23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
Oma peli

Askarruttaako oikea otelujuus? Löydä sopiva puristus näillä ohjeilla

Sopivaa otelujuutta ei ole kaikkein helpointa määritellä. Siihen löytyy kuitenkin pari hyvää konstia. Kuva: Getty Images

Oikeanlainen otepaine saa käsivarret toimimaan rennommin, jolloin lyönnistä tulee tarkempi ja tehokkaampi.

Yksi golftekniikan mystisimpiä asioita on mailan tavoiteltava otelujuus. On yleisesti tiedossa, että mailasta ei sovi ottaa liian puristavaa otetta, mutta tämäkin kääntyy helposti suhteelliseksi käsitteeksi – mikä on liikaa ja mikä liian vähän?

Ongelma kytkeytyy useimmiten liian tiukkaan otteeseen, jolloin pelaaja ei voi saada itsestään – oli svingi sitten miten hyvä tahansa – parasta irti. Sopiva puristus on sulavan lyönnin kannalta keskeinen asia, koska muuten käsivarret eivät toimi rennosti.

Miten sopiva otelujuus sitten määritellään? Ota normaali käsiote ja pidä mailaa edessä niin, että kätesi ovat vaakasuorassa. Kevennä seuraavaksi otetta siten, että maila alkaa laskea hitaasti alas.

Lisää tämän jälkeen otepainetta asteittain sen verran, että maila nousee takaisin alkuperäiseen paikkaansa. Kun tämä asento on saavutettu, mailasta ei tule puristaa yhtään lujempaa.

Tässä on ihanteellinen otelujuus – riittävän voimakas mailan kontrollin säilyttämisen kannalta, mutta ei niin rutistava, että se haittaisi svingiä. Meillä golfareilla on taipumus ottaa paineen alla liian puristava ote, joten tähän kannattaa kiinnittää erityistä huomiota etenkin pelitilanteessa.

Voit myös testata oman otteesi tehokkuutta ja toimivuutta seuraavasti: Lyö viisi palloa peräkkäin muuttamatta otetta lyöntien välillä. Tarkista tämän jälkeen lavan asento. Jos lyöntipinta ei ole täsmällisesti suorassa, asia vaatii korjauksen.

Aseta tii vasemman kätesi ja gripin yläosan väliin. Lyö uudelleen viiden pallon sarja, ja varmista, että tii pysyy paikoillaan. Tämä yksinkertainen ohje estää vasenta kättä liikkumasta ja muuttamasta asentoa svingin aikana.

Kun löydät sopivan otelujuuden kontrolloidaksesi mailanpään liikettä, huomaat samalla käsivarren lihasten pysyvän rentoina. Tämä paitsi lisää lyönnin tarkkuutta, antaa siihen myös lisää tehoa.

On myös aika ajoin hyvä tarkistaa grippien kunto, sillä liian liukkaat ja kuluneet kädensijat johtavat vaivihkaa puristavampaan otteeseen. Ahkerasti pelaavien olisi syytä uusia mailojensa gripit vähintään kerran vuodessa. Myös grippien säännöllinen pesu on hyödyksi.

Kommentti:

Mikään ei ole golfin tekniikassa niin salakavalaa kuin liiallinen puristus mailasta. Se kun hiipii nurkan takaa niin yllättäen, että ylimääräiseen otepaineeseen havahtuu joskus vasta viikkojen, ellei kuukausien kuluttua. Kun taas kerran huomaa keventää otetta, lyönti on paljon sulavampi ja toimivampi. Sopivaa otelujuutta on joskus määritelty niin, että linnunpoikasen pitäisi voida olla lyönnin aikana tyytyväisenä kämmenten sisällä tai että avatusta hammastahnatuubista ei saisi purskahtaa mitään ulos. Joskus valmentajat kehottavat liian kovaa gripistä tarttuvaa pelaajaa päästämään kädet irti mailasta heti osuman jälkeen. Ote ei toki saa olla liian löysäkään – lähinnä rennon jämäkkä, jos sitä pitäisi kahdella sanalla kuvailla.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje