23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][12]
KilpailuaSuomalaista
Opetus

Kylmähoito on huippu-urheilijoille arkipäivää, mutta teknologia tekee tuloaan myös golfklubeille

Kylmähoito ei ole enää pelkästään hoitolaitosten yksinoikeus, vaan se tekee tuloaan myös golfklubeille. Ensimmäisenä liikkeellä oli Suur-Helsingin Golf.

Aluksi on niin kylmä, että täytyy keskittyä hengittämiseen. Hyytävä 130 asteen pakkanen on vähän toista kuin Suomen talvikelit. Tunne on sama kuin avantoon hyppäisi, kylmä salpaa hengityksen ja kaikki ajattelu on keskitettävä hengittämiseen.

Kun ilma alkaa hiljalleen kulkea vaivattomammin, käsivarret alkavat tuntua kylkiä vasten kummallisen liukkailta. Ilmeisesti kehon ja ilman kosteus alkaa jäätyä muodostaen kylkiin ja käsivarsiin hennon, liukkaan kalvon. Käsivarsia ja sääriä alkaa jomottaa. Ymmärrän nyt, miksi jalkoihin vetäistiin muhkeat tossut ja käsiin talvihanskat. Päätä ei sentään palele, onhan se ulkona tankista.

Ehkä valveutunut lukija jo arvasikin, että kyse on kylmähoidosta.

Huippukylmä ei ole ihan uusi juttu. Vammojen hoidossa ja palautumisen nopeuttamisessa sitä on hyödynnetty jo vuosien ajan. Kylmäpussit ja kylmägeelit ovat tulleet urheilijoille liikunnan harrastajille todennäköisesti tutuiksi ja avannon palauttavasta voimasta kaikki ovat kuulleet, vaikkeivat itse olisi veteen uskaltautuneet.

Kylmähoitojen perusidea on yksinkertainen: kylmän avulla aktivoidaan kehon sisäinen apteekki.

Mekanisimi toimii seuraavalla tavalla: kylmä aiheuttaa kehon pintasolukossa thermoshokin eli eräänlaisen hätätilan. Solut reagoivat siihen kiivaasti ja lähettävät parasympaattisen hermoston välityksellä aivoille avunpyynnön. Sen seurauksena kroppa alkaa tuottaa kehoa korjaavia, tulehdusta lievittäviä ja mielihyvää tuottavia hormoneja, kuten adrenaliinia, kortisolia, endorfiinia ja testosteronia. Hetkessä koko sisäisen lääkekaapin sisältö on otettu käyttöön.

Monet huippu-urheilijat vannovat kylmähoitojen nimeen.

Kivut ja kolotukset katoavat ja ainakin vähenevät, stressi lievittyy ja palautuminen nopeutuu. Siksi monet urheilijat hyppäävät kovan urheilusuorituksen jälkeen jääkylpyyn tai kääräisevät kylmäkääreen kolottavan jäsenen ympärille.

Moiset konstit ovat tehokkaita, mutta tarjolla on jo helpompia ja tehokkaampia vaihtoehtoja.

Vantaan Martinlaaksossa kylmäteknologia tunnetaan läpikotaisin. Siellä toimii Cryotech Nordic -nimisen yrityksen show room, toimisto, Recovery Clinic -hoitotilat sekä laitteiden kokoonpano ja tuotekehitys. Cryotech Nordicin (lyhyemmin CTN) laitteita on myyty jo yli 250 hoitolaitokseen Suomessa ja maailmalle niitä on toimitettu yli 40 maahan.

Siellä Martinlaaksossa toimittajankin henki salpautui. Parhaan kuvan kylmän tehosta kuulemma saa, kun sitä kokeilee itse käytännössä. Ei auttanut kuin astua typpikammioon.

Mutta miten tämä liittyy golfiin? Paljonkin.

Golfkentällä kävellään kierroksen aikana kymmenkunta kilometriä. Välillä lyödään palloa. Jos rehellisiä ollaan, golfsvingi ei puhtaimmassakaan muodossa oli kovin kehoystävällinen liike, saati sitten sen epäpuhtaat variaatiot, joita kentillä näkee paljon enemmän kuin puhtaita suorituksia.

Ei siis ihme, että jalat, polvet, selät, olkapäät, kyynärpäät ja sormet tuppaavat kipeytymään. On jäätynyttä olkapäätä, jännetuppitulehdusta, plantaarifaskiittia, tennis- ja golfkyynärpäätä ja juoksijan polvea. Mitä kelläkin. Jotain kaikilla.

Seuraavan sukupolven sähkötoiminen kylmäkaappi.

Kaikkiin noihin vaivoihin kylmähoidolla voidaan saada helpotusta. Lisäksi kylmällä voidaan hoitaa aknea, psoriasista ja nivelrikkoa.

Kylmähoitoa voidaan käyttää koko keholle tai sitä voidaan annostella täsmähoitona kipualueelle. Koko kropan versiossa hypätään suureen tynnyriin, Cryo Cabiniin, johon tuleva ilma jäähdytetään nestemäisellä typellä 130 pakkasasteeseen.

Modernimpi, parin kuukauden päästä markkinoille tuleva laite tekee saman sähkön avulla. Ilma on siinä 20 astetta pakkasella, mutta kuuden propellin avulla sen vaikutus saadaan voimistettua. Ja jos oli typpikapselissa henki salpautua, on sähköinen versio kuulemma tehokkaampi.

Paikallishoitona käytetään kylmää ilmaa, jota puhalletaan erilaisilla hoitopäillä hoidettavalle alueelle. Valittavissa on myös kasvonaamio. Kun kylmää annostellaan kasvoille, saavat uurteen ja rypyt kyytiä ja silmäpussit sulavat kuin lumet toukokuussa.

Viimeisetkin epäilykset laitteiden ja teknologian tehoa kohtaan hälvenevät, kun bongaa niiden kyljessä Suomen Olympiakomitean virallisen tunnuksen. Teknologiaa hyödynnetään urheilun korkeimmalla huipulla, joten huuhaasta ei voi olla kyse. Pekingiin kuulemma lähti näitä laitteita puoli kontillista suomalaisurheilijoiden tueksi.

Ihan halpoja koneita nämä eivät ole. Jos omaan makuuhuoneeseen haluaa typpisammion, hintalappu on noin 30 000 euroa. Typpi maksaa lisäksi noin 15 euroa hoitokertaa kohti. Sähköinen laite, E-Cabin, on edullisempi hankkia ja käyttää. Sille povataan suurta kysyntää.

Paikallishoitolaitteen saa kotiin leasing-periaatteella maksamalla halvimmillaan pari sataa euroa kuussa. Golfalalla mahdollisuuteen heräsi tiettävästi ensimmäisenä Suur-Helsingin Golf.

”Meille tulee paikallishoitolaite”, Suur-Helsingin Golfin toimitusjohtaja Jarkko Raski vahvistaa.

Timo Sydänmaanlakka on hyödyntänyt itsekin kylmähoitoa polvileikkauksen kuntoutusvaiheessa. Taustalla paikallishoitolaite, jollainen on tulossa myös Suur-Helsingin Golfiin.

Raski kertoo, että SHG:n klubitalolla Lakistossa on parin vuoden ajan ollut käytössä kaksi hierovaa tuolia. Lisäksi yksi vastaava on Vantaankosken Golfhallilla, joka on SHG:n, Keimola Golfin ja Nurmijärven Golfseuran yhteinen sisäharjoittelupaikka. Tuolit on otettu innolla vastaan.

”Seuraan on perustettu uusi toimikunta, jonka tehtävä on pyrkiä auttamaan jäseniä kehittämään pelitaitojaan. Siinä on monenlaista palasta, ja tähän liittyen saatiin idea, että rakennetaan palautumishuone klubille. Hierovat tuolit siellä jo on, ja nyt valikoimaa laajennetaan. Kylmähoitoa on ollut saatavilla lähinnä fysioterapeuttien kautta, mutta nyt se on ihan tavallisten golfareiden ulottuvilla. Tämä on ihan konkreettinen, rahanarvoinen etu”, Raski kertoo.

Itse innokkaaksi hiihtäjäksi tunnustautuva mies on huomannut kylmän tehon.

”Pari vuotta olen käynyt säännöllisesti avannossa. Viime talvena hiihdin enemmän kuin koskaan ja huomasin, että lenkin jälkeen minuutti avannossa nopeutti kovasti palautumista”, hän sanoo.

Myös omat tuntemukseni vahvistavat, että tehoa kylmällä on. Kipuileva polvi suoristuu sutjakasti, kireä selkä on muisto vain ja silmäpussitkin ovat kadonneet. Unen pitäisi tulla herkästi silmään ja huomenna pitäisi olla monon syönnillään. Vapise Iivo!

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje