23.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][40]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Kaikki väylät vievät Roomaan

Marco Simone Golf & Country Club

Maailman suosituimpiin turistikohteisiin kuuluva Rooma satsaa golfturismiin – vetonaulanaan vuoden 2022 Ryder Cup.

(Juttu on julkaistu Golflehden numerossa 4/2018)

Euroopan vanhimpiin kaupunkeihin kuuluva Rooma perustettiin yli kolme tuhatta vuotta sitten. Aluksi Rooman valtakunnan ja sitten katolisen kirkon pääkaupunkina se on vaikuttanut maailmaan voimakkaasti.

Monien Euroopan maiden poliittinen järjestelmä ja oikeuslaitos pohjautuvat antiikin Rooman malliin. Kaikkialla maailmassa on rakennuksia, jotka perustuvat antiikin Roomassa kehitettyyn arkkitehtuuriin ja tekniikkaan. Roomassa on rakennuksia yli kahdelta vuosituhannelta.

Yksi mullistava roomalainen keksintö oli akvedukti. Kun kaupungin lähteiden vesi ei enää riittänyt, rakennettiin akvedukteja, joilla vettä tuotiin lähistön kukkuloilta kaupunkiin. Pisimmät vesijohtojen edeltäjät, joiden raunioihin törmää Roomassa liikkuessa useasti, olivat jopa 80 kilometriä pitkiä.

Circolo del Golf di Aqcuasanta.

Tänä päivänä, Rooma on myös golfkohteena mielenkiintoinen. Kenttiä on vain yhdeksän, mutta laatu korvaa määrän. Kaikki kentät ovat korkealuokkaisia ja vierailun arvoisia.

Golfkausi Roomassa on ympärivuotinen, mutta varsinainen sesonki kestää toukokuusta lokakuuhun. Heinä–elokuussa ilma saattaa kuitenkin olla niin kuuma, että pelaaminen on raskasta. Marco Simonen kenttä sulkeutuu keskellä elokuuta muutamaksi viikoksi, sillä suurin osa jäsenistä lomailee kaupungin ulkopuolella kuumuutta paossa, ja golfaavia turisteja on silloin vähän.

Golfarin kannalta Rooman haasteena ovat suurkaupungin runsaat liikenneruuhkat. Kaupungissa on miljoonia autoja, ja etenkin ympäröivällä kehätiellä tuntuu olevan aina paljon liikennettä. Yksi tapa liikkumiseen tarvittavan ajan minimoimiseen ja ruuhkien välttämiseen on asua golfhotellissa tai aivan kentän läheisyydessä.

Rooma on rakentunut vuosien saatossa seitsemän kukkulan ympärille ja nykypäivänä se on levinnyt laajalle alueelle. Rooman historia tunnetaan laajalti, mutta seuraavassa on seitsemän nostoa, jotka saattavat yllättää.

1. Kukkuloita on itse asiassa yhdeksän

Rooma kasvoi vuosien saatossa seitsemän kukkulan ympärille, jotka kaikki sijaitsevat Tiber-joen itäpuolella. Tällä vuosituhannella kaupunki on kuitenkin kasvanut niin paljon, että myös Gianicolo ja Monte Mario -kukkulat lasketaan nykyään kuuluvaksi Roomaan.

2. Espanjalaiset portaat eivät ole espanjalaiset

Totuuden nimissä, Rooman Piazza di Spagnan aukiolta Trinità dei Montin kirkolle johtavat maailmankuulut espanjalaiset portaat ovat ranskalaiset. Ne rakennettiin 1700-luvun alussa ranskalaisen diplomaatin lahjoituksen turvin. Suunnittelijoina oli kaksi italialaista arkkitehtiä, ja nimitys juontuu portaiden sijainnista: portaita vastapäätä oli silloin Espanjan suurlähetystö.

3. Colosseumin alkuperäinen nimi ei ollut Colosseum

Rooman tunnetuimman nähtävyyden, Colosseumin amfiteatterin, rakensivat Flaviuksen hallitsijasuvun keisarit Vespasian ja Titus. Valtakunnan suurin, jopa yli 50 000 katsojaa vetänyt amfiteatteri, valmistui vuonna 80 jaa., ja se nimettiin aluksi rakentajiensa mukaan Amphitheatrium Flaviumiksi. Vasta vuonna 1000 nimi muutettiin Colosseumiksi, joka viittaa valtavaan rakennelmaan.

4. Satojen tuhansien suihkulähde

Uskotaan, että Trevin suihkulähteeseen heitetty kolikko tuottaa onnea sen heittäjälle, joka tulee myös palaamaan Roomaan. Niinpä tuhannet turistit heittävät päivittäin rahaa altaaseen. Kiireisimpinä päivinä kolikoita saattaa kertyä jopa 3 000 euroa päivässä. Vuositasolla kolikoita heitetään suihkulähteeseen satojentuhansien eurojen arvosta. Kaupunki hoitaa kolikoiden keräämisen ja kertyvät rahat lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen vähävaraisille ja asunnottomille.

5. Ryhdy gladiaattoriksi

Jokaisessa meissä asuu pieni gladiaattori. Roomalaisessa hotellissa on mahdollista opetella gladiaattorien taistelujen saloja siihen tarkoitetussa henkilökohtaisessa valmennuksessa. Sekä lapset että aikuiset voivat pukeutua haarniskoihin ja sandaaleihin ja ryhtyä miekkailemaan opettajan valvovien silmien alla. Hinnat 500 eurosta alkaen enintään kuudelle hengelle.
www.romecavalieri.com

6. Rooma vastaan helsinki – taistelu olympialaisista

Vuoden 1940 kesäolympialaisten järjestämisestä kilpailivat muun muassa Rooma, Tokio ja Helsinki kahden ensin mainitun ollessa ennakkosuosikkeja. Mussolini yritti saada kilpailut Roomaan sitä varten rakennetulle Foro Mussolini-areenalle. Stadion sijaitsee vieläkin Tiber-joen rannalla, Foro Italico nimisenä. Rooma veti kuitenkin hakemuksensa pois kaksi viikkoa ennen valintakokousta ja ilmoitti tavoittelevansa vuoden 1944 kisoja. Vuoden 1940 olympialaiset myönnettiin ensin Tokiolle, kunnes isännyys siirrettiin Kiinan ja Japanin välisen sodan vuoksi Helsingille. Toisen maailmansodan vuoksi olympialaiset jäivät lopulta kokonaan pitämättä, samoin vuoden 1944 kisat. Kolmikosta ensimmäisenä nykyaikaiset kesäolympialaiset järjesti Helsinki, vuonna 1952. Rooma oli kisaisäntä vuonna 1960 ja Tokio seuraavana vuonna 1964.

7. Ryder Cup saapuu Roomaan

Italian Golfliitto ja valtio tekivät golfiin muutama vuosi sitten suurinvestoinnin, jonka kruununa on Ryder Cupin järjestäminen Roomassa vuonna 2022. Samalla järjestäjät sitoutuivat nostamaan European Tourin perinteikkään Italian Openin palkintopotin seitsemään miljoonaan euroon vuodesta 2017 alkaen. Osana suurinvestointia nuorille on perustettu Italiassa tutustumisohjelma, jossa koululaisia viedään opettajan kanssa kentälle tutustumaan golfin pelaamiseen. Investoinnin tavoitteena on kasvattaa maan golfturismia ja lisätä italialaisten kiinnostusta lajia kohtaan. Yli 60 miljoonaan asukkaan Italiassa on noin 91 000 rekisteröitynyttä golfin harrastajaa eli selvästi vähemmän kuin Suomessa. Golfkenttiä Italiassa on Euroopan Golfliiton tilastojen mukaan 288.

Rooman kenttiä

Castelgandolfo Golf Club

▶ Castelgandolfon kenttä sijaitsee 22 kilometrin päässä Rooman keskustasta, luonnonkauniissa Castel Gandolfon kylässä, joka tunnetaan Paavin kesäasunnosta. Rooman keskustassa on kesäkuukausina paahtavan kuuma, mutta kylään osuu viilentävä merituuli, minkä vuoksi alue on ollut suosittu vapaa-ajanviettopaikka.

Klubitalo on 1700-luvulta peräisin oleva huvila, jonka on alun perin rakentanut kardinaali Flavio Chigi, paavi Aleksanteri VII:n veljenpoika. Villa sijaitsee kraaterin reunalla, josta aukeaa huikea näkymä alas golfkentälle. Vuonna 1988 valmistuneen kentän on suunnitellut Robert Trent Jones.

Kyseessä on leppoisa, melko tasainen puistokenttä, jossa on keskellä muutama vesieste. Harvat puut reunustavat puistomaisen ja maisemiltaan komean kentän väyliä. Euroopan kiertueen kilpailu on pelattu Castelgandolfossa kahdesti.

18 reikää
Green fee: arkisin 65 €, viikonloppuisin 90 €
Sijainti: 22 km Rooman keskustasta kaakkoon
www.countryclubcastelgandolfo.it

Olgiata Golf Club

▶ Vuonna 1961 valmistunut Olgiata Golf & Country Club on aidattu asuinalue, joka on täynnä hulppeita huviloita. Rooman alueen klubeista se on yksi arvokkaimmista. Alue oli alun perin Dormello Olgiatan maatila, jossa kasvatettiin kilpahevosia. Paikka muutettiin myöhemmin asuinalueeksi, jonka keskelle rakennettiin golfkenttä ja komea klubirakennus. Alueella sijaitsee myös ratsastusklubi.

Olgiatassa on 18-reikäinen West-kenttä ja 9-reikäinen East-kenttä.

Puiden ympäröimät väylät kiertävät puistomaista asuinaluetta. Kentät ovat yleensä loistokunnossa, ja niitä pidetään yhtenä Rooman alueen hienoimmista.

Hyvin saman tyyppisistä kentistä leveämpi ja vesiesteetön East on hieman helpompi. Kapeampi, pidempi ja haastavampi West on kilpakenttä, jolle tehtiin mittava uudistus vuonna 2012. Kentällä on pelattu muun muassa World Cup ja Italian Open. Golf Digest arvioi vuonna 2016 Westin Italian parhaaksi golfkentäksi.

West 18 reikää + East 9 reikää
Green fee: arkisin 100 €, viikonloppuisin 160 €
Sijainti: 20 km Rooman keskustasta luoteeseen
www.olgiatagolfclub.com

Circolo del Golf di Aqcuasanta

▶ Vuonna 1885 perustettu Rome Golf Club on Italian vanhin golfseura. Sen kenttä, Aqcuasanta, valmistui vuonna 1903. Kentän pitkän iän voi pelatessa hyvin aistia.

Pyhän veden golfklubi on saanut nimensä sijaintinsa mukaan. Luonnonmukaiseen puistoon ja kumpuileville niityille rakennetun kentän läpi virtaa lähteestä alkunsa saava joki.

18-reikäinen kenttä on upea ja viihtyisä puistokenttä, joka on loistavassa kunnossa. Kentällä on korkeuseroja ja muutamia vesiesteitä. Taustalla näkyy Rooman kaupunkia ympäröivä vanha vesijohtomuuri (akvedukti). Väylät kulkevat kumpuilevassa maastossa ja niitä reunustavat pinjat, eukalyptuspuut ja sypressit. Viheriöt ovat pieniä, nopeita ja kaltevia.

18 reikää
Green fee: arkisin 100 €, viikonloppuisin 120 €
Sijainti: 5 km Rooman keskustasta kaakkoon
www.golfroma.it

Marco Simone Golf & Country Club

▶ Huippukenttä, jonka varsinainen näytönpaikka koittaa vuonna 2022 Marco Simonen isännöidessä Ryder Cupia. Kenttäalueen keskellä sijaitsevan, 1000-luvulla rakennetun linnan remontoi 1600-luvulla roomalainen aatelinen Simon de Baldi. Kenttä on nimetty hänen poikansa mukaan.

Vuonna 1992 valmistuneen kentän rakensi omille mailleen muotisuunnittelija Laura Biagiotti (1943–2017) miehensä kanssa. Biagiotti asui pitkään linnassa, jonka 150 hehtaarin maille hän päätti rakentaa golfkentän saadakseen alueen lehmien laidunmaata arvokkaampaan käyttöön.

Yhdysvaltalaisen Jim Fazion suunnitteleman puistomaisen kentän erikoispiirteitä ovat aaltoileva maasto, lammet ja purot. Väylät kulkevat osittain metsän keskellä. Korkeuseroja on kohtuullisen paljon, ja ne tekevät kentästä haastavan. Viheriöt ovat pieniä, kaltevia ja erittäin nopeita.

Ryder Cupia varten kentälle tehdään massiivinen remontti, kustannusarvioltaan kaksitoista miljoonaa euroa. Parannukset tehdään kolmessa eri vaiheessa, jotta kentällä pystytään pelaamaan myös remontin aikana.

18+9 reikää
Green fee: arkisin 70–90 €, viikonloppuisin 90–120 €
Sijainti: 17 km Rooman keskustasta koilliseen
www.golfmarcosimone.com

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje