18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista
Opetus

Mentaalipeliä: Metsien sankari?

Kumman reitin sinä valitset?

Ongelma:

Pallon piti lentää komeasti pitkälle ja keskelle väylää. Jostain kumman syystä se kaartuikin viheliäänä slaissina oikealle, pomppien raffin kautta metsään. Tässä nyt ollaan kivien välissä, sammaleen päällä, edessä julma puurivi. Otanko riskin puiden välistä vai chippaanko pallon varmasti kentälle? Nyt olisi tarjolla sankarin viittaa, mutta toisaalta myös valmiit draaman ja katastrofin ainekset…

Reiman ratkaisu:

Metsään joutuminen harmittaa, kiukuttaa ja hävettää jokaista pelaajaa. Siellä pelin mentaalipuoli todella koettelee pelaajaa. Nyt pää kylmänä ja mieli hereillä. Otetaanpa toisesta urheilulajista mentaalisesti vastaava tilanne. Mieti hetki painijaa, joka on joutunut mattoon omasta tai toisen syystä. Hän ei varmaan suutu ja kiukuttele, vaan on pää kylmänä, hereillä ja pyrkii selviytymään pinteestä varmasti pois. Myös golfkierroksella olet vuoroin niskan päällä ja altavastaajana, joskus jopa sillassa.

  1. Jokaisessa golfarissa asuu pieni Pelle Peloton, joka rakastaa kokeilua ja riskien ottamista. Miksi yleensä jouduit metsään. Oliko metsään joutumisen syy epäonnistunut lyönti? Oliko valinta tietoinen riski vai teitkö pelinlukuvirheen? Suosittelen jokaiselle pelaajalle pelisuunnitelman tekemistä ja siinä pysymistä. Realistisella suunnitelmalla pystyt kiertämään useimmat metsät.
  2. Ole realistinen ja valitse taitotasoosi sopivin ja helpoin reitti takaisin peliväylälle. Ammattilaiset ovat loistavia myös selviytymään metsistä ja hankalista tilanteista. Älä anna tämän hämätä itseäsi. Ole nöyrä ja ota suosiolla yksi lisälyönti. Riskeeraamalla saat helposti monta lyöntiä.
  3. Mitä tahansa päätäkin, pysy päätöksessäsi ja usko onnistumiseen. Epäily johtaa melko varmasti epäonnistumiseen. Uskon kehittämiseksi sinulla pitää harjoitella myös metsästä ja karheikosta pois tulemista. Rangen reunat ja lähimetsät kannattaa hyödyntää. Jos tiedät, että vietät aikaasi metsässä harjoittele myös sieltä pois pääsemistä. Karheikko on loistava paikka harjoitella tehokkuutta ja raskasta osumaa. Ennen vanhaan harjoiteltiin karheikoista, koska rangealueita ei ollut olemassa. Hae rangen reunalta paikka, josta voit harjoitella karheikosta. Karheikosta harjoittelu lisää rohkeuttasi osumaan. Kokeile eri paikkoja eri mailoilla. Hybridit toimivat karheikossa tosi hyvin. Kun pallo on ruohon sisällä ajattele, että viet kaiken osuma-alueelta pallon ja ruohot. Sinun pitää voittaa ruohon vastus. Kun pallo lepää hyvin ruohon päällä yritä noukkia pallo puhtaasti, kuten väyläbunkkerista.
  4. Harjoittele matalia ja korkeita lyöntejä karheikosta ja puiden alta. Käytä mielikuvitustasi ja hae erilaisia paikkoja. Harjoittele hankalista paikoista selviytymistä ja haasta itsesi. Matalia lyöntejä varten opettele puolisvingejä hybrideillä ja raudoilla. Korkeita lyöntejä voit harjoitella keskipitkillä ja lyhyillä raudoilla avoimella lavalla ja leikkaavalla lyönnillä. Wedgeillä saat nostettua pallon ylös karheikosta pelaamalla kuten bunkkerista.
  5. Haasta kaverisi selviytymiskamppailuun ja pidä hauskaa. Jälleen kerran – uskalla olla lapsellinen. Harjoittele hankalimmat mahdolliset paikat hauskalla pelillä, jossa pelaajat vuoronperään valitsevat jonkin hankalan paikan, sitten molemmat kokeilevat ja selviytyjä saa pisteen. Valitse esim. paikka, jossa maila osuu pensaaseen backsvingin aikana tai siten, että sinun on pelattava toiselta puolelta, siten että mailan kärki on alaspäin. Näin syksyllä metsästä harjoittelun yhteydessä voi bonuksena saada suuhunsa marjoja ja vaikka löytää kantarelleja. Tee metsästä ja hankalista paikoista harjoittelusta hauskaa. Tällä on iso mentaali merkitys pelitilanteeseen. On tärkeää, että sinulla on myös positiivisia muistikuvia metsästä pelaamisesta. Onnistut varmasti suuremmalla prosentilla.

Teksti Reima Kaija, piirros Arttu Kauranne

Juttu on julkaistu 6/2011 Golf Digestissa

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje