Kilpagolf - Major

PGA Championshipistä muodostui raju taistelu, joka ratkesi vasta viimeisellä reiällä

Xander Schauffele nosteli päätösseremonioissa 12-kiloista Wanamaker Trophyä. Kuva: Getty Images

Bryson DeChambeau ja Viktor Hovland eivät päästäneet Schauffelea Valhallassa helpolla.

Xander Schauffele (-21) taisteli kiperien vaiheiden jälkeen voittoon Louisvillessä Kentuckyssa käydyssä 106. PGA Championshipissä. Eroa sunnuntain kovinta tulosta jakaneeseen Bryson DeChambeauhun kertyi yksi lyönti.

Kisassa riitti sunnuntaihin lähdettäessä useita mestariehdokkaita. Kierroksen puolivälin jälkeen pelistä alkoi muodostua kolmen kauppa, kun birdiejä urakalla iskenyt Viktor Hovland ilmoittautui Schauffelen ja DeChambeaun seuraksi voittokamppailuun.

Kolmen kierroksen jälkeen kärkipaikkaa Collin Morikawan kanssa jakanut Schauffele menetti Valhalla Golf Clubin kentän 10. reiällä tulleen bogin myötä hetkellisesti johtonsa, mutta korjasi nopeasti tilanteen. Heti perään tulleiden kahden birdien jälkeen hän osoitti, että on tullut ottamaan Valhallaan omansa.

Vastustajat pitivät kuitenkin homman kireänä loppuun saakka. DeChambeau upotti 18. reiällä yli kolmemetrisen birdie-putin, ja pakotti takana pelanneen Schauffelen onnistumaan viimeisellä viheriöllä hieman alle parimetrisessä birdie-putissaan.

”Sanoin itselleni: ’Tässä on tilaisuutesi, tartu siihen’”, Schauffele kertoi.

Voitto oli Schauffelelle ensimmäinen major-turnauksissa. Valhallassa hän päätti myös heinäkuusta 2022 jatkuneen voitottoman kautensa. Schauffele oli jo lähellä palata voittokantaan toissa viikon Wells Fargo Championshipissä. Hän johti kilpailua kolme ensimmäistä päivää, kunnes Rory McIlroy paineli sunnuntaina ylivoimaiseen voittoon.

Schauffele ehti saada arvosteluja, ettei hänellä ole kykyä päättää turnauksia voitokkaasti. Kuluva kausi oli tuonut kaksi kakkostilaa ja kuusi muuta top 10 -sijoitusta, kunnes hänellä tärppäsi mahdollisimman upeassa paikassa. Nyt hän nousi maailmanlistalla Scottie Schefflerin ykköshaastajaksi ohi PGA Championshipiin isona voittajasuosikkina lähteneen McIlroyn.

Schauffele vain kuuli yleisön reaktion, mikä vahvisti hänen olevan voittaja.

Hovland ja jättimäisiä avauksia iskenyt DeChambeau tarjosivat mestarille tiukan vastuksen. Uusinnan mahdollisuus roikkui ilmassa loppuun saakka, ja myös Hovland oli näytelmässä täysillä mukana vielä 18. reiällä. DeChambeaun upotettua ensin pidemmältä matkalta puttinsa missasi norjalainen hiuksen hienosti oman, yli kolmemetrisen birdie-yrityksensä, jonka jälkeen hän sortui lopulta kolmeen puttiin.

Tällä ei ollut isompaa merkitystä, sillä par ei olisi muuttanut hänen sijoitustaan. Top 3 -sijoitus oli Hovlandille toinen peräkkäinen PGA Championshipissä. Hänen panoksensa oli jossain määrin yllätys, sillä oslolaislähtöisellä pelaajalla on ollut tämän vuoden kisoissa vaikeaa. Hovland itse kertoi pohtineensa pitkään, osallistuuko ylipäänsä koko kisaan, koska peli on ollut niin pahasti poissa uomistaan.

Major-historian kovin voittotulos

Schauffele teki Valhallassa myös ennätyksiä. Hän aloitti kilpailun tuloksella 62, jolla hän sivusi major-turnausten kovinta kierrostulosta. Schauffele on ainoana pelaajana pystynyt kahdesti samaan: ensimmäisen kerran hän pelasi mainitun tuloksen vuoden 2023 U.S. Openissa. PGA Championshipin voittotulos -21 on myös kaikkien aikojen kovin majoreiden historiassa.

Schauffelesta, 30, teki mestarin finaalikierroksen vakaa esitys. Hän ei horjunut missään vaiheessa, ja peli oli kautta linjan erinomaista. Sillä on yleensä tapana tuottaa isoissa turnauksissa isoa menestystä. Voitto oli Las Vegasissa asuvalle pelaajalle kahdeksas PGA Tourilla. Palkintorahaa hän kuittasi 3,3 miljoonaa dollaria.

Hän sanoi, ettei nähnyt viimeisen puttinsa uppoavan reikään. Schauffele vain kuuli yleisön reaktion, mikä vahvisti hänen olevan voittaja.

Mestarin major-saldo on vakuuttava, vaikka koossa onkin vasta yksi voitto. Hän on pelannut urallaan 28 majoria, joista 13 on tuottanut top 10 -sijoituksen. Top 20:een Schauffele on yltänyt 21 kertaa.

Sateen pehmentämä kenttä antoi mahdollisuuden rohkeampaan pelaamiseen, ja siihen pelaajat tarttuivat. Se näkyi poikkeuksellisessa tulostasossa. Sunnuntaina pallo jo hieman pomppi, mutta sekään ei tuloslistalla isommin näkynyt. Jatkopaikkaan vaadittiin ensimmäisen kerran PGA Championshipissä miinusmerkkinen tulos. Hyvin pelannut Sami Välimäki jäi viikonlopun kierroksilta yhden lyönnin päähän.

Eurooppalaisten panos kilpailussa oli mainio. Belgian Thomas Detry (-15) jakoi neljännen ja Englannin Justin Rose sekä Irlannin Shane Lowry (-14) kuudennen sijan. Lisäksi Skotlannin Robert MacIntyre (-13) oli kahdesas. Pohjoismaalaisia jatkokierroksilla pelasi peräti kahdeksan. Heistä Hovlandin ohella kärkitusinaan mahtui Ruotsin Alex Norén (-12).

Turnauksen toisen kierroksen aamuna kisaorganisaation työntekijä sai surmansa jäätyään pikkubussin alle lähellä Valhallan kenttää. Myöhemmin paikalle ajanut Scottie Scheffler ei totellut virkavallan pysähtymiskäskyä, ja töytäisi samassa yhteydessä autollaan poliisin kumoon. Hänet pidätettiin, mutta pelaaja pääsi vapaaksi, ja ehti toiselle kierrokselle ajoissa.

Schefflerin ajatukset olivat viikonvaihteessa varmasti muissakin asioissa. Siihen nähden jaettu kahdeksas sija oli suurelta ennakkosuosikilta hyvä saavutus. Schefflerin tapauksen kuulemiskäsittely pidetään tiistaina.

Lue seuraavaksi: Shane Lowry nousi PGA Championshipissä ennätystehtailijoiden ja voittajakandidaattien joukkoon