Golfmatkatoimistoilla kovat ajat käsillä – kevään peruutukset syövät jopa kolmanneksen vuoden myynnistä - Golfpiste.com

31.1.–7.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][8]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Golfmatkatoimistoilla kovat ajat käsillä – kevään peruutukset syövät jopa kolmanneksen vuoden myynnistä

Golfmatkailu joutuu vetämään henkeä hankalassa raossa. Kuva: Golf Tailors/Facebook

Suurin osa yrittäjistä ei edes harkitse lomautuksia. Katseet on nyt käännetty syyssesonkiin.

Epidemiaksi äitynyt koronavirus ei olisi voinut saapua huonompaan aikaan pelimatkoja myyvien yritysten kannalta. Ovathan juuri kevättalvi ja alkukevät kotimaisten golfmatkatoimistojen ehdotonta kulta-aikaa. Kun tilanne konkretisoitui ja rajoitukset toisensa jälkeen tulivat viime viikon lopulla voimaan, käynnistyi matkojen nopea perumisaalto ja vyyhtiä puretaan edelleen.

Matkatoimistot kiittelevät asiakkaidensa ymmärtäväisyyttä, vaikka pettymys kauan odotetun matkan peruunnuttua on ollut suuri.

”Ihmiset ovat toki tällaisen asian edessä realisteja. Koronavirusta ei kukaan osannut ennustaa, eikä sille vain mahda mitään”, sanoo Golf Tailorsin toimitusjohtaja Susanna Särkinen.

Golf Tailorsilla on käyty matkan varannut asiakas kerrallaan läpi ja heistä useat ovat siirtäneet matkansa syksyyn. Tämä käytäntö on myös yritykselle paras vaihtoehto, sillä silloin maksuja ei tarvitse palauttaa asiakkaalle.

”Olemme suositelleet myös voucheria, joka on täysin käyttökelpoista rahaa uutta matkaa varatessa. Monet eivät pysty samalta istumalta nimeämään jotain tiettyä ajankohtaa, jolloin matkalle voisi taas lähteä.”

Golf Tailorsin asiakkaita oli viikonvaihteessa eri matkakohteissa noin sata henkilöä. Heille ryhdyttiin tilanteen valjettua varaamaan pikaisesti paluulentoja kotimaahan. Osa Espanjassa olleista olisi voinut venyttää kotiinpaluuta, mutta mieli muuttui, kun maassa alettiin sulkea golfkenttiä.

”Tekemiset jäävät vähiin, kun pelaamaan ei pääse ja muukin aktiviteetti käy rajoitusten lisääntyessä niukaksi. Jotkut järjestämämme paluulennot olivat todella kalliita, mutta ne menevät myyjän piikkiin.”

Pulaan ei jouduta

Särkinen toivoisi, että tällaisessa tilanteessa vakuutusyhtiöt tulisivat mukaan talkoisiin. Koronavirus rinnastetaan niiden piirissä kuitenkin luonnonilmiöihin, eivätkä vakuutusyhtiöt katso olevansa niiden aiheuttamassa force majeure -tilanteessa korvausvelvollisia.

”Tappiota tästä tulee tietenkin reilusti, ja siinä nuo paluulennot ovat yhtenä kuluna muiden joukossa. Arviolta neljännes koko vuoden myynnistä on jo menetetty. Tällä viikolla meillä oli lähdössä paljon isoja ryhmiä maailmalle, ja onni kävi siinä, etteivät nämä asiakkaat ehtineet jo matkaan.”

Iso lovi liikevaihdossa tuntuu, mutta vuosituhannen alkupuolelta saakka toimineella Golf Tailorsilla on toimitusjohtajansa mukaan ehtinyt kertyä sen verran puskuria, että pulaan ei jouduta.

”Sekin auttaa, että meillä ei ole yhtään vakituista palkattua henkilöä töissä. Pyöritämme yritystä mieheni kanssa ja opiskelevat tyttäremme ovat toisinaan apuna.”

OnGolfin toimitusjohtajan Tuomas Kiiskisen mukaan yrityksen tilanne on vakavarainen, vaikka koronavirus pääsi yllättämään täysin puskista. Kuva: OnGolf/Facebook

OnGolfin toimitusjohtaja Tuomas Kiiskinen toteaa niin ikään, että yrityksen likviditeetti on vakaa, vaikka yllättävä tilanne heiluttaa laivaa.

”Tulihan tämä huonoon aikaan ja on iso shokki. Emme silti joudu pulaan. Nyt on vain pakko katsoa positiivisesti eteenpäin ja odottaa, että pääsee laittamaan uutta matoa koukkuun. Ajatukset ovat jo syksyssä.”

Myös OnGolfissa on pyritty etsimään peruuntuneille matkoille korvaava ajankohta syksyltä, mutta kaikille tämä ei sovi, tai asiakas haluaa muuten vain rahansa takaisin. Takaisinmaksuaika on käytännössä 14 vuorokautta, mutta todellisuudessa koko toimialan takaisinmaksuaikataulu on kiinni myös kohteista ja lentoyhtiöistä.

Koronaviruksen aiheuttama hämminki tuli rajuna ja yllättävänä, emmekä ole kohdanneet alalla Islannin tulivuorenpurkauksesta kymmenen vuotta sitten seurannutta tuhkapilveä ja sen vuoksi keskeytynyttä lentoliikennettä dramaattisempaa tapausta.

”Suomessa kuluttajalla on asiat hyvin, koska kaikilla suomalaisilla matkatoimistoilla on maksettuna merkittävät vakuudet Kilpailu- ja kuluttajavirastolle, ja tätä kautta rahat saisi ainakin takaisin”, Kiiskinen sanoo.

”Ehkä tässä nyt ihmiset ymmärtävät mikä merkitys on matkajärjestäjän käyttämisestä verrattuna omatoimimatkailuun.”

Aikaa uusien tuotteiden suunnitteluun

Noin 4500 matkaa vuosittain myyvässä OnGolfissa on Kiiskisen ohella viisi työntekijää. Lomautuksia ei ole suunnitteilla, sillä peruutuksiin liittyvien asioiden setvimiseen, sähköpostiliikenteeseen ja muuhun menee vielä oma aikansa.

”Koronaviruksen aiheuttama hämminki tuli rajuna ja yllättävänä, emmekä ole kohdanneet alalla Islannin tulivuorenpurkauksesta kymmenen vuotta sitten seurannutta tuhkapilveä ja sen vuoksi keskeytynyttä lentoliikennettä dramaattisempaa tapausta.”

OnGolfissa ei silti lannistuta, vaikka kukaan ei tarkalleen tiedä, miten kauan virus jyllää Euroopassa. Yrityksellä on kehitteillä muun muassa uusia pyöräily- ja purjehdusmatkoja, joiden suunnittelun ja räätälöinnin parissa vierähtää aikaa.

AK-Matkojen Harri Kontola laskeskelee, että kahden kovan myyntikuukauden menetys voi syödä jopa kolmanneksen tämänvuotisesta liikevaihdosta. Lomautuksiin Klaukkalassa toimivalla yrityksellä ei siitä huolimatta ole tarvetta.

”Tässä menee vielä oma aikansa peruutusten ja muiden kuvioiden parissa. Huhti-toukokuu tulevat olemaan hiljaisia, ja sitten aletaankin pitää vuosilomia. Täytyy toivoa, että lomien jälkeen on kädet täynnä töitä syyssesongin kanssa.”

Matkatoimiston asiakkaita on vielä jonkin verran Espanjassa ja Turkissa, joiden paluulentoja on junailtu viikonlopun ja alkuviikon aikana. Osa on tullut omia aikojaan kotimaahan omalla kustannuksellaan.

Lähes kaikki Golfpassin matkalla olevat asiakkaat saadaan kotiutetuksi lauantaihin mennessä. Kuva: Golfpassi/Facebook

Yritys käy parhaillaan neuvotteluita joidenkin hotellien kanssa voidakseen käyttää sisällä olevia rahoja syyskauden matkoihin.

”Turkin Belek on näissä hankala. Agentit vaativat rahoja kaksi kuukautta etukäteen ja hotellit eivät maksa tällaisissakaan tapauksissa rahoja takaisin. Se on vain hyväksyttävä. Me jatkamme matkojen myyntiä Belekiin, sillä se on hyvä kohde.”

Jos tämä lohkaisee vielä syksynkin myyntiä, tilanne voi muodostua aika pahaksi.

Golfpassi Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja Juha Passi kuvailee tunnelmiaan ikäviksi ja surullisiksi. Yritys lähettää vuosittain 3000 asiakasta matkaan, mutta tämän vuoden luku on putoamassa lähes tuhannella henkilöllä.

”Säästöjä on ryhdyttävä välittömästi hakemaan ja markkinoinnista joudumme varmasti tinkimään ensimmäiseksi. Tilanteeseen täytyy vain sopeutua”, hän sanoo.

Yrityksellä on meneillään mittava setviminen erilaisten maksujen ja palautusten osalta ennen kuin tilanne tältä osin normalisoituu. Joidenkin kanssa tämä vie enemmän aikaa, mutta Passin kokemusten mukaan palautuskuvioissa ja erilaisissa siirroissa kenties vauhdikkaimmin toimii Finnair.

Vuodesta 1996 itsensä golfilla elättänyt ja hieman toistakymmentä vuotta matkoja myynyt yrittäjä harmittelee, että perustamisestaan vuodesta toiseen kasvanut ja kuusi henkilöä työllistävä Golfpassi sai epidemian vuoksi nyt tuntuvasti siipeensä.

”Erilaisia rahoitusvaihtoehtoja pitää harkita, eivätkä lomautuksetkaan ole poissuljettuja. Jos tämä lohkaisee vielä syksynkin myyntiä, tilanne voi muodostua aika pahaksi.”

Loppuvuoden long stay -matkat käyneet kaupaksi

Passi, kuten muutkin golfmatkatoimistoyrittäjät korostavat silti, että meneillään olevan koronavirusepidemian vallitessa ihmisten terveys on etusijalla ja sen vuoksi kaikkien on noudatettava ja hyväksyttävä annetut määräykset.

”Täytyy vain toivoa, että tämä talttuisi kesään mennessä. Onneksi olemme saaneet siirrettyä peruuntuneita matkoja syksyyn ja esimerkiksi marraskuun long stay -matkoja on myyty ihan mukavasti.”

Golfpassin asiakkaita on edelleen Espanjassa ja Portugalissa, josta viimeisetkin matkailijat kotiutetaan lauantaihin mennessä. Jonkin verran asiakkaita on Marokossa hieman hankalammassa paikassa, eikä tämän ryhmän tarkka paluuajankohta ollut vielä tiedossa.

”Vaikka Espanjassa on ryhdytty sulkemaan hotelleja, en kuitenkaan usko, että ketään kotiinpaluutaan odottavaa ulos heitetään. Jos näin sattuisi käymään, niin yhteistyömme tällaisen majoitusliikkeen kanssa olisi vaakalaudalla”, Passi sanoo.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje