaarta ja kierrettä on helpompi kontrolloida. Tämä edellyttää tietenkin toistettavia ja puhtaita osumia.

Callaway Mavrik -raudoissa setin kaikkien rautojen osumapinta on suunniteltu yksilöllisesti tekoälyn avulla.

Hybrideissä ja puumailoissa painopisteen sijoittelulla voidaan vaikutaa mailan ominaisuuksiin muillakin tavoin. Jos painopiste sijoitetaan lavan takaosaan, kasvavat anteeksiantavuus ja vakaus huonoissakin osumissa. Lavan etuosaan viety painopiste sopii taitavammille pelaajille, jotka haluavat vaikuttaa enemmän pallon lentokaareen ja jotka lyövät hybrideilläkin palloa rautalyönnin kaltaisella, alaspäin suuntautuvalla kaarella.

Puttereissa keskiössä on jo pitkään ollut MOI-arvon kasvattaminen eli vakauden lisääminen. Pallon rullia ja tuntumaa pyritään parantamaan osumapintainserttien avulla. Valinnanvaraa kulmaraudoissa riittää jopa enemmän kuin muissa mailoissa.

Uutuusvälineiden maailman on innostava ja kutsuva! Mikä parasta, uusi teknologia todella toimi ja voi lisätä pelinautintoa. Hankintoja ei kannata rynnätä tekemään suinpäin, ohilaukausten mahdollisuus nimittäin kasvaa, vaan tutustumalla ensin parhaaseen mahdolliseen oppaaseen, Hot Listiin.

Olkaa hyvä.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje