23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista

23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf

Tällainen on European Tourin ”fysiorekka”, jossa pelaajat pidetään kunnossa

Pääsimme kurkistamaan sisään kumipyörillä liikkuvaan kuntosalin ja hierontahuoneen yhdistelmään, jossa ET-pelaajien pelikunnosta pidetään huolta.

Golfista on tullut yhä fyysisempi peli ja ammattilaisgolfarit ovat yhä paremmassa fyysisessä kunnossa. He paitsi tekevät enemmän lihaskunto- ja voimaharjoittelua, myös ymmärtävät niiden yhteyden pelikuntoonsa.

Eikä nyt ole kyse lajin markkinointipuheesta vaan Euroopan kiertueen fysiotiimiin kuuluvan Nigel Tilleyn havainnoista.

”Kiertuepelaajat ovat keskimäärin yhä paremmassa kunnossa. Poikkeuksia on toiseenkin suuntaan, mutta joukossa on pelaajia, jotka voisivat fyysisten ominaisuuksiensa puolesta olla lähes minkä tahansa lajin huippu-urheilijoita”, Tilley sanoo.

On harhaluulo kuvitella, että painoharjoittelu ei sovi golfiin tai kisaviikolle.

”Eivät kaikki sentään treenaa fysiikkaa, mutta yhä useampi. Kilpailu kiertueella on koventunut ja palkintorahat kasvaneet. Pelaajat tietävät, että jos he eivät pidä huolta kunnostaan ja suorituskyvystään, he tulevat antaneeksi tasoitusta niille, jotka ottavat myös fysiikkaharjoittelun tosissaan”, Tilley kertoo.

Mikko Korhonen ja Mikko Ilonen ovat tehneet saman havainnon. Kiertueella treenataan fysiikkaa entistä enemmän. Kuntosalilla näkee yleensä samat naamat, ja osa pelaajista lennättää kisapaikalle mukaansa myös fysiikkavalmentajansa. Espanjalaisten fysiikkavalmentajasta käytetään mairittelevaa lempinimeä ”kuntojumala”.

Ilonen luottaa ruotsalaisen Pierre Johanssonin osaamiseen, joka toimi myös monen länsinaapurin pelaajan fysiikkavalmentajana.

Kun svingiä tai harjoittelua muutetaan, syntyy usein ongelmia. Maataan pian hoitopöydällä.

Liikkuva kuntosali

Tilley työskentelee maailman parhaimpiin lukeutuvien golfareiden kanssa lähes päivittäin Euroopan kiertueen sinisessä ”fysiorekassa”. Erikoisvalmisteinen rekka pitää sisällään pienen, mutta kattavan kuntosalin, kaksi kuntopyörää, kolme hierontapöytää, sekä erillisen huoneen, jossa pelaajat voivat halutessaan keskustella terveydentilastaan vaikkapa lääkärin kanssa.

Rekasta löytyy monipuolinen hoitolaitevalikoima ja asiaan kuuluvat voiteet ja lääkkeet – vanhan kunnon Tiger Balsamin tehoon muuten luotetaan täälläkin.

ET:n fysiotiimiin kuuluu kuusi henkilöä, joista kaikki eivät ole paikalla samaan aikaan. Tiimiin kuuluu fysioterapeutteja, osteopaatteja, naprapaatteja ja fysiikkavalmentajia. Lisäksi käytettävissä on kisaviikosta riippuen 1–2 lääkäriä.

Rekka on kisapaikalla maanantaista perjantaihin tai lauantaihin, jonka jälkeen nostetaan kytkintä ja ajetaan seuraavaan kisapaikkaan.

Tilaustyönä valmistettu rekka on jo lähes 20 vuotta vanha. Se uusittiin pari vuotta sitten ja elinkaarta pitäisi olla jäljellä vielä ainakin kahdeksan vuotta. Sen jälkeen se kenties korvataan uudella vastaavalla autolla. Suurin kysymysmerkki on vetoauto, jonka mittariin kertyy melkoisesti kilometrejä.

Rekan kyljet levitetään sivuille, kun se ajetaan parkkiin, jolloin sen lattiapinta-ala lähes kaksinkertaistuu. Harjoitusvälineet on kiinnitetty seinille ja kaappeihin. Kaikki on suunniteltu ja teetetty mittatilaustyönä. Viimeisessä kasvojenkohotuksessa rekkaan tilattiin kyykkyteline.

Opastusta ja ohjeita

”On harhaluulo kuvitella, että painoharjoittelu ei sovi golfiin tai kisaviikolle. Tutkimustulokset osoittavat, että lisääntynyt voima näkyy lisääntyneenä lyöntipituutena. Kisaviikolla ei tietenkään kannata treenata itseään kipeäksi, mutta kehoa ja hermostoa kannattaa aktivoida painoharjoittelulla”, sanoo Pete Mitchell.

”Painoharjoittelussa on järkevää suosia lyhyitä, 2–3 toiston sarjoja 80–90% painoilla. Pitkiä sarjoja 50% painoilla ei kannata tehdä, ne kipeyttävät lihakset. Lisäksi kannattaa tehdä räjähtäviä harjoitteita, jotka valmistavat hyvin golflyöntiin, joka sekin on luonteeltaan räjähtävä suoritus.”

Rekan seinille on liimattu opastustauluja, joiden avulla hoitohenkilökunta pyrkii valistamaan ET:n pelaajia pitämään huolta itsestään entistä paremmin.

”Toisin kuin usein luullaan, ei venyttely, etenkään pitkien venytysten tekeminen ennen pelaamista, edesauta pitkälle lyömistä. Järkevämpää on aktivoida kroppaa ja hermostoa sopivilla harjoitteilla”, hän jatkaa.

Mitchellin mukaan rekassa on ajoittain pientä ruuhkaakin, niin paljon painoharjoittelu on viime vuosina yleistynyt. Samaan aikaan rekkaan mahtuu treenaamaan 3–5 pelaajaa. Jos joku tekee rinnallevetoa tai tempausta, voi olla hieman ahdasta, mutta vahingoilta on toistaiseksi säästytty.

Aktivoivan treenin lisäksi rekassa hoidetaan erilaisia vammoja ja pidetään huolta pelaajien pelikunnosta. Suomalaisista etenkin Mikko Korhonen on käyttänyt rekan palveluita ja ollut niihin erittäin tyytyväinen.

Vammojen syntymekanismit ovat usein yksilöllisiä, mutta ”fysiorekan” henkilökunta on huomannut myös yhdistäviä tekijöitä.

”Kun svingiä tai harjoittelua muutetaan, syntyy usein ongelmia. Jos lyödään normaalisti 100 palloa päivässä, ja jostain syystä yhtenä viikkona 400 palloa päivässä, maataan pian hoitopöydällä”, Tilley sanoo.

Nigel Tilley, Patrick Smith ja Pete Mitchell kuuluvat European Tourin fysiotiimiin.

”Muutama vuosi sitten svingivalmentajat halusivat saada pelaajat pitämään oikean kyynärpäänsä lähempänä kehoa taakseviennissä. Se ei sopinut monien pelaajien keholle ja sen seurauksena hoidimme paljon oikean olkapään vammoja”, hän kertoo esimerkin.

Tilleyn mukaan pelaajien kehot ja svingit ovat yksilöllisiä luonnollisesta syystä. Monilla, niin ammattilaisilla kuin harrastajillakin, on kehossa erilaisia luonnollisia rajoitteita, jotka määrittävät sen, miten golfpalloa voi lyödä.

Monien rajoitteiden vaikutusta ja rajaavuutta voi vähentää oikeanlaisella harjoittelulla ja kehonhuollolla, mutta golfsvingin suhteen on syytä kuunnella kehoaan ja rakentaa svingi sellaiseksi, että keho sen kestää. Ammattilaisten kohdalla seikka tietenkin korostuu, sillä harjoitusmäärät ovat valtaisia.

”Fysiorekan” henkilökunta onkin ruvennut jakamaan tietouttaan pelaajille sen sijaan, että tyytyisi vain hoitamaan heidät takaisin pelikuntoon. Ohjeita löytyy myös rekan seiniltä.

”Tämä on keholle kova ammatti. Päivät ovat pitkiä ja matkustamista on paljon. Rytmi aikaerorasituksineen on epäsäännöllinen. Palautumisen kannalta tärkeimpiä tekijöitä ovat uni ja lepo, ravinto ja nesteytys. Aina se ei ole mahdollista tai se ei riitä, ja sitä varten me olemme täällä”, Tilley sanoo.

Lisätietoa: European Tour Performance Institute
Twitter: @etpi_physiounit
Instagram: @etpi_physiounit

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje