14.5.–21.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][18]
KilpailuaSuomalaista
Säännöt

R&A ja USGA tarkensivat caddien suuntausapuun liittyvää sääntöä

Sääntö saattaa aiheuttaa jatkossakin tulkintoja caddien suuntausavun tahattomuuteen tai tahallisuuteen liittyen.

R&A ja USGA asettivat virallisesti voimaan caddien suuntausapuun liittyvän sääntötarkennuksen viime hetkillä ennen Australian ET- ja LPGA-turnausten käynnistymistä.

Sääntö 10.2b(4) otettiin käyttöön vuoden alussa, mutta se osoittutui hiljattain pelatuissa Euroopan kiertueen ja PGA Tourin kilpailuissa hankalasti tulkittavaksi.

Tarkennuksen tehtävänä on eliminoida jatkossa Dubain ja Phoenixin turnausten kaltaiset tilanteet, joissa Haotong Li ja Denny McCarthy saivat kahden lyönnin rangaistuksen caddien suuntausavusta. Jälkimmäisen rangaistus kuitenkin peruttiin.

Caddie Derek Smith seisoi Phoenix Openin toisen kierroksen 15. reiällä pallon takana lyöntilinjalla pelaajan tehdessä harjoitussvingejä. Hän käveli muutaman sekunnin kuluttua pois, ja McCarthy otti uuden lyöntiasennon, ennen kuin suoritti noin 60-metrisen lähestymisen viheriölle.

PGA Tour oli tulkinnut sääntöä siten, että pelaaja voi välttyä vastaavassa tilanteessa rangaistukselta ainoastaan silloin, kun hän ottaa uuden lyöntiasennon viheriöllä. Kiertue pyörsi kuitenkin näkemyksensä ja samalla McCarthyn kahden lyönnin rangaistuksen keskusteltuaan asiasta lajin hallitsevien elinten R&A:n ja USGA:n kanssa.

Tarkennettu sääntö sallii, caddien olla pallon ja tähtäyslinjan takana sekä väylillä että viheriöillä, jos pelaaja ottaa tämän jälkeen vielä uuden lyöntiasennon.

Täsmennykset:

Jos pelaaja poistuu lyöntiasennosta, hänen ei katsota vielä aloittaneen lyöntiä edeltävää asentoa. Toisin sanoen, pelaaja voi poistua lyöntiasennosta missä tahansa kentällä, ja välttää säännön 10.2b (4) rikkomisen, siitäkin huolimatta, että caddie olisi seissyt pallon takana.

Toista täsmennystä voisi kutsua Dubaissa rangaistun kiinalaispelaajan mukaan ”Li-päätökseksi”. Se vapauttaa pelaajan sanktioilta, mikäli pelaajan oli jo asettunut lyömään, mutta caddien ei katsota olleen tarkoituksellisesti antamassa suunta-apua pallon takana.

Toteamus ”tarkoituksellisesti” edellyttää caddien olevan tietoinen, että pelaaja on aloittanut lyöntiasennon lyöntiä varten, ja että hän seisoo tai on lähellä aiottua lyöntilinjaa pallon takana.

R&A pysyi Dubain turnauksen jälkeen kannassaan, että Haotong Lin caddie Mike Burrow antoi pelaajalle suuntaus-apua kisan finaalikierroksella 18. reiän viheriöllä. Rike pudotti pelaajan kolmannelta sijalta 12:nneksi, ja Li menetti yli 80 000 euroa palkintorahaa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje