23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][15]
KilpailuaSuomalaista
Opetus

Tässäkö etävalmennuksen tulevaisuus? Videon 3D-muotoon muuntava sovellus vakuutti huippuvalmentajankin

Sportsbox osaa kertoa esimerkiksi sen, että Atte Lehtisen lantio kiertyy oikein, eikä liiallista liukumista kohteelta pois päin ole. Kuva: Juha Hakulinen

Kovalla rahalla kehitetty sovellus on käyttökustannuksiltaan kohtuullinen verrattuna moniin muihin vaihtoehtoihin.

Videot ovat olleet golfopetuksen kulmakivenä siitä asti, kun videokamerat tulivat markkinoille. 1990-luvulta lähtien videokamerat alkoivat yleistyä myös kuluttajilla, ja sen avulla golfsvingien videointi opetusmielessä otti ison harppauksen eteenpäin.

Siirrytään pikakelauksella 1990-luvulta tähän päivään. Isot olkapäälle nostettavat videokamerat saa nyt unohtaa, ja on aika hypätä opetustrendien aallonharjalle.

Nyt voit kuvata älypuhelimella yhden hidastetun svingivideon, ja hetken kuluttua tekoäly on osannut muokata tuosta 2-ulotteisesta videosta 3-ulotteisen hahmon, jonka liikkeitä voit tutkia omalta puhelimeltasi.

Miten tämä kaikki on mahdollista? Kuinka yhdestä videosta saadaan luotua muun muassa rintakehän ja lantion kierron, polvikulmien suoristumisen ja selkärangan kiertymisen sekä ojentumisen hahmottava 3D-malli, jonka liikkeitä voi tutkia kuudesta eri suunnasta?

Vastaus on tekoäly.

Ohjelma on nimeltään Sportsbox AI, joka nimensä mukaisesti perustuu tekoälyyn (AI on lyhennys englanninkielisestä termistä artificial intelligence). Sportsboxin tekoäly osaa mallintaa ja analysoida oikein kineettiset liikeketjut.

Yhdysvalloissa kehitetty Sportsbox on saanut tuekseen isoja nimiä golfmaailman huipulta. Kumppaneiksi ovat lähteneet esimerkiksi LPGA Tour -tähti Michelle Wie West sekä valmentajavelhot Sean Foley ja Mike Adams. Rahoituspuolella tukevan selkänojan hankkeelle tuo Facebookin perustajan Mark Zuckerbergin sisko, Randi Zuckerberg.

Se on ihan älyttömän loistava ominaisuus. Etävalmennukseen se on tullut tärkeäksi palaseksi

Suomessa Sportsboxin ensimmäisiä käyttäjiä oli valmentaja Timo Karvinen, joka pääsi mukaan jo ohjelmiston betatestausvaiheessa. Viime vuoden lokakuusta asti Sportsboxia käyttänyt ja testannut Karvinen on vaikuttunut uutuuden mukanaan tuomista mahdollisuuksista.

”Minulla on ollut K-Vest käytössä aiemmin, mutta tämän Sportsboxin ehdoton vahvuus on siinä, että sitä voi käyttää missä vain. Ja kun tätä verrataan normaaleihin 3D-laitteisiin, niin niissä on 10 kiloa kaapeleita mukana, ja niitä käytetään melkein laboratorio-olosuhteissa”, Karvinen sanoo ja viittaa K-Vest-nimiseen 3D-laitteistoon.

Karvisen opetustoimintaan Sportsbox on tuonut yhden osa-alueen lisää. Videolta hän katsoo mailan liikkeen, ja Sportsboxin avulla hän katsoo, miten pelaajan keho liikkuu samassa svingissä.

”Se on näppärää, kun siirrän puhelimella otetut videot koneelle, niin siinä samalla se 3D-malli on valmistunut. Yleensä siitä tulee katsottua, kuinka paljon pelaaja siirtyy lantiosta kohteen suuntaan ja kuinka paljon lantio on auki osumassa. Siitä saa tsekattua kineettisen ketjun toimivuuden aika nopeasti.”

Kilpapelaajien kanssa paljon töitä tekevä Karvinen on ottanut ohjelman käyttöön myös heidän kanssaan. Sportsbox toimii niin, että pelaajan edestä (face on) kuvataan hidastettu video, joka lisätään Sportsbox applikaatioon. Eli esimerkiksi Karvisen valmennettava Sami Välimäki voi lähettää valmentajalleen videon kilpailupaikalta, ja Karvinen voi analysoida videon omalla puhelimellaan Suomessa.

”Se on ihan älyttömän loistava ominaisuus. Etävalmennukseen se on tullut tärkeäksi palaseksi”, Karvinen kehuu.

Aivan ilmaista näin korkean teknologian ohjelmiston käyttäminen ei tietenkään ole, mutta käyttötasosta riippuen 580–1685 euron vuosihinta ei vaikuta liian korkealta. Vertailun vuoksi mainittakoon, että Karvisen esille tuoma K-Vest maksaa yli 5000 euroa ja vuosimaksu on reilut 450 euroa vuodessa.

Viikko Sportsboxin käyttöä takana – paluuta vanhaan ei enää ole

Ahkerana golfaiheisen sosiaalisen median kuluttajana törmäsin viime vuoden puolella useaan otteeseen ihmeellisen näköisiin 3D-avatareihin, jotka tekivät svingiliikettä ilman mailaa. Vasta tammikuun alussa minulle selvisi, mistä oli kyse, kun kaverini kävi Timo Karvisen tunnilla ja kertoi suu vaahdossa, kuinka hieno kännykkäsovellus Timolla oli.

Siltä istumalta lisäsin itseni jonotuslistalle, että pääsisin myös kokeilemaan uutuutta. Lopulta 19. helmikuutta sain Sporstboxilta sähköpostin ”Your wait is over!”. Olin päässyt sovelluksen käyttäjäksi.

Työssäni golfopettajana ihmisen kehon liikkeen havainnointi on ykkösasia. Keho liikuttaa mailaa, ja jos kehon liike ei toimi, harvoin mailakaan liikkuu niissä tilanteissa optimaalisesti.

Taskussa kulkeva 3D-ohjelmisto on tuonut Trackmanin ja perinteisen videon rinnalle mahtavan lisän, josta on hyötyä sekä minulle että asiakkaalle. Kuten Karvinenkin totesi, Sportsboxin isoin vahvuus on sen helppokäyttöisyys. On helppoa yhtyä hänen kommenttiinsa näin viikon kokemuksen perusteella. Paluuta vanhaan ei enää ole.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje