5.12.–12.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][10]
KilpailuaSuomalaista
Oma peli

Mikko Rantasesta sekunnin turvin speedgolfin maailmanmestari

Rantasen lyöntipelitulos alitti kisakentän parin, ja kierrokseen kului aikaa alle tunti.

Mikko Rantanen voitti maanantaina Turning Stone Resortissa New Yorkissa pelatun speedgolfin MM-turnauksen. Hän pelasi par 72 -kentän tulokseen 71 (-1), ja käytti kierrokseensa aikaa 55 minuuttia ja 28 sekuntia.

”Vedin elämäni parhaimman speedgolfkierroksen, ensimmäisen kerran alle parin, 71″. Aivan mahtavaa, mieletön päivä”, Rantanen sanoi.

Jokaiselle reiälle oli laadittu niin sanottu aika-par. Tämä huomioiden saatiin varsinainen kilpailutulos, joka oli Rantasella -8:32. Kisa mestaruudesta oli äärimmäisen tasainen, sillä espoolainen jätti toiseksi sijoittuneen, Australian Jamie Reidin, vain yhden sekunnin päähän.

Reidin lyöntipelitulos oli 79, mutta hän juoksi kierroksen lähes kahdeksan minuuttia Rantasta nopeammin.

Oman suorituksensa jälkeen hän sai odottaa vielä hetken, minkälaiseen sijoitukseen hieno kierros riittää.

”Osa on vielä lähtemättä. Jännäksi menee seuraava tunti, saa nähdä tuleeko maailmanmestaruus vai mikä tulee. Mutta kovia kavereita täällä on”, Rantanen jutteli klubilla.

Kilpailun ennakkosuosikkeihin kuulunut Englannin Chris Benians (-4:41) saavutti pronssia.

MM-turnauksen toinen suomalaisedustaja Jari Pitkälä (+11:22) oli 13:s.

Kisa-areenaksi valikoitunut Turning Stone on suunniteltu golfautolla pelattavaksi, ja kentän pituus on sen mukainen. Rantanen arvioi ennen kilpailua, että juoksumatkaa tulee kertymään noin 8,5 kilometriä.

Mikko Rantanen voitti 25 vuotta sitten lyöntipelin suomenmestaruuden, ja pelasi sittemmin ammattilaisena. Hän on toiminut myös Suomen PGA:n ja Suomen Golfliiton toiminnanjohtajana.

GameBookin perustajiin kuuluva Rantanen suoritti 90-luvulla tutkinnon Georgia Tech -yliopistossa, ja pelasi koulun joukkueessa college-golfia muun muassa maailmanlistan entisen ykköspelaajan David Duvalin kanssa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (4 kpl)

 • periferia says:

  Hyvä golfari, keskinkertainen juoksija. Kysymyksessä on erikoinen marginaalilaji, jolla muutama harrastaja. Kuten eukonkanto. Siten uutisarvo on olematon ja ihmettelen että on jatkuvasti esillä.
  Kotiseurani kenttä on golfareiden käytössä ja olisi täysin mahdotonta että speedgolfia tai jotain sen suuntaista hyväksyttäisiin. Meillä periaate on että jokainen pitää kenttää omalta osaltaan kunnossa korjaamalla divotit ja lyöntijäljet kunnossa ja liikkumalla varoen viheriöillä ja rauhallisesti kentällä. Ei joku ryhmä voi toimia päinvastoin. Aamulla kenttää hoitaa kenttähenkilökunta. Muita pelaajia kunnioitetaan. Ohi pääsee jos on tarve. Silti kierrosajat ovat kohtuullisia ja sopivissa kohdissa pääsee suuressakin ryhmässä alle 3h kierroksen. Mutta hyvä kun speedgolfin harrastajille on järjestetty puitteet käsittääkseni Hyvinkäälle.

 • ajs says:

  Suuret onnittelut Mikolle!

  Aloittelevana speedgolfarina haluaisin lisäksi vastata
  Periferian viestiin, koska hänen kommenttinsa sisältä mielestäni pari väärinkäsitystä.

  Speedgolfareilla ei ole mitään erivaupauksia divoteista, pivoteista, bunkkerien haravoinnista tai kenttähenkilökunnan ja muiden pelaajien huomioon ottamisesta. Hienoa kuulla, että Periferian kotikentällä asiat ovat kunnossa, sillä meidän kentillä on vielä parantamisen varaa kaikilla pelaajilla.

  Speedgolfkierrokset tulee tietenkin pelata silloin, kun siitä on mahdollisimman vähän häiriötä. Minusta hyvä hetki startata on noin tunti ennen auringonlaskua ja olenkin onnekas, koska yksi kotikentistäni on siihen aikaan käytännössä aina tyhjä. Harvat ohitustilanteet on lajin luonteesta johtuen helppo hoitaa hyvin pienellä häiriöllä ohitettaville, kun tehdään yhteistyötä.

  Kaipaan välillä vaihtelua elämään ja speedgolf jopa hieman koukuttaa. On mahdollista tehdä täysi työpäivä toimistolla ja vielä näin syksylläkin kiertää kierros päälle. Yhdistää samalla golf ja iltalenkki ilman maagista juoksukuntoa. Eikä ole pakko olla erakkoluonne, sillä kierros onnistuu oikein hyvin myös kaverin kanssa.

 • KL1 says:

  Oma suhtautumiseni tähän speedgolfiin on kovin monitahoinen. Kyseessä on laji, jota voi harrastaa ja siten myös harjoitella joko aikaisin aamulla tai myöhään illalla, ja silloinkin pelaamalla kaksi etuysiä peräkkäin, takaysillä kun joutuu väkisinkin odottelemaan.

  Toisaalta, hidas pelaaminen on golfin syöpä, joten nopeasti pelaaminen on kerrassaan hieno asia. Speedgolfissa tosin mielestäni mennään aivan liian pitkälle, eihän golfin pelaamisen tarkoitus ole juosta pitkin kenttää.

  Kolmannelta kannalta katsoen minun on kerrassaan ihailtava sellaisia ihmisiä, jotka kykenevät pelaamaan golfkentän alle parin juosten, hengästyen, lukemalla niin tuulet kuin griinien kallistuksetkin muutamassa sekunnissa, ja vielä toteuttamaan aikomansa lyönnin kymmenesosassa siitä ajasta, joka kuluu hitaalta pelaajalta selvittämään kenen vuoro on lyödä…

 • KL1 says:

  Periferia kirjoitti:
  ’Silti kierrosajat ovat kohtuullisia ja sopivissa kohdissa pääsee suuressakin ryhmässä alle 3h kierroksen.’

  Tuolla kentällä haluan vierailla niin pelaajana kuin vedonlyöjänä!

  Pelaajana haluan nähdä kuinka paljon hidastan ryhmän peliä pelaamalla sen normikasikymppisen klubitiiltä. Vedonlyöjänä haluaisin lyödä viisinumeroisen summan rahaa sitä vastaan, että suuri ryhmä pelaa alle kolmen tunnin kierroksen ko. kentällä. Siis kävellen, ei autolla tai juosten. Ai niin, Paloheinää tai muita 9-reikäisiä ei lasketa…