Gullane No 1. -kentältä avautuvat upeat näkymät yli Itä-Lothianin hallintoalueen.
Golfkohde | Matkailu |
24.5.2017

Edinburghistä itään – huippukenttiä ja historian havinaa

Golflomaa Itä-Lothianin hallintoalueella puoltaa moni seikka kenttien laatutasosta vuosisataiseen lajihistoriaan ja hyvästä sijainnista suotuisaan mikroilmastoon.

Skotlannin pääkaupunki Edinburghistä noin 50 kilometriä itään ulottuvalla rannikkokaistaleella on links-kenttiä tiheämmin kuin lähes missään muualla maailmassa. Vastaavaan tarjontaan yltävät Skotlannissa vain Ayrshiren links-keskittymä ja St Andrewsin alue, sekä Liverpoolin seutu Englannissa ja Dublinin pohjoispuolen rannikkovyöhyke Irlannissa.

Noin Tampereen kunnan kokoinen Itä-Lothianin hallintoalue levittäytyy Musselburghin pikkukaupungista kohti itää ja kätkee sisäänsä 21 golfkenttää. Niistä lähes kaikki sijoittuvat aivan pohjoisen rantaviivan tuntumaan tai sen lähistölle.

Golfilla on alueella suunnilleen yhtä pitkät juuret kuin golfilla ylipäätään lajina. On olemassa todisteita siitä, että Skotlannin kuningatar Maria I olisi pelannut golfia Musselburghin vanhalla kentällä vuonna 1567.

The Open Championship on pelattu Muirfieldissa yhteensä 16 kertaa. Kuva Getty Images

Alueen tunnetuin kenttä on kolmetoista kertaa The Open Championshipin järjestänyt Muirfield. Kenttää isännöi maailman toiseksi vanhin golfklubi, The Honourable Company of Edinburgh Golfers, joka perustettiin vuonna 1744, kymmenen vuotta ennen St Andrewsin Royal & Ancient Golf Clubin perustamista. Samainen klubi kehitti golfin ensimmäiset säännöt, joissa oli kolmetoista kohtaa ja jotka mahtuivat vaivatta yhdelle A4-paperille.

Edinburghin keskustasta on kaikille Itä-Lothianin kentille alle tunnin ajomatka.

Oma lukunsa on Royal Musselburgh Golf Club, jossa kehitettiin puolestaan ensimmäinen golfreiän tekemiseen suunniteltu, halkaisijaltaan 4,25 tuuman (10,8 cm) kokoinen reikäkaira. Samainen mitta vakiintui pian golfreiän standardikooksi, ja on edelleen voimassa.

Royal Musselburghissa pelataan myös maailman vanhinta edelleen järjestettävää golfkilpailua. The Old Club Cup järjestettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1774. Vuonna 1811 klubi järjesti tiettävästi ensimmäisen koskaan pelatun naisten golfkilpailun.

North Berwick on tunnettu vieraanvaraisuudestaan.

Itä-Lothianin huippukenttien valikoimaa täydentävät muun muassa upea ja vieraanvarainen North Berwick, itäosan historiallinen Dunbar, kahden linksin Archerfield, kolmen kentän Gullane sekä eksklusiivinen The Renaissance.

Edinburghin läheisyys tekee Itä-Lothianista helposti saavutettavan golfkohteen. Finnair lentää suoralla yhteydellä Edinburghiin tammikuulle asti. Kaupungin keskustasta on kaikille Itä-Lothianin kentille alle tunnin ajomatka.

Itä-Lothian kuuluu Skotlannin aurinkoisimpiin ja kuivimpiin alueisiin.

Edinburghin majoitustarjonnan lisäksi erinomaisia vaihtoehtoja yöpymiselle löytyy myös eri puolilta kenttäkeskittymää. Rannikkokaistaleen varrella on tarjolla erityisesti kotoisia bed & breakfast -majataloja sekä huoneistohotelleja.

Laukkaradan keskelle rakennettu Musselburgh Links on maailman vanhin nykysijoillaan oleva golfkenttä.

Vaikka majapaikan valitsisikin Edinburghin ulkopuolelta, kaupunkia ei aktiivisellakaan golflomalla kannata kokonaan sivuuttaa. Edinburghin pitkä ja värikäs historia vetää puoleensa monia, mutta kaupungin idyllisistä kortteleista ja vanhan kaupungin kujilta löytyy aistittavaa ja koettavaa myös museot kauempaa kiertäville. Nähtävyyksistä oma lukunsa on majesteettisena kaupungin yllä kohoava Edinburghin linna.

Suosituin turistikausi Edinburghissa osuu heinä–elokuulle. Etenkin elokuun teatterifestivaalien aikaan majoituksen löytäminen kaupungista voi olla hankalaa. Golfmatkailijoille otollista aikaa ovat kuitenkin myös kevät ja syksy. Paikallisen mikroilmaston vuoksi Itä-Lothian kuuluu Skotlannin aurinkoisimpiin ja kuivimpiin alueisiin.

Itä-Lothianin golfkenttiä

Archerfield Links

Kahden huippukentän kohde, jossa golfia on pelattu jo ainakin 150 vuoden ajan. Uudempi Fidra-kenttä avattiin vasta vuonna 2004. Archerfield tunnettiin aiemmin lähes suljettuna yksityisklubina, mutta nykyisin se ottaa vastaan myös vierailijoita peliaikojen varaustilanteesta riippuen.
www.archerfieldgolfclub.com
Green fee: 230 € (varaustilannetiedustelut andrew@archerfieldgolfclub.com)

Dunbar Golf Club

Klassinen skottilinks, jonka sijainti on Itä-Lothianin kentistä itäisin. Kentän suunnitteluun ovat jättäneet jälkensä muun muassa Old Tom Morris ja James Braid. Kenttä sijaitsee vain lyhyen kävelymatkan päässä Dunbarin juna-asemalta, jonne puksuttelee Edinbugrhista puolessa tunnissa.
www.dunbar-golfclub.co.uk
Green fee: 85–145 € (tarjolla myös edullisempia aamu- ja ilta-aikoja (green fee marras–helmikuussa 45 €)

Gullane Golf Club

Kolmen kentän upea kohde, josta on vaikea ajaa rantatietä A198 pitkin ohi nähtyään Gullanen kukkulaa pitkin kiipeävät upeat väyläprofiilit. Keskus on isännöinyt lukuisia arvokilpailuja, viimeksi Scottish Openia vuonna 2015. Kentistä vanhin, No. 1, on Gullanen ykköskenttä. Edullisimman kierroksen tarjoaa puolestaan uusin kenttä, No. 3.
www.gullanegolfclub.com
Green fee:
Gullane No. 1: 125–170 €
Gullane No. 2: 60–90 €
Gullane No. 3: 40–60 €

Gullane No 1:n kolmannen reiän tiiltä voi erottaa viereisen Muirfieldin väyläprofiileja.

Muirfield

Kuusitoista kertaa The Open Championshipiä isännöinyt Muirfield lasketaan maailman parhaiden kenttien joukkoon. Se oli aikakautensa links-kentistä ensimmäinen, jonka layout suunniteltiin kahdeksi yhdeksän reiän lenkiksi. Old Tom Morris sijoitteli ensimmäiset 18 reikää paikoilleen, mutta loistoonsa kenttä nousi vasta Harry Coltin ja Tom Simpsonin muutostöiden myötä. Viime vuoteen asti vain miehet jäsenikseen hyväksynyt klubi joutui muuttamaan jäsenpolitiikkaansa R&A:n pudotettua kentän Open-rotaatiosta. Nykyisin klubin jäseniksi voivat päästä myös naiset. Vieraspelaaminen on ollut naisille jo pidempään sallittua. Iltapäivälähdöissä pelimuotona myös vieraspelaajille on foursome.
www.muirfield.org.uk
Green fee: 265–345 € (green fee marras–helmikuussa 125 €)

Musselburgh Links

Laukkaradan sisälle rakennettu 9-reikäinen kenttä markkinoi itseään maailman vanhimpana kenttänä, jossa golfia pelataan edelleen nykyisillä sijoillaan. Edelleen autenttisena näyttäytyvä pikkukenttä isännöi 1800-luvulla kuudesti The Open Championshipiä. Musselburghissa voi todella kokea ikiaikaisen golfin tunnelman, sillä kenttä tarjoaa vierailijoille mahdollisuuden myös hikkorimailojen vuokraamiseen. Yhdeksän reiän green fee on kalleimmillaankin vain 18 euroa, ja esimerkiksi alle 18-vuotiaat pelaavat kentän kaikkina aikoina alle viidellä eurolla.
www.musselburgholdlinks.co.uk
Green fee (9 reikää): 3–18 € (hikkorimailojen vuokraus 45 €)

North Berwick Golf Club

Vieraanvaraisuudestaan tunnettu ja nykysijoillaan maailman kolmanneksi vanhimmaksi laskettava kenttä, jonka väyliltä avautuu upeita näkymiä Pohjanmerelle. North Berwickin reikävalikoima hakee monipuolisuudessaan ja persoonallisuudessaan vertaistaan. Tunnetuin rei’istä on maailmankuulu 15. reikä, Redan-nimellä tunnettu par-kolmonen, jonka viheriösuunnittelua on kopioitu monilla muilla kentillä.
www.northberwickgolfclub.com
Green fee: 85–175 €

Royal Musselburgh Golf Club

Maailman viidenneksi vanhin golfklubi isännöi James Braidin suunnittelemaa puistokenttää, jolle klubi muutti vuonna 1925. Lyhyehkö kenttä edellyttää huolellista pelistrategiaa ja on yleensä erinomaisessa kunnossa. Tunnelma on vieraanvarainen ja linnamainen klubitalo jo itsessään nähtävyys.
www.royalmusselburgh.co.uk
Green fee: 40–75 €

The Renaissance Club

Tom Doakin suunnittelema Renaissance on vuonna 2008 avattu moderni ja ylistetty huippukenttä Muirfieldin ja Archerfieldin välissä. Kyseessä on yksi Skotlannin eksklusiivisimmista kentistä, jolle vieras voi päästä pelaamaan vain klubin One Time Experience -ohjelman kautta.
www.trcaa.com
Green fee: tiedustelut sähköpostiosoitteeseen onetime@trcaa.com tai puhelimitse numerosta +44 1620 850 901

Muut kentät:

Castle Park Golf Course
Craigielaw Golf Club
Gifford Golf Club
Glen Golf Club
Haddington Golf Club
Kilspindie Golf Club
Longniddry Golf Club
Luffness New Golf Club
Musselburgh Golf Club
Winterfield Golf Club

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Tilaa Golfpisteen maanantaisin ja perjantaisin lähetettävä uutiskirje, niin pysyt ajan tasalla golfalan ilmiöistä ja uutisista! Tilaa kirje syöttämällä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään.

Kommentit

Oma kommentti