Hirsalan kenttämestari Janne Lehto pääsee syyskuussa leikkaamaan Ryder Cup -kentän viheriöitä. Kuva Juha Hakulinen.
Kilpagolf | Kotimaa | Uutiset |
10.7.2018

Yhdellä suomalaisella varma paikka Ryder Cupiin

Mikko Korhosen ja Mikko Ilosen hyvistä otteista huolimatta Janne Lehto kiilasi kaksikon ohi Ryder Cupiin.

Euroopan ja Yhdysvaltojen välinen hegemoniaottelu, Ryder Cup, on varmasti jokaisen huippupelaajan haaveissa jossain vaiheessa uraa. Kahden vuoden välein pelattavasta Ryder Cupista on vuosikymmenten saatossa muodostunut sen kokoinen instituutio, että kilpailutapahtuman läpiviemiseksi tarvitaan iso joukko vapaaehtoisia.

Edellinen Euroopassa pelattu Ryder Cup pelattiin Gleneaglesissa, jossa vapaaehtoisia oli vajaat 2 000 henkeä. Samanlaista avustajakatrasta tarvitaan myös syyskuussa Pariisissa, jossa Eurooppa yrittää saada pokaalin takaisin amerikkalaisilta. Euroopan joukkueessa tuskin tullaan suomalaista pelaajaa näkemään, mutta aivan ilman suomalaisosaamista Ryder Cupia ei silti tulla pelaamaan, sillä 180 vapaaehtoisen kentänhoitajan joukossa on myös Hirsala Golfin kenttämestari Janne Lehto.

Jos Ryder Cup on pelaajien unelmien täyttymys, sitä samaa se on myös Janne Lehdolle. Toista vuottaan Hirsalan kenttämestarina työskentelevä Lehto on todella innoissaan, kun Ryder Cup -paikka varmistui. Ilman oikeita kontakteja matka ei olisi toteutunut.

”Teen aika paljon noita vapaaehtoisia turnaushommia, keskimäärin kolme turnausta vuodessa. Sitä kautta sitten on tullut hyviä kontakteja. Ja Ryder Cupin yhteistyökumppanina kentänhoitoaineissa oleva Syngenta oli myös auttamassa, että pääsin mukaan”, Lehto kertoo kutsun taustoja.

Lehto arvelee, että halukkaita kentänhoitajia Ryder Cupiin oli jonoksi asti, toisin sanoen tuhansia. 180 valitun joukkoon pääsy on hatunnoston arvoinen kunnianosoitus.

”Aika huikea reissu varmaan tulossa. Tämä on tietysti isoin turnaus, jossa olen itse ollut mukana. 180 kentänhoitajaa on jo melkoinen määrä”, viikon mittaiselle reissulle lähtevä Lehto kertoo.

Vapaaehtoisille tarjotaan järjestäjien puolesta majoitus, ruoat ja työvaatteet. Lennot joutuu kustantamaan itse. Se ei Lehdon mukaan ole kuitenkaan liian iso kustannus once in a lifetime -elämyksestä.

Janne Lehto nauttii työstään Hirsalassa. Kuva Juha Hakulinen.

Lehdon työnkuvaa Le National -kentällä ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta ennakkokaavailuissa häntä on kaavailtu viheriöiden ja tiipaikkojen leikkaajaksi. Työt hoidetaan perässä käveltävällä leikkurilla.

Kentänhoitajien työt ajoittuvat aamuihin ja iltoihin, mutta päivisin Lehdolla ja hänen kollegoillaan on aikaa seurata kilpailua. Ja sen etuoikeuden Lehto aikoo käyttää sataprosenttisesti hyödykseen.

”Tulen varmasti katsomaan kaikki kilpailupäivät!”

Standardit korkealla

”Vierivä kivi ei sammaloidu” tai ”Kehitys pysähtyy tyytyväisyyteen” ovat kaikille tuttuja sanontoja, joilla kuvataan ihmisen halua mennä eteenpäin ja kehittää omaa osaamistaan. Janne Lehto on suomalaisten kenttämestareiden joukossa niitä innokkaimpia oman osaamisensa kehittäjiä, ja hän käy vuosittain ammentamassa osaamista nimenomaan isoissa kilpailuissa, joissa maailman huippukentät on viritetty äärimmilleen. Viime vuonna hän oli mukana niin naisten British Openissa Kingsbarnsissa kuin Turkish Airlines Openissa Belekissä.

Lehdon kokemukset eri kentiltä ovat kuin suoraan golfin satukirjasta.

”Olin puoli vuotta töissä Loch Lomond Golf Clubilla, ja se on varmasti yksi hienoimpia kenttiä, missä olen ikinä käynyt. Sitten on Australian kentät Royal Melbourne ja Kingston Heath, jotka ovat aivan ykkösiä siellä. Ja tietysti Kingsbarns, jossa olen ollut neljä vuotta putkeen töissä Dunhill Links -turnauksessa. Se on huikea links-kenttä”, Lehto luettelee maailmankuuluja kenttiä, joissa on saanut työskennellä.

Ryder Cup tulee olemaan vuodesta 2011 asti kentänhoitoalalla työskennelleelle Lehdolle uran tähänastinen huipennus, mutta hänen listallaan on vielä kaksi turnausta, joihin hän haluaa lähivuosien aikana päästä työskentelemään.

”British Open ja US Masters ovat sellaisia kilpailuja, joihin haluan jonain vuonna päästä mukaan. Ensi vuoden British Openiin Royal Portrushiin olen jo listoilla. Hakijoita on tietysti paljon, joten katsotaan, kuinka käy”, Lehto paljastaa.

Hirsala on saamapuolella

Hirsalan kenttä on ollut Lehdon kenttämestarikaudella huippuiskussa. PGA:n mestaruuskilpailuissa kaksi viikkoa sitten suomalaisammattilaiset kehuivat kilpaa kentän kuntoa. Väylät olivat hienossa ruohossa, ja greeneillä pallo rullasi virheettömästi.

Peter Erofejeff kuului PGA-pelaajien laajaan rintamaan, jotka hehkuttivat Janne Lehdon kädenjälkeä Hirsalassa. Kuva Juha Hakulinen.

Myös jokainen Lehdon turnausmatka ulkomaille sataa suoraan Hirsalan laariin, eikä hänen ulkomaankeikkoja katsota ollenkaan huonolla silmällä työpaikalla, päinvastoin.

”Hyvin niihin reissuihin suhtaudutaan, sehän on itsensä kehittämistä. Yritän syksyisin ja talvisin tehdä noita reissuja, kun täällä ei ole niin kova kiire. Olen myös vienyt omia työntekijöitä mukana Dunhill Linksiin, niin hekin pääsevät näkemään sitä touhua”, Suomen Golfkentänhoitajien yhdistyksen FGA:n puheenjohtajanakin vaikuttava Lehto sanoo.

Turnausmatkoilta palaa kotiin aina hieman kokeneempi kenttämestari, jonka kokemuspankkiin on tarttunut aina jotain pientä, jota hän voi käyttää arkityössään Hirsalassa.

”Siellä ymmärtää sen standardin, johon itsekin pyritään. Ja oman kentän näkee jälleen aivan uusin silmin, kun on nähnyt tuollaisen huippukentän. Tietää, missä pystyy parantamaan vielä entisestään.”

Kommentit

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.