23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista

23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf

Golf palasi Olympiakomitean tukilajiksi

Olympiakomitea on myöntänyt Golfliitolle tehostamistukea 15 000 euroa olympiaryhmän valmennukseen vuodelle 2019. Moniin yksilölajeihin verrattuna tukisumma on varsin pieni. Sitä merkittävämpää on paluu tuen piiriin.

Olympiakomitea julkisti Huippu-urheiluyksikön tehostamistuet vuodelle 2019 perjantaina. Golfliitolle myönnettiin tukea 15 000 euroa. Olympiakomitean tuki kohdennettiin Golfin olympiaryhmän valmennuksen tukemiseen.

”Positiivinen lopputulema vuoden takaisesta päätöksestä oli se, että se antoi meille aiheen tarkastella omia toimintatapojamme. Meillä on ollut hyvää sparrausta ja toimiva keskusteluyhteys Huippu-urheiluyksikön kanssa. Nyt myönnetty tuki on hyvä motivaattori ja pelin avaus”, Golfliiton kilpaurheilupäällikkö Juha Juvonen näkee.

Suomen Golfliitto on uudistanut valmennusjärjestelmää kuluvan vuoden aikana. Valmennusryhmiä on tiivistetty ja siirrytty entistä vahvemmin urheilija-valmentajaparin toiminnan tukemiseen. Kilpailumenestyksellä mitattuna kuluva vuosi oli Suomelle ennätyksellisen menestyksekäs niin ammattilaiskentillä kuin amatööripuolellakin.

”Toivomme tietysti, että yhteistyömme olisi jatkossa entistäkin tiiviimpää ja jossain vaiheessa sen taloudellinen vaikutus olisi vielä selkeämpi. Se on tietenkin kiinni myös omasta toiminnastamme ja menestyksestämme”, Juvonen arvioi.

Myönnetty tukisumma kohdistetaan olympiaehdokkaiden valmennuksen asiantuntija- ja tukipalveluihinTokio 2020 Olympiaryhmän ensisijainen tavoite on saada olympialaisiin täysi kahden miehen ja kahden naisen edustus. Ryhmä nimetään virallisesti Golfliiton hallituksen kokouksessa joulukuun 11. päivä.

Olympialajeissa, joihin golf kuuluu, tukea painotetaan voimakkaasti vajaan 20 kuukauden päässä siintäviä Tokion olympiakisoja silmällä pitäen. Tukea on keskitetty entistä selvemmin kärkiurheilijoihin sekä lajeihin, joissa tehostamistuella on arvioitu olevan paras vaikuttavuus menestykseen.

Kaikkiaan tukea myönnettiin reilut 2,8 miljoonaa euroa, joten golfin osuutta voi pitää pienenä. Symbolinen arvo on rahasummaa suurempi, sillä vuosi sitten golf tiputettiin tukijärjestelmän uudistuksen yhteydessä pois tuettavien lajien joukosta.

”Tässä vaiheessa olympiadia meillä on jo tiedossa ne kärkiurheilijat, joilta menestystä Tokiossa voi odottaa. Olemme tukipäätöksissä lähteneet siitä, että näiden urheilijoiden valmentautumisprosessit laitetaan lajien ja Olympiakomitean yhteistyöllä niin hyvään kuntoon, kun se meidän resursseillamme on mahdollista”, Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki sanoo.

Suuret joukkuelajit, kuten lentopallo (380 000 euroa) ja koripallo (365 000 euroa) haalivat Olympiakomitean tukipotista merkittävän osan. Yksilölajeista mm. purjehdus (270 000 euroa), paini (220 000 euroa), ampumaurheilu (185 000 euroa) ja nyrkkeily (140 000 euroa) kahmivat tukea avokätisesti. Tuettavista lajeista golfin osuus oli kolmanneksi pienin.

Kommentti

Omilla mittareilla mitattuna golf on menestynyt kuluvana vuona erinomaisen hyvin. Kansainvälisessä vertailussa Suomi-golfin menestys ei kuitenkaan ole niin hyvää, että se pärjäisi vertailussa moniin muihin olympialajeihin.

Olympiagolfissa mukana on 60 urheilijaa niin naisten kuin miesten kilpailussa. Jos kaikki osuu kohdalleen, suomalaisilla on kuitenkin eittämättä mahdollisuus kilpailla jopa kärkipään sijoituksista olympiaviheriöillä.

Golfammattilaiset, jotka Suomea olympiakisoissa edustavat, ansaitsevat etenkin miesten puolella monen muun lajin urheilijoihin verrattuna poikkeuksellisen hyvin. Monessa yksilölajissa kansainvälisenkään tason urheilijoiden vuosiansiot eivät päätä huimaa, vaan moni urheilija kituuttaa köyhyysrajalla. Golfin kohdalla tilanne on onneksi toinen. Se saattaa osaltaan vaikuttaa tukisummaan.

Henkisellä tasolla golfin hyväksyminen tuettavien lajien piiriin on rahasummaa merkittävämpi tekijä. Peli on avattu, ja tuen suuruutta tarkastellaan jälleen vuoden päästä uudestaan. Se osoittaa myös, että Golfliiton reaktio Olympiakomitean vaatimuksiin ja toiveisiin on tuottanut tulosta. Golfliiton omiin taloudellisiin panostuksiin 15 000 euron tukisumma tuo hyvän lisän ja mahdollistaa osaltaan valmennuksen tehostamisen.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje