21.2.–28.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][9]
KilpailuaSuomalaista
Opetus

10 sääntöä: Näin lyöt avauksesi entistä pidemmälle

Käytä voimaa kuten Bubba. © Getty Images

Käytä

1 ENEMMÄN NOSTOKULMAA

Vaimoni Angie on urheilullinen. Hän pelasi koripalloa naisten ammattilaissarjan WNBA:n Charlotte Stingissä. Kun hän aloitti golfin harjoittelun vakavammin kuusi vuotta sitten, hänellä oli draiverissaan 9 asteen nostokulma ja lyönnin pituus oli 155 metriä. Angie osallistui Bob Hope Classic pro-amiin (5-vuotishääpäivän lahja, jonka annoin hänelle) ja vaihtoi juuri ennen kilpailua draiveriin, jossa on 13 asteen nostokulma. Avausten pituus kasvoi välittömästi 197 metriin ja rulliakin tuli saman verran kuin aikaisemmin. Angiella oli sama tilanne kuin suurimmalla osalla miesamatööreistä: nopein oikotie avausten lisämetreihin on hankkia draiveri, jossa on isompi nostokulma. Mutta älä tyydy tähän. Hanki myös kevyt, sinulle sopiva varsi. Ensin kannattaa hyödyntää kaikki tekniset ratkaisut ennen kuin ryhdyt muuttamaan svingiäsi. Sinulle räätälöity draiveri voi helposti tuoda lähes 20 metriä lisäpituutta yhdessä yössä, svingin muuttamiseen voi vierähtää kuukausia. Tai jopa vuosia.

2 HYÖDYNNÄ OMINAISUUTESI

Pitkälle lyöminen perustuu moneen asiaan. J.B. Holmesin ruumiinrakenne on roteva ja vahva, hän muistuttaa maissintähkää. Hänellä on vahvat ja nopeat kädet, erityisesti kyynärpäästä alaspäin. Dustin Johnson on puolestaan hoikka, ja hänen vartalonsa ja lantionsa ovat nopeat. Minä puolestani olen pitkä, ja lyöntikaareni on laaja ja matala. Ihmisillä on erilaisia fyysisiä ominaisuuksia: vahvat reidet, leveät hartiat, vahva keskivartalo jne. Löydä fyysiset vahvuutesi ja hyödynnä niitä. Ja kannattaa pitää huolta, ettei golfopettajasi yritä muokata lyöntiäsi sellaisten ominaisuuksien ympärille, jotka eivät ole vahvuuksiasi.

3 KOKEILE LYHYEMPÄÄ VARTTA

Minua on pyydetty kaksi kertaa osallistumaan World Long Drive Championshipiin ja molemmilla kerroilla olen kieltäytynyt. Oli kiva saada kutsu, mutta en halunnut uhrata svingiäni pituuslyönnin alttarille. Pelkkä pituuden tavoittelu saattaisi romuttaa pelini. Leikittelin kuitenkin ajatuksella ja pyysin Pingiä rakentamaan minulle draiverin, jonka nostokulma oli 5.5 astetta ja varren pituus 48 tuumaa. Monet kuvittelevat, että pidempi varsin tuo automaattisesti mailanpäähän lisää nopeutta. Minun kohdallani se ei toiminut. Lyönnin ajoitus ei toiminut ja vaikka välillä osuin kunnolla, pituutta ei tullut merkittävästi lisää. Löin pidemmälle normaalilla 44 ¼ tuuman draiverillani, kun lisäsin hieman lyöntivoimaa.

Pidemmän varren kokeileminen on nykyisin suosittua, mutta suurimman osan pelaajista kannattaisi kokeilla puoli tuumaa lyhyempää vartta (nykyisin perusdraiverin varren pituus on 45 ½ tuumaa). Kun Tiger Woods löi pisimpiä avauksiaan, hän käytti 43 ½ tuuman draiveria, jossa oli teräsvarsi. Lyhyemmällä varrella on helpompi osua sweet spotiin ja voit lyödä avauksesi menettämättä kontrollia.

4 OPETTELE DRAW

Nykyisin slaissia lyövät eivät häviä pituudessa yhtä paljon kuin aikaisemmin. Tämä johtuu moderneista draivereista, jotka eivät anna pallolle niin paljoa kierrettä. Myöskään pallot eivät spinnaa kuten ennen. Slaissin rankaisevuuden väheneminen on tuudittanut monet amatöörit uneen. Paras tapa tykittää pallo pitkälle on svingata sisältä ulos ja palloon tulee draw-kierre. Näin lyömällä saat palloon lisää kompressiota ja lyönti porautuu tuulen läpi paremmin. Jos löydät itsellesi sopivan draiverin, draw lennättää pallon pidemmälle kuin fade. Tämäkin johtuu välineiden kehittymisestä.

5 HYVÄKSY HUONOT PÄIVÄT

Vuonna 2008 lähdin Bay Hillin viimeiseen päivään johdossa, viisi pelaajaa oli tasatuloksessa. Kymmenellä ensimmäisellä väylällä löin hookia lähes joka lyönnillä, jopa silloin, kun yritin tietoisesti lyödä ison faden. Lyöntini oli niin sekaisin, että tarkkuuden lisäksi menetin myös pituutta. Taistelin sitä viheliäistä hookia vastaan koko ajan, kunnes oli jo liian myöhäistä. Sijoituin jaetulle kahdeksannelle sijalle. Jos joutuisin samaan tilanteeseen uudelleen, hyväksyisin sen päivän lyönnin luontaisen lentoradan enkä yrittäisi taistella vastaan. Joinakin aamuina vain heräät määrätyn lentoradan päivään. Tai sitten et vaan tunne itseäsi yhtä vahvaksi tai taipuisaksi kuin normaalisti. Hyvät pelaajat nousevat muiden yläpuolelle hyväksymällä tällaisen tilanteen.

6 AVAA KUIN BOGIN JÄLKEEN

Jokainen hermostuu tehtyään tyhmän bogin tai tuplan. Miten monta kertaa sen jälkeen pamautamme seuraavan avauksen keskelle väylää? Monesti. Tämä johtuu siitä, että kiukusta sekopäisenä et taktikoi liikaa seuraavaa lyöntiä tai mieti svingin mekaniikkaa. Yritä lyödä kaikki avaukset näin, käytä enemmän tunnetta kuin järkeä. Hämmästyt, miten kroppasi reagoi karuun, vanhaan intohimoon.

7 VOIMAA PALLOJA LYÖMÄLLÄ

Pienemmille ja vanhemmille golfareille löytyy keinoja saada lisää voimaa lyöntiin, vaikka he eivät kävisi kuntosalilla. Monille paras harjoituspaikka on range ja sitä kannattaa hyödyntää. Ben Hogan sanoi joskus, että lyömällä satoja palloja hänestä tuli vahva ja svingi kehittyi siinä samalla. Harjoittele ”golfvoimaa” lyömällä palloja. Kämmenesi ja käsivartesi jäntevöityvät ja vartalosi virittäytyy peliin.

8 AVAA ETUJALKAA

Olen pelannut Tiger Woodsin (jota härnään kutsumalla häntä lyhytlyöntiseksi) kanssa paljon harjoituskierroksia. Kun Tiger haluaa tykittää avauksen, hän avaa vasemman jalkansa 45 asteen kulmaan. Tämä oikeastaan pakottaa hänet viemään lantion ja alavartalon nopeammin lyönnin läpi ja hänen vyönsä solki osoittaa lopussa kohteesta vasemmalle. Näin hän saa lyöntiin valtavasti voimaa. Olen opetellut tuon Tigerin tavan ja se toimii. Pitää vain varoa, ettei avaa jalkaa liikaa, koska silloin se tuo backsvingiin liikerajoituksen. Hae oikea kohta ja kuulet eron – maila synnyttää voimakkaamman humahduksen, kun se menee osuman läpi.

9 RUOSTE RAISKAA NOPEASTI

Jos olen kolme päivää pelaamatta, en saa mailanpäähän normaalia 203 km/h vauhtia. Ruoste raiskaa lyöntipituuden ja se syntyy nopeasti. Amatöörille tulee helposti viikonkin taukoja ja tilanteen kanssa kannattaa opetella elämään: tavoitteista pitää tinkiä. Ruostetta voi rapsutella pois tekemällä 30-40 täysvauhtista harjoitussvingiä niinä päivinä, kun ei pääse pelaamaan.

10 KÄÄNNÄ LANTIOTASI

Olen kuullut monien puhuvan laajasta hartiakierrosta, jossa lantio kääntyy vain vähän. Se on mielestäni humpuukia. Mitä pidemmälle käännän lantioni, sitä enemmän hartiat kääntyvät ja pallo lentää pidemmälle. Älä rajoita backsvingiä millään tavalla. Käänny niin paljon kuin pystyt. Pidempi liikerata tuo pidemmän svingin, enemmän nopeutta mailanpäähän ja lisää lyöntipituutta.

Teksti Bubba Watson ja Guy Yocom

#Digest#

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje