23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][15]
KilpailuaSuomalaista
Opetus

Voimaa laajemmasta V-kulmasta

Bubba Watson

Jim McLean Yksi opettamistani perusperiaatteista on vuosien ajan pysynyt samana: parempien pelaajien backsvingi on laajempi kuin heidän downsvinginsä. Joten kun seisot golfaajan edessä, alaspäin tulevan mailan kaari on taaksepäin kulkevan kaaren sisäpuolella. Tätä aihetta olemme viime aikoina tutkineet Michael Huntin kanssa, joka on yksi johtavista opettajistani. Tämän tarkastelun tuloksena olemme löytäneet sen voimaa tuottavan ominaisuuden, joka syntyy liikkeestä, kun backsvingi vaihtuu downsvingiksi. Kutsumme tätä ominaisuutta V-kulmaksi. Kulman määrittämiseksi mittaamme ensin sen pisteen, jossa maila on alasviennin puolivälissä. Sen jälkeen mittaamme sen pisteen, jossa maila on puolivälissä taaksevientiä. Piste määrittyy sillä hetkellä, jolloin vasen käsi on vaakasuoraan maanpinnan suuntaisesti. Nämä kaksi varren asennon kulmaa muodostavat V-kirjaimen muotoisen alueen (yläkuva). Tutkimuksemme tour-pelaajista todistaa, että V-kulman ja lyönnin tehon välillä on vahva yhteys. Näytän myös, miten voit laajentaa svingisi V-kulmaa ja maksimoida lyöntiesi pituuden.

Taivuta hitaasti

Ranteiden taivutus taakseviennin alussa kaventaa backsvingiä.Taakseviennin merkitys on ratkaiseva, koska se luo perustan svingin temmolle, laajuudelle sekä liikkeiden oikealle järjestykselle. Kaikkien aikojen pisimmälle lyövät golfarit, kuten Jack Nicklaus, Greg Norman ja Tiger Woods, ovat taakseviennissään viivytelleet ranteiden taivuttamista. Tämän ansiosta backsvingin liike on vapaampi, pallosta taakse lähtevä liike on laajempi ja svingin kaari on pidempi. Lyhyempilyöntisillä pelaajilla on tapana taivuttaa ranteensa aikaisessa vaiheessa, jolloin backsvingistä tulee paljon kapeampi. Oikea kyynärpää koukistuu liian aikaisin ja maila tulee pystysuoraan hyvin nopeasti. HARJOITUS Kun erotat kädet gripissä, svingi alkaa laajemmin Tämän harjoituksen avulla opit tunnistamaan, miltä pitkälle ulottuva oikea käsi tuntuu taakseviennissä. Ota oikealla kädellä gripistä kiinni normaalia alempaa – kuin ottaisit käteesi jääkiekkomailan. Svingaa mailalla taaksepäin, niin tunnet liikkeen laajuuden. Vartalo tuntuu kurottavan oikealle. Oikean käden tulisi olla ojennettuna muttei täysin suorana; haluat käden tuntuvan pitkältä mutta joustavalta, ei jäykältä. Laajasta taakseviennistä seuraa voimakas yläasento, jolloin V-kulma voi alastulossa muodostua mahdollisimman suureksi.

Kierr&#228, oikealle

Rajoitetun hartiakäännön ja heikon kiertymisen seurauksena kädet lysähtävät svingin yläasennossa.Svingin laajan taakseviennin ansiosta pääset yläasentoon, josta voit jatkaa voimakkaalla liikkeellä alaspäin. Mutta suuremman V-kulman tuottamiseksi sinun tulee hallita muitakin perusperiaatteita. Erityisen tärkeää on osata hyvä kiertoliike, jonka saat aikaan oikeanlaisella painonsiirrolla oikealle. Kun svingaat yläasentoon, käännä harteita lantionkiertoa vastaan ja siirrä paino oikean jalan kantapäälle. Suuri kiertoliike varastoi energiaa ja vaikuttaa downsvingin kaventumiseen. Kun vartalo siirtyy täyden kiertymisen jälkeen eteenpäin, oikea kyynärpää siirtyy alemmas ja V-kulma muotoutuu. HARJOITUS Tarkista kiertopisteet Varmista, että alavartalosi toimii dynaamisesti eikä ole kankea. Työnnä mailan varsi maahan jalkojesi väliin niin, että se osoittaa suoraan eteenpäin. Svingaa taakse ja varmista, että vasen polvi siirtyy taakse ja osoittaa varren grippiä kohti. Tunne paine vasemman jalan jalkapöydässä. Kun svingaat alaspäin, tulisi oikean polven taipua ja osoittaa grippiin. Näin teet vartalonkierron oikein.

Siirry vasemmalle

Vajavainen painonsiirto vasemmalle johtaa liian aikaiseen auki kiertymiseen ja mailan vapauttamiseen (yläkuva).Alavartalon siirtyminen vasemmalle tuottaa voiman, joka aloittaa downsvingin. Tämä voima siirtyy välittömästi ylävartaloon, joka puolestaan alkaa kiertyä takaisin palloon. Tunne on oikeanlainen, kun keskivartalo siirtyy sivusuunnassa tai lantio alkaa kiertyä auki. Käsien ja käsivarsien tulisi olla passiivisia – liikkeen pitää lähteä painonsiirrosta ja vartalonkierrosta. Maila, kädet ja käsivarret laahaavat jäljessä, jolloin svingin kaari kapenee. Alaspäin kulkevan varren kulma verrattuna taaksepäin kulkevan varren kulmaan muodostaa alueen, jota kutsumme V-kulmaksi. HARJOITUS Polvi osuu varteen Kun työnnät varren maahan viisi senttimetriä etummaisen jalkasi etupuolelle, voit helposti seurata, kuinka paljon liikut sivusuunnassa donwsvingin aikana. Kun maila lähestyy osumaa, vasemman polven tulisi liikkua sivusuunnassa ja osua varteen. Kyseessä ei ole heilahdus, vaan voimakas jalan vetoliike, johon yhdistyy alavartalon kiertyminen.

Pid&#228, ranteet taivutettuina

Jalkojen liikkumattomuus ja mailan aikainen vapauttaminen heittävät hukkaan kaiken varastoidun energian. Tällöin V-kulman hyödyt eivät välity lyöntiin.Samoin kuin ranteiden viivästynyt taivuttaminen tuo taaksevientiin laajuutta, auttaa rannekulman säilyttäminen alasviennissä vapauttamaan aiemmin svingin aikana varastoidun energian. Oikean kyynärpään tulisi pudota lantion oikean puolen eteen. Tässä downsvingin vaiheessa mailan varren pitäisi olla samassa linjassa kohteen kanssa. Kun säilytät ranteiden kulman, pystyt pitämään mailan asennossa, joka vapautuessaan tuottaa palloon voimakkaan iskun. Tässä voimassa näet V-kulman todellisen tuloksen. HARJOITUS Älä osu bägiin downsvingissä Vartalon liikkeiden tulee edetä oikeassa järjestyksessä, jotta V-kulmasta tulee mahdollisimman suuri. Tämän bägiharjoituksen avulla varmistat, että downsvingi alkaa alavartalon sivusuuntaisella siirtymisellä. Aseta golfbägi taaksesi niin, että backsvingin täydessä ojennuksessa maila ei aivan osu siihen. Svingaa sitten taakse ja alas, mutta pysäytä liike, kun maila on samassa asennossa kuin aiemmin. Mailanpään pitäisi olla 20–30 senttimetriä bägin sisäpuolella. Jos aloitat dowsvingin heittämällä mailanpäätä kuin virveliä, menetät V-kulmasi ja osut bägiin.

Esimerkkej&#228, tour-pelaajien V-kulmista

Tutkimuksemme osoittaa, että pidemmälle lyövillä pelaajilla V-kulma on paljon laajempi kuin lyhytlyöntisillä. Bubba Watson lyö keskimäärin yli 283-metrisiä draiveja, ja hänen V-kulmansa on PGA Tourin suurin: 96,5 astetta. Tour-pelaajien kesken suurin ero on Watsonin ja Fred Funkin välillä. U.S. Senior Openin voittaja Funk lyö keskimäärin 238 metrin avauksia, eikä hänen V-kulmansa ole kuin 15,2 astetta. On kuitenkin muistettava, että tour-tason lyhytlyöntisimmilläkin pelaajilla V-kulma on laajempi kuin useimmilla amatööreillä. BUBBA WATSON Draivien keskipituus (listasijoitus): 283,6 metriä (2.) V-kulman laajuus: 96,5 astetta Fred Funk FRED FUNK Draivien keskipituus (listasijoitus): 238,0 metriä (201.) V-kulman laajuus: 15,2 astetta Teksti Jim McLean ja Pete McDaniel / Kuvat Stephen Szurlej / Svingisarjat J.D. Cuban Artikkeli julkaistu Suomen Golf Digest 7/09-numerossa. #Digest#

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje