18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista
Opetus

Lämmittele huolella ennen harjoitusta

1. Alkuasento. Seiso jalat hartioiden leveydellä ja ota kepistä ote hartioiden leveydeltä.

Mikko Ilosen ja monen muun maailmanhuipun fysiikkavalmentaja Pierre Johansson korosti lämmittelyn merkitystä taannoisella Vierumäen vierailullaan. Johansson oli neljän päivän ajan sparraamassa leikkauksesta toipuvaa Ilosta.

”Euroopan kiertueella suurin osa pelaajista tekee aina saman jumpan, ennen kuin aloittavat lajitreenin. Tämän jälkeen henkilökohtainen fysiikkatreenari käy pelaajan koko kehon läpi kartoittaen mahdolliset kireydet. Jos näitä ilmenee, ne hoidetaan lisätreeneillä, jotta pelaaja on varsinaisen treenin alkaessa varma kroppansa sataprosenttisesta toimivuudesta”, Johansson kertoi.

Kehitystä hakevien amatööripelaajien on syytä ottaa mallia ammattilaisista. Vaikka omaa vakinaista treenaria ei olisikaan, tulisi pelaajan kyetä rakentamaan juuri itselle sopiva liikesarja, jonka osaa tehdä vaikka unissaan. Liikesarjan tulee sopia keholle ja auttaa avaamaan tukkoisen tunteen pois lihaksista ja nivelistä.

Liikesarjan tulee olla yksinkertainen, mutta tarpeeksi haastava avaamaan liikelaajuudet ja samalla aktivoimaan lihakset.

Liikkeiden tulee erityisesti avata nilkat, lonkat, rintarangan sekä olkapäät. Harjoituksen pitää myös aktivoida pakaralihakset ja lapojenväliset lihakset. Näin svingin liikkuvuus on hyvä ja tekemiseen saa hyvän tuen lihaksista.

Löydä siis oma tapasi toimia ennen kutakin kierrosta ja harjoitusta. Varaa aina sama aikalämmittelyyn ja mailan kanssa tehtäviin harjoituksiin. Kauden alussa jumpalla on tavallista suurempi merkitys myös loukkaantumisten ennaltaehkäisyssä.

Seuraavassa Pierre Johanssonin käyttämä lämmittelysarja ammattipelaajille, mallina toimii Hippu Ekhardt. Samaa sarjaa käyttävät nyt myös monien muiden lajien huippu-urheilijat.

Lämmittele näin

Tee liikesarja läpi 10 kertaa siirtymällä suoraan asennosta seuraavaan. Noudata esitettyä järjestystä. Tee ensimmäiset 5 kertaa sarja rauhallisesti läpi, seuraavat 5 ripeämmässä tahdissa.

2.

2. Taivuta lonkista eteenpäin kunnes keppi koskettaa varpaiden päitä.

3.

3. Mene suoraan kyykkyyn niin että selkäsi jää suoraksi ja rintakehä työntyy eteenpäin.

4.

4. Vedä keppi suoraan ylös kohti kattoa.

5.

5. Mene kyykkyyn keppi pään päällä, äläkä nojaa liikaa eteenpäin.

6.

6. Nouse ylös keppi ylhäällä.

7.

7. Mene kyykkyyn keppi säärien korkeudella, rintakehä eteenpäin ja selkä suorana.

8.

8. suorista jalat pitäen keppi alhaalla.

9.

9. Nouse ylös ja taivuta selästä taaksepäin.

Teksti Matti Lindholm, Kuvat Pasi Kokko

Juttu on julkaistu Golf Digest 3/11 -lehdessä

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje