26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Opetus

Suomalaista valmennusosaamista kehitetään koulutuksella, joka sai heti lämpimän vastaanoton

Golfvalmentajien jatkokoulutus ottaa ison loikan eteenpäin uuden Kilpavalmentajakoulutuksen myötä. Kuva: Juha Hakulinen

Golfliiton kädenojennus suomalaisille valmentajille tähtää tasonnostoon kansallisessa valmennuksessa.

Maaliskuun 18. päivänä kilahti noin 60:n suomalaisen golfvalmentajan sähköposti. Otsikossa luki: ”Kutsu sinulle, Suomi Golfin huippukoutsi!” Viestin lähettäjänä oli Suomen Golfliiton kilpaurheilupäällikkö Juha Juvonen.

Sähköposti piti sisällään kutsun Suomen Golfliiton ja Suomen PGA:n yhdessä järjestämään Kilpavalmentajakoulutukseen. Noin vuoden mittaiseen koulutuskokonaisuuteen sisältyy webinaareja, lähijaksoja, vertaismentorointia ja valmentajana kehittymiseen liittyviä tehtäviä.

Olin yksi tuon viestin saaneista valmentajista, ja olin todella innoissani tästä mahdollisuudesta. Valmentajan ammattitutkinnon jälkeen syventävät valmennusopinnot ovat olleet enemmän yksittäisiä huippuvalmentajien koulutuksia kuin tällaisia pidempiä koulutuskokonaisuuksia. Tämä oli heti alusta lähtien todella mielenkiintoisen kuuloinen paketti.

Tiedonjakamisen kautta meidän tavoitteena on nostaa kansallisen valmennuksen tasoa.

Golfliiton puolelta koulutusta on ollut suunnittelemassa useampia asiantuntijoita. Kilpaurheilupuolesta vastaava Juha Juvonen kertoo, että koulutus on lähtenyt nimenomaan koetusta tarpeesta.

”Meillä on selkeä näkemys siitä, että meidän koulutusjärjestelmästä on puuttunut valmentajakoulutus. Meillä on ohjaaja- ja opettajakoulutusta, mutta puhtaasti golfin valmentajakoulutusta meillä ei ole ollut”, Juvonen kertoo koulutuksen taustoista.

”Mietittiin, miten pystyttäisiin jakamaan paremmin tietoa kansainvälisen kilpagolfin vaatimuksista ja päästä lähemmäksi henkilökohtaisia valmentajia. Tiedonjakamisen kautta meidän tavoitteena on nostaa kansallisen valmennuksen tasoa.”

Valmentajien kiinnostus koulutusta kohtaan oli valtava. Koulutusta markkinoitiin aluksi Team Finland -ryhmissä olevien pelaajien valmentajille ja muille asiantuntijoille. Siinä oli noin 60 henkeä, sen jälkeen kutsu lähetettiin kaikille PGA:n jäsenille. Lopputulema oli, että 58 valmentajaa ilmoittautui koulutukseen mukaan.

Kovin montaa aktiivisesti kilpavalmennuksessa mukana olevaa henkilöä ei ole jäänyt tästä pois.

Juvonen ei peittele tyytyväisyyttään, kun hän kertoo, minkälaisen vastaanoton Kilpavalmentajakoulutus on saanut.

”Kohderyhmä tavoitettiin käytännössä kokonaan. Jos mietimme, ketkä kilpavalmennuksen parissa Suomessa toimivat, niin kyllä meillä on hyvin laaja otanta heistä koulutuksessa mukana. Kovin montaa aktiivisesti kilpavalmennuksessa mukana olevaa henkilöä ei ole jäänyt tästä pois.”

Tämän viikon maanantaina käynnistynyt koulutus alkoi Suomi-golfin nykytilaa ja tulevaisuuden näkymiä käsitelleellä webinaarilla. Team Finland -valmentajat Jussi Pitkänen ja Timo Karvinen kävivät omista näkökulmistaan läpi suomalaisen amatööri- ja ammattilaisgolfin tuoreimpia kuulumisia.

Pitkäsen osuudessa perattiin kriittisesti ja tilastoihin vahvasti peilaten amatöörimaajoukkueiden nykytilaa. Tuoreimpana referenssinä Pitkänen käytti Espanjan Sotograndessa reilu viikko sitten pelattua Nations Cupia, jossa naisten ja miesten maajoukkueet olivat mukana.

Henni Mustonen ja Katri Bakker edustivat Suomea Nations Cupissa. Naiset voittivat joukkuekisassa hopeaa, samoin Bakker henkilökohtaisessa kisassa. Kuva: Juha Hakulinen

Karvisen osuus puolestaan käsitteli ammattilaisgolfia. Neljä kuukautta sitten pestiinsä valittu Karvinen on ehtinyt vasta raapaista pintaa uudessa roolissaan, mutta hänellä on ehtinyt jo muodostua selkeä näkemys siitä, mitä apuja nuoret ammattilaiset ja kokeneemmat pelurit kaipaavat.

Kilpavalmentajakoulutuksen kouluttajat ovat huippuluokkaa, ja se varmasti vaikutti osaltaan valmentajien innokkuuteen lähteä koulutukseen mukaan. Team Finland -asiantuntijoiden lisäksi kouluttajina nähdään puttivalmentaja Michael Kanski, huippuvalmentaja Kevin Kirk, valmentamisesta luennoiva Erkka Westerlund sekä monta muuta oman alansa asiantuntijaa.

Valmentajakoulutukset ovat lähes poikkeuksetta maksullisia, mutta Kilpavalmentajakoulutus tekee poikkeuksen tähän sääntöön. Golfliitto teki tietoisen valinnan, ja vuoden kestävä koulutus on osallistujille maksuton.

”Meillä oli budjetissa varattuna rahaa koulutustoiminnan kehittämiseen. Totesimme, että haluamme laittaa tämän liikkeelle positiivisessa hengessä, kun meillä on siihen mahdollisuus. Webinaarit mahdollistavat sen, että kustannustaso pysyy meillekin hillittynä. Kun Golfliiton panostuksen jakaa osallistujamäärän mukaan, niin se ei ole kovinkaan merkittävä kustannus per henkilö”, muistuttaa Juvonen.

Nyt käynnistynyt koulutus on pilottikoulutus, mutta jatkoa mietitään jo. Tavoitteena on, että muutaman vuoden päästä meillä olisi huippuvalmentajatutkinto. Se olisi valmennukseen perehdyttävä ja pätevöittävä tutkinto, Juvonen sanoo.

Uskon, että tästä tulee Suomi-golfille tosi kova juttu.

Ensimmäisestä webinaarista jäi ainakin itselleni todella hyvä tunne. Äänessä olleet Karvinen ja Pitkänen toivat monipuolisesti asioita esille, ja tästä koulutus lähtee rullaamaan eteenpäin. Seuraavan lähijakson aiheena on puttaaminen. Koulutusta tulee vetämään Michael Kanski, joka toimii puttiguru Phil Kenyonin puttikoulun valmentajana Englannissa.

Juvosen odotukset Kilpavalmentajakoulutusta kohtaan ovat korkealla. Hänellä on positiivinen tunne koulutuksen sisällöstä ja luennoitsijoista. Lopputulosta voidaan toki arvioida vasta myöhemmin, mutta jo ensimmäisestä webinaarista saatu palaute on ollut hyvää.

”Iso tavoite on, että pääsemme yhteisölliseen vuorovaikutukseen Team Finland -valmentajien, asiantuntijoiden, pelaajien henkilökohtaisten valmentajien ja Suomi-golfin toimijoiden kesken. Ovi on auki, ja nyt painetaan täysillä. Uskon, että tästä tulee Suomi-golfille tosi kova juttu.”

Lue seuraavaksi: Suomalainen golfopettajakoulutus sai kansainvälisessä arvioinnissa hyvät arvosanat

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje