23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista

23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf

PGA tour sailyttää etumatkansa European Touriin, ja rahaa riittää hyväntekeväisyyteenkin – Golfkentistä turvasatama petolinnuille

European Tour kapuaa askel askeleelta ylemmäs, mutta ei tahdo saada Atlantin takaista isoveljeä kiinni. New Yorkin suunnalla petolinnut halutaan siirtää lentokentiltä golfkenttien rauhaan.

European Touria johtava Keith Pelley tarttui päättäväisesti ohjaksiin vuonna 2015. Ohjelmanjulistuksessaan hän lupasi Euroopan pääkiertueen nousevan muutamassa vuodessa varteenotettavaksi vaihtoehdoksi PGA Tourille, kilpagolfin ykköskiertueelle.

”Se ei välttämättä tapahdu vielä 2016”, Pelley tunnusti. ”Muutoksen merkit alkavat näkyä 2017. Vuonna 2018 sitten näette, kuinka hedelmät alkavat kypsyä. Kolmen tai viiden vuoden päästä meillä on tarjota houkutteleva vaihtoehto niin että 17-, 18- tai 19-vuotiaiden ei välttämättä tarvitse suunnata Yhdysvaltoihin tehdäkseen mahdollisimman paljon rahaa.”

Rahassa mitattuna edistystä onkin tapahtunut. Pelley saattoi joulukuussa todeta hyvillään, että uusi kahdeksan osakilpailun ja isojen palkintopottien Rolex Series -konsepti oli ”monumentaalinen askel eteenpäin”. Sarjan vetovoiman ansiosta European Tourilla oli yhdeksällä kilpailuviikolla jaossa enemmän maailmanlistapisteitä kuin PGA Tourilla. Se on enemmän kuin kertaakaan vuoden 2013 jälkeen.

Pisteidenkin valossa PGA Tour on kuitenkin edelleen säilyttänyt tuntuvan etumatkansa. Kun majorit ja WGC-sarjan osakilpailut jätetään pois laskuista, voittaja sai vuonna 2015 PGA Tourilla keskimäärin 49,5 pistettä, European Tourilla 32,9 pistettä. Ero ”isonveljen” hyväksi oli 16,6 pistettä.

Miltä tilanne näyttää nyt? Ei yhtään paremmalta. Ero on itse asiassa kasvanut 17,75 pisteeseen.

PGA Tour voi ylpeillä sillä, että sen jäsenistössä on mukana 45 pelaajaa maailmanlistan top 50:stä. Tuohon joukkoon kuuluvista eurooppalaisista ainoastaan Matthew Fitzpatrick ja Bernd Wiesberger ovat vailla täyttä pelioikeutta PGA Tourilla. Virta Atlantin yli vie edelleen idästä länteen.

Pian kolme miljardia hyväntekeväisyyteen

PGA Tour liikuttelee suuria summia myös hyväntekeväisyydessä. Viime viikon lopuilla julkaistut luvut kertovat, että pelkästään vuoden 2017 aikana PGA Tour ja sen alaisuudessa toimivat kiertueet jakoivat yhteensä komeat 180 miljoonaa dollaria erilaisina avustuksina. Se on uusi yhden kauden ennätys.

Hyväntekeväisyyteen on vuosien varrella kerätty yhteensä peräti 2,65 miljardia dollaria. Miljardin dollarin rajapyykki ylitettiin vuonna 2005, kahden miljardin vuoden 2014 alussa.

Komissaari Jay Monahan kertoi kiertueen tuntevan suurta ylpeyttä suurista summista.

”Kuten usein muistutamme, todelliset tarinat löytyvät kuitenkin noiden summien takaa – niiden satojen tuhansien ihmisten kohtaloista, joihin pystymme joka vuosi vaikuttamaan.”

Päättyneellä kaudella viisi kiertueen osakilpailua onnistui keräämään hyväntekeväisyyteen yli kymmenen miljoonaa dollaria: AT&T Pebble Beach Pro-Am, Valero Texas Open, DEAN & DELUCA Invitational, John Deere Classic ja Waste Management Phoenix Open. Samaan ylsi myös Presidents Cup.

Mistä rahat tulevat? Osaselitys löytyy pienistä menoista. Toisin kuin useimpien muiden lajien ammattilaiskiertueet, PGA Tour turvautuu järjestelyissä vuosittain yli 100 000 vapaaehtoisen työpanokseen. Lisäksi valtaosa kilpailuista toimii yleishyödyllisyyden periaatteella voittoa tavoitelematta. Koko tuotto jaetaan hyväntekeväisyystarkoituksiin. Se on hyvä porkkana yhteistyökumppaneille, samoin kuin organisaation verovapaus, jonka kerrotaan olleen viime vuonna vaakalaudalla.

Avustettavia kohteita ovat esimerkiksi sairaalat ja turvakodit, nuoriso-ohjelmat, ruokapankit, vanhuksia tulevat järjestöt sekä uusien golfin harrastajien värväämiseen tähtäävät kampanjat.

Golfkentistä turvasatama lentokenttien petolinnuille

Kun New Yorkista noussut suihkukone joutui vuonna 2009 tekemään hätälaskun Hudson-jokeen. onnettomuuden syyksi paljastui moottoriin imeytynyt lintuparvi.

On laskettu, että LaGuardianin ja Newarkin lentokentillä lintuja on onnettomuuden jälkeen iskeytynyt moottoreihin keskimäärin 299 kertaa vuodessa. Onnettomuusriskin pienentämiseksi lintuja on tehostetusti otettu kiinni ja tapettu. Viimeisen kahdeksan vuoden aikana hengestään on turvallisuuden nimissä päässyt lähes 70 000 lokkia, kottaraista, hanhea ja muuta lintua.

Maailman johtaviin ympäristöjärjestöihin lukeutuva Audubon International ja United Airlines päättivät tehdä yhdessä asialle jotain. Ne käynnistivät puolisen vuotta sitten ohjelman, jonka tarkoituksena on suojella lentokenttäalueiden petolintuja, ennen kaikkea haukkoja, sääskiä ja pöllöjä.

Lentokentillä vaarassa ja vaaraksi olevat haukat voivat elää herroiksi golfkentillä. Kuva @ Sam Greenwood/Getty Images

Raptor Relocation Networkiksi nimetty yhteistyöhanke ottaa hallitusti ja vahingoittamatta kiinni New Yorkin alueen lentokenttien petolintuja ja siirtää ne verkostoon mukaan hyväksytyille golfkentille. Kaikki kuuluvat golfin laajalle levinneeseen (yli 2000 kenttää 24 maassa) Audubon Cooperative Sanctuary -ohjelmaan. Päästäkseen mukaan golfkentän on lisäksi osoitettava olevansa soveltuva lintujen elinpiiriksi ja sitouduttava lintujen rengastamiseen ja seurantaan. Linnut merkitään USGA-tunnuksin.

Audubonin ympäristöasiantuntijoiden mukaan golfkentät takaavat linnuille mainiot ja turvalliset olosuhteet. Tarjolla on runsaasti oksia ja latvuksia ympäristön tarkkailuun ja pesimistarkoituksiin. Avarat näkymätkin yli väylien, karheikkojen ja reuna-alueiden ovat petolinnuille erinomaisesti soveltuvia. Mukanaolo Audubon-verkostossa on lisäksi tae monimuotoisuudesta ja kestävistä hoitotoimista.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje